Costisitori | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Costisitori

* ca şi în cazul celor doi senatori brăileni, cei mai mulţi bani ai deputaţilor s-au dus pe cazare şi transport * cel mai cheltuitor deputat brăilean pe lunile ianuarie-noiembrie 2009 s-a dovedit a fi social-democratul Mihai Tudose * spre deosebire însă de liderul PNL Brăila, senatorul Constantin Sever Cibu şi senatorul PSD Ion Rotaru, deputaţii au stat mai bine la capitolul activitate parlamentară

Dacă miercuri redactorii "Obiectiv" v-au prezentat un bilanţ al cheltuielilor cuplului senatorial brăilean, format din liberalul Constantin Sever Cibu şi social-democratul Ion Rotaru, pe primele 10 luni ale anului trecut, astăzi a venit rândul celor cinci deputaţi "made in Brăila" să iasă la apel cu chitanţele: Viorel Balcan (PSD), Eugen Bădălan (PDL), Cristian Rizea (PSD), Mihai Tudose (PSD) şi Diana Tuşa (PNL). Precizăm faptul că bilanţul de faţă conţine informaţii despre cheltuielile parlamentarilor până în noiembrie 2009, motivul fiind acela că aceasta este ultima lună menţionată în graficele postate pe site-ul Camerei Deputaţilor. Ca şi în cazul celor doi senatori, care au stors peste 4 miliarde din banii statului pe parcursul primelor zece luni ale anului trecut şi despre deputaţii brăileni se poate spune că au îndeplinit anul trecut toate caracteristicile unor maşinării de tocat bani publici. Concret, cei cinci deputaţi au costat statul român peste 13 miliarde de lei vechi.

PSD-ul nostru cel de toate zilele

Conform datelor precizate în documentele instituţiei, per total, indemnizaţia brută a deputatului social-democrat Viorel Balcan, pe lunile ianuarie-noiembrie 2009, a atins suma de 756 milioane de lei vechi, în timp ce prin diurna de deplasare a reuşit să fituiască doar suma "modestă" de 18.745 lei (187 milioane de lei vechi). Din câte se pare, Balcan a înregistrat cele mai mari performanţe în materie de cheltuieli la capitolele cazare în Mecca politichiei româneşti, alias Bucureşti (973 milioane de lei vechi), şi transport în ţară (51 milioane de lei vechi). Nici în ceea ce priveşte biroul parlamentar, Viorel Balcan nu a părut dispus a pune căpăstru portofelului, acesta decontând materiale de întreţinere în valoare totală de 34.536 lei. Plata chiriei, utilităţilor şi a salariilor personalului angajat în biroul său au mai stors din banii statului român încă 888 milioane de lei vechi.
Pe aceeaşi treaptă se află şi colegul său de partid, deputatul hiper-activ Cristian Rizea, cunoscut ca cel mai "dă gaşcă" politician al Brăilei. În primele 11 luni ale anului trecut, Rizea a colindat prin Camera Deputaţilor cu o indemnizaţie totală de 756 milioane de lei vechi, având la dispoziţie o diurnă de teritoriu de 15.260 lei. Locuind în Capitală, deputatul PSD a cheltuit pe transportul în ţară plus cazarea în Brăila - la rezidenţa "Duţu", pensiunea preferată a lui Cristian Rizea - suma de 351 milioane de lei vechi. În ce priveşte costurile biroului său parlamentar, Rizea l-a devansat categoric pe Viorel Balcan. Dacă ar fi să dăm crezare în totalitate graficelor, acesta a investit în estetica şi buna funcţionare a biroului său 56.332 lei (563 milioane de lei vechi), în timp ce chiria, utilităţile şi salariul angajaţilor lui au mai extras din seiful statului 687 milioane de lei vechi.
Regele cheltuitor al deputaţilor PSD Brăila este însă Mihai Tudose. Având în sac, pe lunile ianuarie-noiembrie ale anului trecut, o indemnizaţie brută de 826 milioane de lei vechi, Tudose s-a prezentat în postura unui feroce devorator de fonduri. Iată lista "izbânzilor" sale: 351 milioane de lei vechi (diurna de deplasare în Bucureşti, teritoriu şi străinătate), 1,6 miliarde lei vechi (cazarea în Bucureşti plus străinătate), 283 milioane lei vechi (transportul în ţară şi străinătate), 437 milioane lei vechi (materiale de întreţinere) şi 800 milioane de lei vechi (salariul personalului angajat). Un detaliu: acesta nu a plătit niciun fel de chirie.
De asemenea, spre deosebire de restul politicienilor enumeraţi până acum, se observă şi o fructuoasă activitate în domeniul telefoniei mobile, convorbirile telefonice ale lui Mihai Tudose însumând până în luna noiembrie 8.327 lei (83 milioane de lei vechi), de unde ar trebui în mod automat să deducem faptul că politicianul a avut foarte multă social-democraţie de propovăduit prin telefon.

"El comandante" Bădălan

Din câte se pare, "El comandante" Eugen Bădălan, deputat PDL Brăila, a trecut uşor ca o lebădă prin anul parlamentar 2009, neîntâmpinând nicio reală dificultate financiară. Acesta a avut la dispoziţie o indemnizaţie brută de 765 milioane de lei vechi şi o diurnă de deplasare în Bucureşti plus teritoriu de 312 milioane de lei vechi. De remarcat că democrat-lieralul Bădălan a fost un adept al moderaţiei în privinţa cheltuielilor de cazare - 9.016 lei - ca de altfel şi în cea a transportului - 4.401 lei. Cât despre banii tocaţi în biroul lui parlamentar, Eugen Bădălan se află pe aceeaşi lungime de undă cu Mihai Tudose: zero lei în dreptul chiriei plus utilităţi şi 120.761 lei în cel al salariului angajaţilor şi al materialelor de întreţinere.

PNL-ul moderaţiei

În ce îl priveşte pe reprezentantul PNL Brăila în Camera Deputaţilor, Diana Tuşa, aceasta pare a fi până la ora actuală cel mai aparent cumpătat deputat brăilean. Având în dotare o indemnizaţie brută de 757 milioane de lei vechi şi o diurnă de teritoriu 148 milioane lei vechi, liberala Tuşa a înregistrat următorul rezultat: 8.667 lei cheltuiţi pe cazarea în teritoriu şi 5.473 lei pe transportul în ţară. Chiar şi la capitolul birou parlamnetar, Tuşa pare a se afla tot pe muchia moderaţiei, aceasta cheltuind pe materiale, chirie, utilităţi şi salarii suma totală de 1, 23 miliarde de lei vechi.
Făcând o comparaţie cu cheltuielile celorlalţi deputaţi din Parlamentul României, se observă că cei cinci politicieni brăileni, asemeni celor doi senatori, se situează tot undeva la mijlocul listei.

Activi deputaţii!

Dacă, aşa cum precizam în ediţia de miercuri a ziarului, activitatea în Parlament a cuplului senatorial brăilean Cibu et. Rotaru nu a fost în niciun caz una fructuoasă, cei cinci deputaţi ai urbei s-au dovedit totuşi a avea destul "combustibil" politic cât să mişte un deget.
Pe primul loc se situează deputatul liberal Diana Tuşa, cu 19 luări de cuvânt în plen, 12 propuneri legislative iniţiate, 9 interpelări şi 8 moţiuni. Tuşa este secondată imediat de social-democratul Cristian Rizea, acesta având la activ 21 luări de cuvânt în plen, 11 propuneri legislative iniţiate şi o singură interpelare. Locul trei îi este rezervat altui "trandafir roşu", şi anume Viorel Balcan: 6 luări de cuvânt în plen, 7 propuneri legislative iniţiate şi 2 interpelări.
Ultimul loc este împărţit de doi deputaţi: democrat-liberalul Eugen Bădălan (5 luări de cuvânt în plen, 12 propuneri legislative iniţiate) şi PSD-istul Mihai Tudose (16 luări de cuvânt în plen, 5 propuneri legislative iniţiate).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro