Cumpara-ti un teren cu bani de la banca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cumpara-ti un teren cu bani de la banca

Casa mult visata nu depinde numai de arhitectura, calitatea constructiei sau a finisajelor, ci si de terenul pe care este construita. Asadar, alegerea terenului pe care va fi construita este foarte importanta. La fel de important este sa aveti acces rapid la utilitati, pentru ca daca veti fi nevoiti sa le aduceti dumneavoastra la noua locatie cheltuielile pe care va trebui sa le suportati sint enorme.

Tipuri de credite

Exista mai multe posibilitati de a colabora cu bancile: credit de consum fara garantii sau cu ipoteca; credit ipotecar pentru achizitie teren. Creditul de consum fara garantii este plafonat la maxim 20.000 euro pe maxim 10 ani, astfel ca, daca valoarea terenului se incadreaza in aceasta suma, iar banca va poate oferi creditul in functie de veniturile demonstrate pe perioada maxima admisa, nu ezitati. Mergeti si solicitati creditul.
Accesind un astfel de credit nu trebuie sa justificati destinatia banilor, nu sint solicitate garantii suplimentare si trebuie sa depuneti numai citeva acte: cartea de identitate, adeverinta de venit cu ultimele trei salarii nete si, in functie de banca, o copie dupa cartea de munca si o factura de utilitati (pentru autentificarea adresei).
La creditul cu ipoteca puteti apela daca valoarea imobilului depaseste 20.000 de euro si/sau daca doriti o perioada de rambursare mai mare.
Insa va trebui sa aduceti si actele imobilului drept garantie (poate fi al dv. sau al unei rude apropiate). Acesta va fi evaluat si, in functie de rezultatele evaluarii, banca va decide valoarea creditului. De obicei, banca finanteaza 75% din valoarea evaluata a bunului adus in garantie, insa, mai nou, poate ajunge si pina la 100%.
Apelind la un astfel de imprumut obtineti suma necesara, nu trebuie sa justificati destinatia banilor, iar daca solicitati o perioada mai mare veti avea o rata lunara mai mica de plata.
Creditul imobiliar/ipotecar pentru achizitia unui teren necesita mai multe documente, respectiv actul de proprietate asupra terenului (de la vinzator), declaratie pe propria raspundere a vinzatorului ca terenul nu este revendicat si nu exista litigii asupra sa, antecontract de vinzare cumparare.

Conditii de eligibilitate

Cei care se decid sa acceseze un credit pentru cumpararea unui teren trebuie sa stie ca bancile ofera imprumuturi in moneda nationala si in valuta pe o perioada de pina la 35 de ani. Poate fi necesar si un avans, pentru ca majoritatea bancilor inca acorda finantare pentru maximum 75% din valoarea de achizitie.
Important este ca terenul vizat sa fie intravilan, bancile evitind sa crediteze terenuri aflate in extravilan.
O alta conditie esentiala este sa fiti declarat eligibil de scoringul bancii. Aceasta inseamna sa puteti demonstra ca veniturile cumulate cu ale familiei eventual suporta o rata lunara cu acel imprumut. Insa nu trebuie sa disperati daca la un prim calcul nu va incadrati, pentru ca, pe linga salariul de baza, bancile mai iau in considerare si alte venituri dividende, pensii, drepturi de autor, chirii, stimulente, norma de hrana, in esenta toate veniturile stabile ce pot fi demonstrate cu acte.
Atentie! De la bun inceput trebuie sa va asigurati ca vinzatorul este de acord sa incaseze banii direct de la banca. Aceasta pentru faptul ca, in momentul ridicarii banilor din cont exista un comision de retragere numerar pe care vinzatorul este posibil sa nu fie dispus sa-l plateasca.
Bancile practica dobinzi cuprinse intre 5,75% si 9,5%, iar o valoare medie a DAE (dobinda anuala efectiva) este de 9% pentru un credit de 25.000 de euro pe 20 de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro