Cosmarul durerilor de dinti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cosmarul durerilor de dinti

Brailenii care au dureri nocturne de masele sint nevoiti sa rabde pina dimineata. Si aceasta din simplul motiv ca in tot municipiul nu exista nici macar un cabinet, de stat sau particular, care sa asigure, gratis sau contra cost, serviciile in regim de urgenta ale unui medic stomatolog.
In urma cu circa 10 ani, mai precis odata cu privatizarea cabinetelor, la nivelul municipiului Braila, a fost desfiintat, fara prea multe explicatii, serviciul de garda la stomatologie. Aceasta pentru ca, la Braila, poate mai mult decit in alte orase, in aceasta ramura medicala este neglijat aspectul gravitatii unor afectiuni acute care pot reprezenta urgente. Situatia nu e foarte buna nici in alte sectoare ce tin de actul medical, dar, daca pentru o afectiune gastrica, chirurgicala sau de alta natura brailenii beneficiaza de tratament in regim de urgenta, stomatologia este tratata, precum o "Cenusareasa" a specialitatilor medicale. Aceasta, spun specialistii, in ciuda faptului ca sint destule urgente stomatologice care pot pune in pericol viata pacientilor. In aceasta categorie pot fi incluse hemoragiile, care pot fi fatale in unele cazuri, si supuratiile profunde cu colectii purulente mari ce trebuie urgent drenate deoarece puroiul poate difuza in zone de risc maxim. Dar sint si afectiuni acute, care chiar daca nu sint extrem de periculoase daca nu sint tratate intr-un interval scurt de timp, sint extrem de greu de suportat. De exemplu, cea mai dureroasa afectiune acuta se numeste in limbajul popular "turbarea dintilor". Si tot la acest capitol pot fi incluse "pulpitele" care sint afectiuni intens dureroase ale pulpei dentare, afectiunile purulente ale dintilor care se intensifica la cald.
Dr. Virgil Lefter, purtator de cuvint al Spitalului Judetean de Urgenta, locatia din Hipodrom, considera ca este absolut necesara o garda in stomatologie, indiferent sub ce forma ar fi aceasta: "Nu se poate ca intr-un centru de judet sa nu ai un cabinet de urgenta noaptea cind stim ce probleme ridica afectiunile dentare si cit de acute sint ele atunci cind se declanseaza. Eu cred ca daca ar fi tratata mai profund aceasta problema, daca s-ar face o corelatie intre Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cu siguranta s-ar gasi o solutie. Aici este vorba de plata orelor pe care le-ar face medicii stomatologi, acestia ar trebui platiti de CJAS. De asemenea, trebuie gasita o modalitate prin care sa vina la lucru, prin rotatie sau sa se faca un calendar, un grafic al garzilor. In acelasi timp cred ca trebuie sesizata Autoritatea Publica Locala, care ar trebui sa aiba in vedere ca nu poate guverna intr-un oras asa de mare fara sa se implice si in rezolvarea problemelor comunitatii".

Solutii sint, cu banii e mai greu

Dar, asa cum se intimpla de obicei in judetul nostru, toate se bat cap in cap, fiind la moda pasarea motanului de la unul la altul, fara vreun rezultat. "Pentru ca serviciul de urgenta in stomatologie sa existe, el ar fi trebuit asigurat prin Autoritatea de Sanatate Publica. Noi nu putem sa-i obligam, trebuie sa fie un serviciu organizat, iar acel serviciu sa aiba contract cu Casa", sustine directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Mariana Tarachiu. "Este nevoie de un astfel de serviciu, dar trebuie gasita o solutie de contract intre public si privat, un parteneriat", confirma si Delia Rasnoveanu, directorul executiv adjunt al ASP. Pe de alta parte, Colegiul Medicilor Stomatologi este receptiv tuturor propunerilor si adera la o astfel de activitate. "Aceasta ramura necesita organizare din partea Spitalului Judetean in cadrul Unitatii de Primire Urgente, deoarece acolo este necesar un asemenea serviciu. Asa s-ar putea interveni mult mai bine si mult mai rapid. In mod cert, ar trebui angajati cel putin 5 medici si asistentele aferente pentru a se putea respecta normele", a punctat presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi, Dumitru Anghelescu. Dar cum nimic nu poate fi realizat fara bani, iar infiintarea unui cabinet stomatologic ar costa destul de mult, lucrurile se impotmolesc cind vine vorba de propuneri concrete. "Dotarea minima pentru un astfel de cabinet in ceea ce priveste tehnica, aparatele si ustensilele ar ajunge la 10.000 de euro, plus inca 2.000 de euro destinati materialelor specifice pentru desfasurarea activitatii. Noi sintem deschisi tuturor discutiilor, iar Colegiul isi doreste aceasta activitate, insa de unul singur nu are cum sa rezolve. Trebuie rezolvata, in primul rind, problema finantarii, iar aceasta nu e problema noastra", a conchis presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi.
Cu alte cuvinte, toti factorii implicati sint de parere ca "ar trebui" rezolvata aceasta problema, urgent. Solutii sint, vointa este, actiune nu. Si, probabil, va fi nevoie, asa cum este regula la romani, sa moara un om pentru ca lucrurile sa intre in normalitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro