Mergi la conţinutul principal

De ce a crescut prețul apei

• de la 1 martie, noul preț a ajuns la 17,55 lei/mc • potrivit Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila SA, prețurile pentru apă potabilă și canalizare-epurare au fost indexate cu rata inflației, indexare impusă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) • dacă nu s-ar fi conformat, CUP „Dunărea” ar fi putut pierde finanțarea de 241 de milioane de euro, fonduri europene • chiar și așa, cu noul preț al apei potabile, județul Brăila se află, în aprilie, pe locul 11 pe țară, în timp ce Galațiul se află pe locul 5 • cel mai scump tarif la apă se află în Prahova: 20,18 lei/mc • „Anul 2025 este ultimul în care se aplică procentul de creștere obligatoriu prevăzut în contractul de finanțare”, promit reprezentanții CUP „Dunărea” Brăila SA   

 

De la data de 1 martie a.c., prețul unui metru cub de apă potabilă în municipiul și județul Brăila (inclusiv TVA) s-a majorat de la 16,27 lei la 17,55 lei, noile tarife reflectându-se, firesc, în facturile la utilități sosite la asociațiile de proprietari și la consumatorii casnici în luna aprilie.

Potrivit Companiei de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” Brăila SA, prețurile pentru apă potabilă și canalizare-epurare au fost indexate cu rata inflației, indexare impusă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

„Începând cu luna martie 2025, au fost indexate cu rata inflației prețurile pentru apă potabilă și canalizare-epurare, conform Deciziei nr. 27 din 24.02.2025, emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), indexare impusă de implementarea unui proiect de investiții în infrastructura de apă și canalizare din județul Brăila, realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, iar valoarea totală a acestuia este de 241 de milioane EURO. Astfel, pentru județul Brăila prețul apei care include TVA este de 17,55 lei/mc”, precizează reprezentanții companiei de apă canal.

Mai exact, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis CUP „Dunărea” Brăila SA, prin adresa nr. 27.272/23.02.2024 că, pentru a putea continua proiectele europene, este necesară actualizarea periodică a tarifelor la apă. Potrivit comunicatului transmis de reprezentanții societății, este important de menționat faptul că majorarea tarifelor la apă nu este o decizie a Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila SA, ci reprezintă o condiție impusă prin contractul de finanțare semnat cu Uniunea Europeană.

„Nu este o decizie locală, ci o obligație europeană pentru alocarea fondurilor europene, acceptată de consiliile locale ale tuturor primăriilor din Județul Brăila. Aplicarea acestor tarife este o cerință obligatorie prevăzută în acordul de finanțare pentru derularea investițiilor din Fondul de Coeziune”, precizează reprezentanții CUP „Dunărea” Brăila SA.

Mai mult, nerespectarea acestor condiții atrage după sine o serie întreagă de neajunsuri care pot costa Brăila zeci de milioane de euro: rezilierea contractului de finanțare; restituirea banilor europeni primiți până în prezent; pierderea posibilității de a obține alte finanțări europene în viitor și blocarea dezvoltării rețelelor de apă și canalizare în județul Brăila.

Prin urmare, aplicarea noilor tarife este obligatorie pentru a continua investițiile în infrastructura de apă și canalizare din județul Brăila, în caz contrar, pentru modernizare, în loc de fonduri europene cu o rată de cofinanțare de 6%, s-ar fi luat credite în valoare de 241 de milioane de euro, credit care trebuia restituit împreună cu dobânda aferentă.

 

CUP „Dunărea” Brăila SA, locul 11 pe țară în topul tarifelor la apă

Potrivit datelor puse la dispoziție de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), la data de 1.04.2025, prețul apei în municipiul și județul Brăila se situează pe locul 11 la nivel național, ceea ce înseamnă că sunt multe alte județe cu tarife mai ridicate decât cel practicat de CUP „Dunărea” Brăila SA, inclusiv județul Galați (care se situează pe locul 5 pe țară). Cel mai scump tarif la apa potabilă se află în județul Prahova: 20,18 lei/mc. La polul opus, sunt „Aquatorontal” SRL (8,29 lei/mc), „Activitatea Goscom” SA Orăștie (11,42 lei/mc) și SC „Apa Serv Valea Jiului” SA Petroșani (11,53 lei/mc).

Important de menționat este că prețul serviciilor diferă de la o zonă la alta, în funcție de sursa de apă (ex: apă tulbure din Dunăre sau apă limpede din izvor montan), costurile de tratare și epurare, investițiile necesare în infrastructură și impactul inflației asupra cheltuielilor de operare.

„Această creștere a prețurilor a început în anul 2021, iar anul 2025 este ultimul an în care se aplică procentul de creștere obligatoriu prevăzut în contractul de finanțare”, promit reprezentanții CUP „Dunărea” Brăila SA.

Prețul unic pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă și tariful unic pentru serviciul public de canalizare, aprobate prin Decizia nr. 27  din 24.02.2025, emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a intrat în vigoare de la 1 martie, în toate Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe raza județului Brăila, pentru care a fost delegată gestiunea serviciilor Operatorului Regional SC Compania de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” Brăila SA.

Cum era de așteptat, locatarii apartamentelor din municipiu nu s-au arătat  încântați de majorarea tarifelor la apă și canalizare. „Am anunțat locatarii celor 166 de apartamente pe care le administrez, iar oamenii au fost total nemulțumiți de majorarea prețului la metrul cub de apă. Cum este posibil să avem prețuri atât de mari la apă, în condițiile în care Dunărea se află lângă oraș, în timp ce alte orașe din țară sunt nevoite să se alimenteze cu apă potabilă de la distanțe apreciabile?”, se întreabă administratorul unui bloc din cartierul Brăilița. Răspunsul a fost deja oferit de CUP Dunărea.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro