Curtea de Apel a hotarit scoaterea icoanelor din scoli | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Curtea de Apel a hotarit scoaterea icoanelor din scoli

Ministerul Educatiei este obligat sa ia masuri pentru scoaterea simbolurilor religioase din scolile publice, conform unei decizii executorii a Curtii de Apel Bucuresti.
Scandalul icoanelor a inceput in februarie 2005, la un liceu din Buzau. Atunci, profesorul Emil Moise a cerut Inspectoratului Scolar Buzau sa dispuna retragerea simbolurilor religioase din scolile publice, in afara orelor de religie. Profesorul considera faptul ca prezenta icoanelor ortodoxe pe peretii salilor de clasa ar reprezenta o discriminare fata elevii de alte confesiuni sau pentru cei neafiliati confesional. In urma refuzului venit din partea inspectoratului, Emil Moise s-a adresat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Acest demers al profesorului buzoian a enervat la culme reprezentantii bisericii, dar si pe unii profesori si elevi. Cu totii au sustinut ca prezenta unui simbol al lui Dumnezeu in scoala nu are de ce sa deranjeze pe cineva. Pe de alta parte, Ministerul Educatiei apreciaza ca intr-o unitate scolara normele interne care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase trebuie sa fie stabilite de comunitatile locale.

Cu Dumnezeu inainte, dar impotriva deciziei judecatoresti

Unele cadre didactice brailene nu vor sa renunte la simbolurile religioase din scoli. Acestia considera ca principiile ortodoxe le ajuta si sprijina in viata. De asemenea, in unitatile de invatamint "problema", simbolurile religioase ofera un plus de disciplina si de cumintenie, considera unii profesori. "Nu cred ca eliminarea icoanelor din salile de curs este o masura eficienta. Ora de religie si o icoana in clasa nu au de ce sa incomodeze pe nimeni. In cazul in care se va decide sa scoatem icoanele din clase, eu cred ca la unitatea noastra de invatamint nu va fi nevoie, deoarece avem numai elevi crestin-ortodocsi", ne-a spus directorul Cici Mihaela Bolovan de la Scoala nr. 9. De aceeasi parere este si profesoara de religie a scolii, Nicuta Stan. Ea ne-a precizat ca elevii doresc prezenta icoanelor in salile de curs si chiar o intreaba cind mai picteaza simboluri religioase. De altfel, profesoara considera ca elevii simt prezenta divina prin intermediul icoanelor si ca acestia se roaga la Dumnezeu de cite ori au ocazia, chiar si inainte de extemporale. Nici directorul Grupului Scolar "Grigore Moisil" nu accepta ideea renuntarii la simbolurile religioase. "Nu sint de acord cu asa ceva. O icoana nu are cum sa faca rau, ba dimpotriva, indeamna intotdeauna la iertare si la un comportament mai adecvat. Ei se inchina, isi fac rugaciunile, asa ca este foarte important sa si aiba unde sa o faca. Daca ne vor obliga sa le scoatem, eu una nu voi renunta la icoane. Fiecare elev a adus la un moment dat in scoala o icoana, o candela si acum ce sa fac? Sa le scot afara? In nici un caz", ne-a spus ferm convinsa, Ani Gagu, directorul Grupului Scolar "Grigore Moisil". Pe de alta parte, inspectorul de religie, Florin Grecu, spune ca "Ministerul Educatiei a dat un raspuns, totul ramine la latitudinea comunitatii. E greu de crezut ca se va renunta la simbolurile religioase. Daca in vreo scoala, directorul va decide sa scoata icoanele din salile de curs, eu voi lua masuri rugind directorii unitatilor scolare sa organizeze mai intii un consiliu cu parintii si apoi sa ia o decizie."
Conform recensamintului din 2002 privind structura populatiei din judetul Braila dupa religie, numarul persoanelor care s-au declarat de religie ortodoxa este de 366.255, adica 98% din totalul populatiei. Din aceeasi statistica a rezultat ca 99,9% dintre braileni si-au declarat apartenenta la o religie. Numai 108 persoane s-au declarat fara religie, iar alte 83 nu si-au asumat apartenenta religioasa.

Actiune la "Murgoci" pentru pastrarea orelor de religie

In timp ce justitia hotaraste scoaterea icoanelor din scoli, unii elevi braileni se zbat pentru pastrarea orei de religie. O parte din elevii si profesorii Colegiului National "Gh. M. Murgoci" au discutat cu ceva timp in urma despre statutul orei de religie in licee, dupa noul proiect de lege. Cei prezenti la eveniment nu au fost de acord cu aceasta decizie a ministerului. Dezbaterea a avut loc in cadrul unei intilniri dintre elevii claselor a IX-a - a XII-a si preotul Lucian Pietroaia, inspector pe problemele invatamintului la Episcopia Dunarii de Jos Galati. Elevii prezenti la eveniment au fost vizibil atrasi de tema propusa si au adus diverse argumente pentru sustinerea orei de religie. "Nu este absolut deloc o idee buna sa scoata religia din programa, deoarece aceasta ora de religie este necesara pentru a ne descoperi pe noi insine. Actiunea pe care a organizat-o liceul nostru este una extrem de buna si sper sa conteze si parerile noastre, ale elevilor. Religia trebuie sa se afle in continuare in orarul nostru, pentru ca fiecare elev are modalitatea sa de a se exprima si de a-si arata latura umana", ne-a spus Georgiana P. din clasa a IX-a. Intilnirea a fost initiata cu ajutorul directorului adjunct Viorica Mosescu si al profesoarei Ionica Iconaru, fiind singura actiune de acest gen.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro