Detectoarele de gaz, obligatorii din acest an | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Detectoarele de gaz, obligatorii din acest an

Consumatorii de gaz metan, inclusiv consumatorii casnici, care isi monteaza in locuinte aparate de utilizare a gazelor naturale, precum aragaze, centrale termice sau arzatoare, sint obligati, de la 1 ianuarie 2008, sa instaleze detectoare de gaz. Daca pina in decembrie 2007 montarea aparatelor de acest gen era optionala, din acest an devine obligatorie, asa cum se stabileste prin ordinul 713/2004 al Ministerului Economiei. Conform ordinului, instalarea acestor aparate este obligatorie in incaperile in care sint functionale aparate de utilizare a gazelor naturale - aragaz, centrala termica, arzator etc. -, iar suprafetele vitrate sint "partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de patru milimetri sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.)". In acest fel, se incearca o reducere drastica a accidentelor soldate cu victime cauzate de scurgerile de gaze. Dincolo de asta insa, se prefigureaza o afacere de sute de milioane de lei vechi, daca tinem cont de faptul ca un detector costa circa 5 milioane de lei vechi inclusiv montare. Exista si o veste buna: obligativitatea ar putea dura doar 6 luni pentru ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vrea sa propuna ministerului sa modifice ordinul astfel incit montarea detectoarelor sa fie din nou optionala.

Un detector poate sa ajunga cu tot cu montaj si la 500 lei, sau mai mult

"Incepind cu 2008, conform legii, este obligatorie montarea detectoarelor automate pentru incaperile in care sint aparate de utilizare de gaze naturale si au geamuri cu o grosime mai mare de 4 mm sau sint de constructie speciala (geam securizat sau termopan). Montarea unui astfel de aparat poate fi facuta numai de firmele autorizate de catre ANRGN, iar “Distrigaz Sud” recomanda respectarea legii", ne-a comunicat biroul de relatii cu presa al furnizorului de gaz metan.
Potrivit furnizorilor de astfel de echipamente, aparatele in cauza au un sistem de semnalizare sonor, care avertizeaza instantaneu asupra eventualelor scurgeri de gaz si transmit un impuls electric unei electrovalve care opreste imediat gazul. Astfel, se evita producerea unor accidente grave. Sint aparate care depisteaza gazul metan, monoxidul de carbon sau chiar pe amindoua. Totodata, pretul detectoarelor difera in functie de rapiditatea prin care avertizeaza o scurgere de gaze. Un detector automat de gaze costa, potrivit informatiilor oferite de mai multe companii din domeniu, in jur de 500 de lei, in care este inclus achizitia aparatului plus montajul. De regula, cei care au cumparat pina acum detectoare de gaze sint persoanele care si-au instalat propria centrala de apartament, fiind un element de securitate in plus. Dupa cum au explicat firmele care monteaza detectoarele de gaze, senzorul se monteaza la trei metri cel mult departare de sursa de foc si la 30 de centimetri maximum, de tavan. Electrovalva se monteaza in afara apartamentului, linga contorul de gaze, oprind alimentarea in caz de incidente. Daca centrala termica de apartament sau arzatorul de gaz sint instalate in alta incapere decit bucataria, unde se afla aragazul, este necesara instalarea a doi senzori pentru fiecare echipament in parte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro