Cum se arde gazul între stat şi CET | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum se arde gazul între stat şi CET

Spune primarul că inclusiv în acele zile CET a funcţionat la aceiaşi parametri şi a consumat aceeaşi cantitate de gaz, "cu singura diferenţă că au ars gaz şi noaptea", a precizat edilul-şef. Sincer, nu ştiam că, iarna, CET-ul arde gazul doar ziua. Dar dacă au ars şi noaptea, înseamnă că au consumat, totuşi, mai mult. Prin urmare, costurile pentru populaţie vor fi mai mari. Dacă s-a consumat însă aceeaşi cantitate de gaz ca şi în zilele "normale", înseamnă că de fapt CET a furnizat un agent termic mai puţin fierbinte, iar în apartamentele racordate la sistemul centralizat a fost mai frig. Iar dacă nici această variantă nu este cea reală şi că, de fapt, CET a asigurat temperatura optimă în case fix cu aceeaşi cantitate de gaz consumat, înseamnă că adevărata situaţie este alta: CET are o capacitate de producţie supradimensionată pentru numărul de clienţi pe care îi mai are, iar atunci când nu este frig produce în exces energie termică, pe care o "aruncă" în atmosferă. Oricum ar sta lucrurile, este clar că undeva există o problemă.

Tind însă să cred că, în practică, facturile pentru încălzire vor fi oricum mai mari pentru luna ianuarie, iar primarul nu a făcut altceva decât să-i urce în capul conducerii CET pe toţi preşedinţii de asociaţii şi locatarii care încă mai folosesc sistemul centralizat. Dar, să nu uitaţi, "jumătate din factură este suportată oricum de Primărie, prin subvenţie", după cum a ţinut să sublinieze Aurel Simionescu, la finalul scurtei sale informări privind costurile căldurii pentru perioada de ger. Mai exact, agentul termic livrat populaţiei oricum costă dublu - şi asta pentru că, până la urmă, capacitatea de producţie a CET chiar este supradimensionată, dar cineva trebuie să plătească surplusul neabsorbit de reţeaua centralizată. Acest sistem a pierdut ritmul vremurilor actuale, rămânând, în general, sursa de încălzire a celor care oricum beneficiază de consistente ajutoare de căldură de la stat. Doar pentru asta a fost menţinut în viaţă în ultimii zece ani, autorităţile preferând să cheltuiască aiurea, anual, bani cu subvenţiile, decât să încerce să modernizeze din timp un sistem ineficient. Am mai spus-o şi altădată: cu sumele uriaşe alocate în ultimii 20 de ani de stat acestor sisteme centralizate, s-ar fi putut asigura nu doar câte o centrală de bloc la fiecare dintre unităţile locative (de a căror funcţionare să se ocupe tocmai angajaţii actuali ai CET-urilor, care ar fi putut fi şi administratorii blocurilor), dar s-ar fi putut realiza şi contorizarea integrală a apartamentelor şi izolarea termică a locuinţelor, inclusiv cu montarea de ferestre termopan. Dar aşa se întâmplă, când statul are bani de aruncat în vânt şi când strategiile economice nu merg mai departe de nivelul în care să se asigure bani, de la o lună la alta, doar pentru plata pensiilor şi salariilor bugetarilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro