Criza "mitraliază" lunar câte 20 de firme | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Criza "mitraliază" lunar câte 20 de firme

A crescut simţitor numărul de cazuri de faliment şi insolvenţă în rândul firmelor locale. De la începutul acestui an, lunar, în medie, câte 20 de firme au intrat sub incidenţa Legii insolvenţei. Astfel, la finele primului trimestru, numărul de cazuri de antreprenori care "au tras pe dreapta", doborâţi de efectele crizei economico-financiare, a ajuns la 62. Ca termen de comparaţie, în ultimul trimestru al anului trecut, când în mod oficial a debutat şi în România criza, numărul de firme în faliment sau insolvenţă era de aproape 90. Aşadar, în total, în ultimele 6 luni, la Brăila au capitulat în jur de 150 de unităţi locale. La nivel naţional, cele 62 de unităţi aflate în procedura de insolvenţă sau faliment ne poziţionează în a doua jumătate a clasamentului, pe locul 29, comparativ cu Bucureşti cu cei mai mulţi agenţi economici cu probleme - 728 unităţi. Şi incidenţa cazurilor de faliment va creşte exponenţial, avertizează specialiştii locali. În lotul falimentărilor din primul trimestru apar şi două firme ale familiei Caracostea: SC "Tazz Trade" SRL - unitate cu rezonanţă în industria alimentară locală - şi "Cosmin & Company" proprietatea soţiei acestuia.

Domeniile cel mai grav afectate: comerţul şi construcţiile

Potrivit datelor prezentate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în primele 3 luni ale lui 2009, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă sau au ajuns la faliment a ajuns la 62. Detaliat, situaţia se prezintă astfel: la capitolul insolvenţă, în perioada ianuarie - martie 2009, au fost înregistrate 24 de cazuri, iar în cazul falimentelor, 38. Datele relevă faptul că domeniile cele mai afectate de criză au fost comerţul (27 de firme în insolvenţă sau faliment), dar şi sectorul construcţii, unde 12 companii au înregistrat probleme grave, care au condus spre faliment. De menţionat este că în ambele situaţii numărul de falimente îl depăşeşte pe cel al cazurilor de insolvenţă. Următoarele locuri în topul domeniilor cu probleme sunt ocupate de servicii, unde 13 firme au capitulat, dar şi producţie, cu 9 cazuri. În domeniul agricol doar o firmă a anunţat intrarea în faliment.

Constanţa şi Galaţi, cele mai multe firme cu probleme din regiune

Aceleaşi date clasificate în funcţie de numărul de firme cu probleme pe fiecare judeţ, plus Bucureşti, indică faptul că Brăila ocupă locul 29. Mai bine ca noi se situează în clasament judeţele Argeş cu 61 de firme, Vrancea - 53 agenţi economici, Călăraşi - 51 sau Caraş Severin cu 50. Cele mai puţine firme apar în judeţele Ialomiţa - doar 7 unităţi, Covasna (13 societăţi) şi Mehedinţi (18 unităţi). La polul opus, în mod evident, Bucureştiul este pe primul loc cu 728 de firme, urmat de Constanţa - 431, Prahova - 365, Cluj - 353 ori Braşov - 316. La nivel de euroregiune, Brăila se situează mai bine întrucât, alături de Vrancea, are cele mai puţine firme intrate sub incidenţa Legii insolvenţei. Ca termen de comparaţie, tot la nivel regional, cele mai multe firme cu probleme au fost contorizate pentru judeţul Constanţa - 431 societăţi, Galaţi - 199, Buzău - 110 şi Tulcea - 104 unităţi. Altfel spus, din totalul de aproape 960 de firme în faliment sau insolvenţă, doar 6% sunt din Brăila.

Aceste date, coroborate cu analiza realizată de revista "Capital" - prin care se aloca fiecărui judeţ un cod de criză pe modelul codurilor hidrometeorologice -, confirmă în mare parte concluziile respectivului material. Astfel, se poate observa că prin prisma numărului de firme cu probleme, se menţine gradul de vunerabilitate peste medie alocat Brăilei, la fel şi Constanţei sau judeţului Tulcea. La polul opus, Vrancea, cu cel mai mic număr de firme cu probleme în regiune, era încadrat la cod verde cu vulnerabilitate medie la criză. Mai grav, surse din piaţă care au legătură directă cu procedurile prevăzute de Legea insolvenţei, susţin că în perioada următoare tot mai multe firme brăilene vor avea probleme, ajungând până la faliment.

Familia Caracostea a pierdut două firme

La SC "Tazz Trade" SRL s-a declanşat procedura de faliment în prima jumătate a lunii trecute, în urma unei decizii a Tribunalului Brăila, Secţia Comercial. Iniţial, în 2007, firma a intrat în procedură de insolvenţă, însă programul de redresare a firmei a eşuat, drept pentru care s-a ajuns la faliment. Procedura constituirii masei credale s-a declanşat imediat după declararea falimentului, iar termenul final de afişare a tabelului definitiv consolidat al creanţelor este 29 aprilie. Surse apropiate procedurii au precizat că cel mai mare creditor al acestei firme este o unitate bancară. Conform menţiunilor din Registrul Comerţului, agentul economic, înfiinţat în 1994, nu a mai depus bilanţ contabil din 2006. Totuşi, cele mai recente postări în acest sens sunt datate pentru finele anului 2005. La acea vreme, societatea avea 65 de angajaţi şi realizase o cifră de afaceri din producţia şi conservarea cărnii de circa 6,53 milioane lei din care, în final, a rezultat un profit de 6.381 lei. De asemenea, la un capital social de 350.000 lei, unitatea avea datorii totale de 8,73 milioane lei şi avea de recuperat creanţe de 2,3 milioane lei. Trebuie menţionat că Gheorghe Caracostea deţine jumătate din părţile sociale la firma "Group Omega Fish", înfiinţată anul trecut împreună cu Doru Mălîia.

În ceea ce priveşte firma soţiei sale, Ana Caracostea, SC "Cosmin & Company" SRL, cele mai recente date de bilanţ indică faptul că, în 2006, societatea a avut un număr mediu de 14 angajaţi, realizase venituri de circa 2 milioane de lei şi un profit modic de doar 503 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro