Crescatorii de oi distrug islazurile | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Crescatorii de oi distrug islazurile

In societatea noastra intoarsa pe dos, oamenii gospodari, care incearca sa mentina traditiile, sint luati in ris si considerati dusi cu capul. Este cazul lui Marin Alexandru, agricultor din Insuratei, cu sute de hectare luate in arenda. Toata lumea il stie drept "nea Lica", iar acum citiva ani, din truda lui si a celorlalti proprietari de pamint pe care-i are in asociatie, a reusit sa ctitoreasca o biserica. Pentru asta, ar fi meritat respectul intregii comunitati. Numai ca unii din comunitatea lui nea Lica i-au devenit inamici, intr-un razboi pe care n-are cum sa-l cistige de unul singur.
De ani de zile, Marin Alexandru, incearca sa convinga crescatorii de oi din localitate ca nu e bine sa le scoata la pascut in sezonul rece, intre Sf. Dumitru si Sf. Gheorghe, fiindca - se stie din batrini - iarba trebuie lasata sa se regenereze. Ciobanii, insa, nu dau doi bani pe vorbele lui si fac tot cum stiu ei ca le este mai bine. Duc iarna animalele pe islazul localitatii, tocind marunt firicelele fragile, abia iesite din saminta, iar cind se mai incalzeste vremea, le baga si pe parcelele cultivate cu griu sau lucerna, facind prapad in culturile agricultorilor.
"Nu exista, dom'le, o autoritate care sa-i oblige sa respecte legea. Primarul se face ca-i amendeaza dar, de fapt, e mina in mina cu ei, ca si unii de pe la Procuratura, care au si ei oi si protejeaza abuzurile", ne-a spus nea Lica.

Unde nu-i lege, e tocmeala

In urma cu citeva saptamini, cotidianul nostru a mai publicat un articol pe aceasta tema, iar primarul din Insuratei, Ionel Gheorghe, ne declara atunci ca a aplicat amenzi in suma totala de 2.000 lei, dar ca ciobanii nu vor sa inteleaga sa-si tina oile acasa. "O sa ajungem sa le facem o evacuare fortata: le luam oile din cimp si le ducem acasa la fiecare, imputindu-le costurile operatiunii. Poate asa ii invatam minte!", ne spunea primarul, la sfirsitul lunii ianuarie.
Zilele trecute, dupa o luna de la aceasta declaratie, pe terenurile agricole dintre Insuratei si Baraganu erau numeroase turme, de citeva sute de oi. Animalele pasteau linistite iarba abia incoltita, iar ciobanii se bucurau fara nici un stres de ziua insorita. Stiau, insa, ca n-au voie sa fie cu oile pe pasune, iar incercarea reporterului nostru de a-i fotografia n-a fost deloc bine primita de unii. Gigi Neacsu, de exemplu, pazea circa o suta de oi, aproape de sosea. L-am intrebat de ce le-a scos in cimp atit de devreme si a raspuns ca n-are nutret acasa, fiindca a fost seceta anul trecut si n-a avut de unde sa adune. Cind a iesit din masina si nea Lica, iar reporterul a scos aparatul de fotografiat, Neacsu s-a schimbat la fata: "Ce, bre, i-ai adus pe astia sa ma filmeze?! Matale nu vrei sa te potolesti! Du-te, dom-le, de aici si lasa-ma in pace!", a zis el, suparat si a facut stinga-nprejur, indepartindu-se grabit.
Putin mai incolo, pe izlaz, am dat peste alt cioban, Florica Pescaru. Privit cu atentie, acesta demonstra pe viu cum traditia din batrini lasa loc, irevocabil, noii realitati. Avea pe cap cusma din blana de oaie, iar in miinile acoperite cu manusi de lina tinea o bita lustruita si ghintuita cu fier, la un capat. Era imbracat, insa, cu o bluza din material sintetic, iar in picioare avea cizme de cauciuc. Ne-a spus ca e cioban de mic, iar oile pe care le pazeste sint ale unui crescator din Insuratei. "Care-i problema daca am iesit cu ele aici? Parcela asta de islaz este a lui Rosioru, proprietarul animalelor, ca a platit pentru ea. Ce sa faca omul, daca n-a fost nutret asta-vara, doar n-o sa lase oile sa moara de foame?", ne-a spus el. Apoi, s-a apropiat complice si i-a soptit reporterului: "Nea Lica v-a adus? Nu va mai luati dupa el, ca nu mai judeca, saracu'!".

Ce a fost, s-ar putea sa nu mai fie

Dincolo de ce cred unii despre el, ce spune Marin Alexandru este cit se poate de logic: "Toti se pling ca n-au nutret, dar nu i-am vazut cu coasa pe cimp! Eu de ce am? Pentru ca am adunat toata vara! Daca esti gospodar, ai nutret si tot ce-ti trebuie. Oile mele sint acasa, am mai mult de o suta si nu sufera de foame!". Satul sa se lupte in van cu ciobanii, in conditiile in care masurile luate de autoritati sint egale cu zero, nea Lica a imprastiat boabe otravite pe solele cultivate asta-toamna. "Acuma sa-i vedem daca mai au curaj sa intre cu oile, sa-mi strice cultura!", spune el, indirjit. Apoi adauga, cu obida: "Oricum au stricat textura solului, de cit l-au calcat cu oile toata iarna. Sint terenuri pe care n-o sa se mai faca nimic, doi-trei ani". Pe linga terenurile arabile, si pilcurile de copaci din perdelele de protectie din preajma Insurateiului au de suferit. Sute de copaci tineri sint condamnati la moarte, fiindca oile si caprele scoase la pascut le-au ros scoarta, distrugindu-le ireparabil sistemul de hranire.
Primarul Gheorghe ne-a declarat, ieri, ca Politia Comunitara din Insuratei a mai dat amenzi de la sfirsitul lui ianuarie pina acum. "S-au adunat vreo 3.000 lei, dar unii tot mai ies cu oile. Adevarul e ca nici nu au ce sa le dea sa manince, dupa seceta de anul trecut!".
Primarul recunoaste, asadar, ca situatia a scapat de sub control, iar asta in conditiile in care Legea Zootehniei interzice pasunatul in aceasta perioada a anului. In asemenea conditii, ce sa-i raspunzi lui nea Lica, atunci cind intreaba, in asa-zisa lui nebunie: "Ce-or sa faca astia cind n-o sa mai creasca brindusa, barba caprei, iarba dulce? Primavara, de Sf. Gheorghe, cind ieseai cu oile pe islaz, nu se mai vedeau mieii din iarba, atit era de inalta. Mincau oile iarba proaspata si aveau carnea buna si dadeau lapte de nu te mai saturai de brinza. Cind n-om mai avea toate astea, ce-o sa fie?".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro