Desi, inainte de inceperea Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei nu exista o situatie exacta a acestor boli la nivel local, diabetul zaharat a ocupat dintotdeauna un loc fruntas in top-ul afectiunilor cronice in rindul brailenilor, iar numarul bolnavilor a crescut apreciabil de la an la an. Astfel, in anul 2007 se aflau in evidentele Autoritatii de Sanatate Publica 6.232 bolnavi de diabet zaharat, fata de 5.807 in anul precedent, 35.545 bolnavi de hipertensiune arteriala si 15.900 de cardiopatii ischemice. In crestere de la un an la altul s-a situat si numarul pacientilor cu boli cerebro-vasculare, care s-a ridicat anul trecut la 6.218 bolnavi, cei cu boala ulceroasa - 6.428, numarul celor cu ciroze hepatice cronice a fost de 5.980 bolnavi, fata de 5.708, in anul precedent, iar al celor cu tulburari mintale a ajuns de la 4.788 la 4.991.
In scadere usoara fata de anul precedent s-a inregistrat la numarul bolnavilor de tuberculoza, de la 414 la 383 pacienti ramasi in evidenta si al celor cu insuficienta renala cronica, de la 700 la 645 bolnavi.
30% dintre persoanele care si-au facut analizele risca sa faca diabet
De altfel, asa cum reiese din statisticile nationale, afectiunile cu cel mai mare risc in rindul romanilor sint diabetul zaharat, bolile cardiovasculare si cancerul de col uterin.
Acestea sint rezultatele Programului National de Evaluarea a Starii de Sanatate a Populatiei, prezentate recent de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Astfel, riscul de diabet zaharat a fost identificat la peste 3,3 milioane de persoane, ceea ce reprezinta 30% din totalul celor care si-au facut analizele, gratuit, dupa ce au primit prin posta taloane de la Ministerul Sanatatii, afectiunile cardiovasculare figureaza ca factor de risc la 7% dintre cei care si-au facut investigatiile, iar cancerul de col uterin la circa 2 procente.
In functie de riscograma individuala dupa aceasta prima evaluare, cetatenii vor fi evaluati periodic, in functie de riscurile de boala descoperite prin PNESS, in decursul a cinci ani, astfel incit politica de preventie in sanatate sa aiba consecventa si sa produca efecte, apreciaza ministrul Nicolaescu.
Screening-urile pentru diverse tipuri de cancer - colono-rectal, genito-mamar - fac deja preocuparea MSP. Din toamna acestui an va incepe implementarea primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin. Femeile din grupa tinta intre 25 si 64 de ani vor primi, esalonat, invitatia de participare la program, urmind ca in interval de trei ani sa fie invitate la program toate femeile din aceasta grupa de virsta. Fondurile sint deja alocate pentru acest an, iar programul este gindit ca unul multianual.
Pe plan national, in perioada 1 iulie 2007- 30 iunie 2008 s-au prezentat la medic si au fost evaluati 11.104.655 de cetateni, peste 55% din populatia tarii, care a primit taloane. Dintre acestia 43,4% sint barbati iar 57,6% sint femei.
1.183.037 investigatii paraclinice intr-un an in laboratoarele brailene
In scopul cresterii accesibilitatii populatiei la serviciile medicale cuprinse in Programul de evaluare a starii de sanatate, Casa judeteana de asigurari de sanatate a incheiat contracte cu cele 143 cabinete de medicina primara din municipiu si judet, iar pentru efectuarea analizelor medicale recomandate de medicii de familie, la Braila, s-au efectuat in cele 7 laboratoare de analize medicale acreditate, 1.183.037 investigatii paraclinice: 184.887 hemoleucograme, 93.577 creatinina serica, 183.614 glicemii, 56.350 sideremii, 180.592 sumar de urina, 122.379 colesterol seric total, 105.548 HDL colesterol, 115.636 Trigliceride, 140.454 TGP ( transaminaze).
Programul a utilizat, in premiera, un ghid clinic de evaluare a riscurilor, aplicat de catre medicul de familie si dublat de efectuarea unor analize prin care au fost identificate afectiuni sau riscuri de afectiuni. Acest ghid va fi evaluat si imbunatatit periodic, in functie de noile evidente ce vor aparea si de validitatea raspunsurilor la intrebarile folosite.
Prin intermediul acestui Program de evaluare, se urmareste identificarea posibilitatilor de acoperire a populatiei, in special in vederea planificarii unor programe mult mai specifice. De exemplu, in programul de screening organizat pentru cancerul de col uterin, o acoperire de 80% a populatiei tinta feminine - intre 25 si 64 de ani - pe durata a trei ani, poate asigura o scadere cu 80% a mortalitatii in urmatorii 5-6 ani, apreciaza ministrul Eugen Nicolaescu.
23.926.000 RON pentru programele nationale de sanatate
Pentru acest an, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Braila a prevazut alocarea din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si prin transferuri de la bugetul Ministerului Sanatatii Publice a 23.926.000 RON pentru programele nationale de sanatate. In aceasta categorie se incadreaza medicamente pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate in programele nationale cu scop curativ, din care: programul de tratament al bolnavilor cu tuberculoza, tratamentul si monitorizarea persoanelor cu infectie HIV/SIDA, programul national de oncologie, programul national de hemofilie, talasemie si alte boli rare, programul national de diabet zaharat, de boli endocrine, de scleroza multipla si cel de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana. De asemenea, materiale sanitare specifice utilizate in programele nationale cu scop curativ, printre care se numara cele mentionate anterior, la care se adauga programul national de boli cardiovasculare, de ortopedie, tratamentul surditatii congenitale, etc. In aceeasi categorie se incadreaza si serviciile de hemodializa si dializa, programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara, asistenta medicala pentru specialitatile paraclinice. Pentru toate acestea, prevederile anului 2008 includ subventii primite de la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, sume alocate din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii Publice si sume alocate din bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.