Premierul Dacian Cioloş a declarat ieri că nu poate decide asupra creşterii salariului minim pe economie la 1.200 de lei până nu are „toate elementele impactului" unei asemenea măsuri.
„Creşterea salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.200 lei: Ştiu cât de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot să decid până nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie să evităm să creăm o problemă vrând să rezolvăm alta. Ministrul Finanţelor Publice a început deja o analiză cu privire la eventuale creşteri ale salariului minim în 2016", a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.
Anul viitor
În ceea ce priveşte situaţia pensiilor, premierul a afirmat că are „tot respectul pentru cei care au muncit ani de zile" şi că, „prin proiectul de buget, au fost asigurate fondurile necesare pentru majorarea cu 5% a pensiilor începând cu ianuarie 2016". „Ştiu că este o creştere destul de mică, dar este tot ceea ce ne permite bugetul acum", a precizat prim-ministrul.
Creşterea salariului minim ar putea avea loc după elaborarea unui studiu de impact, iar acesta va fi realizat în primul trimestru al anului viitor, a declarat, pe de altă parte, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice. „Creşterea salariului minim se va face după elaborarea unui studiu de impact. Trebuie să analizăm toate posibilele implicaţii ale unei asemenea măsuri astfel încât să ne asigurăm că măsura în sine va avea preponderent efecte pozitive în economia românească. Vom realiza un studiu de impact în trimestrul I al anului viitor", a spus Dragu.
În ceea ce priveşte numărul de zile în care bugetul a stat în dezbatere publică, ministrul Finanţelor a precizat că a avut de ales între a avea un proiect aprobat până la sfârşitul anului sau a avea dezbateri foarte lungi. „România să înceapă anul 2016 fără buget ar fi fost într-o situaţie foarte delicată şi s-ar fi reflectat într-o reacţie imediată a pieţelor", a explicat ministrul Finanţelor.
Pensiile militare
În ceea ce priveşte pensiile militare de stat, ele vor fi majorate cu cinci procente în anul 2016, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale. MApN a precizează că prevederile OUG sunt rezultatul mai multor etape de negocieri la care au participat echipe de specialişti din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, împreună cu reprezentanţi ai structurilor sindicale şi asociative din sistem, precum şi ai pensionarilor militari. În ceea ce priveşte modificările aduse nivelului de pornire a calculului pensiei, principiul avut în vedere este acela al evaluării juste a importanţei carierei militare, cadrele fiind astfel motivate şi cointeresate să dezvolte evoluţia profesională pe durate cât mai mari, în consonanţă şi cu interesele instituţiilor angajatoare, arată MApN.