Complexul de Porci de la Tichileşti supravieţuieşte din vânzarea de animale, banii astfel rezultaţi fiind folosiţi la achiziţia de hrană pentru porcii rămaşi în fermă. Practic, unitatea a ajuns la "autoconsum" pentru a depăşi criza în care se află, cu speranţa că problemele pe care le are cu subvenţia de la APIA se vor rezolva rapid şi în favoarea sa. "Cum am supravieţuit până acum? Păi, banii obţinuţi din porcii care se vând, merg automat la achiziţia de porumb, ca să avem ce le da de mâncare animalelor pe care le mai avem la fermă. Problema este că într-un viitor apropiat se va atinge şi pragul critic peste care soluţia aceasta nu mai poate funcţiona. Oricum, nu se poate respecta reţeta de hrană pentru efectivul de porci, context în care nu se mai atinge sporul de creştere, adică mergem din pierdere în pierdere. În tot acest răstimp, nu s-a mai întâmplat nimic în sensul că problema cu subvenţia a rămas nerezolvată şi nu a venit răspunsul de la APIA legat de contestaţia noastră. Toată lumea pe la Bucureşti, pe unde merge domnul Caruz să caute ajutor, se arată uimită de ce ni s-a întâmplat, dar nimeni nu a făcut nimic pentru a rezolva problema", ne-a declarat Marcel Gârbă, şeful Complexului de Porci de la Tichileşti.
Reamintim că ferma, aparţinând familiei omului de afaceri Gheorghe Caruz, a intrat în criză după ce unitatea a fost notificată de către APIA că ar urma să i se ceară înapoi vreo 13 milioane de lei, banii de subvenţie pe ultimii 3 ani, plus că i s-a blocat plata altor 5 milioane de lei - ultima tranşă la aceeaşi subvenţie aferentă lui 2015 plus avansul pe 2016. Totul din cauza unor diferenţe în plus înregistrate la transportul porcilor către cumpărători.
De cealaltă parte, conducerea APIA Brăila a respins orice acuzaţie privind o tentativă de răzbunare din partea funcţionarilor ori a instituţiei locale în relaţia cu SC "Complexul de Creştere a Porcilor" SRL Tichileşti.