Directorii institutiilor de cultura au stabilit, deja, schimburi culturale cu institutiile omoloage din prefectura Kozani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Directorii institutiilor de cultura au stabilit, deja, schimburi culturale cu institutiile omoloage din prefectura Kozani

Misiunea culturala la care au participat directorii institutiilor de cultura i-a impresionat pentru ca au vazut ce ar trebui sa se intimple in viitorul apropiat si la Braila. Practic scopul vizitei a fost realizarea unui schimb de experienta in cadrul unui proiect european prin care zonele ce se pregatesc sa intre in Uniunea Europeana cunosc tari care au intrat mai demult, Grecia fiind deja in etapa a IV-a a integrarii. Astfel, prefectura orasului Kozani din Macedonia de Vest a invitat prefectura Braila la un schimb de experienta in domeniile cultural, administrativ si economic. Delegatia a fost condusa de prefectul Nicolae Mitroi si vicepresedintele Consiliului Judetean, Niculina Moisescu.
Directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu, a precizat ca s-a intilnit cu doua grupuri de artisti plastici amatori, care deja au transmis un mesaj artistilor plastici amatori din Braila si si-au manifestat dorinta chiar de a face schimb de tabere de creatie. "Nu este mare diferenta intre modul lor de a aborda lucrurile si al nostru. Am facut schimb de materiale informative si s-au aratat foarte interesati si impresionati de festivalul nostru de muzica usoara, “George Grigoriu”. Chiar le-am lasat fotografii, filme despre concurs, partituri si CD-uri. Foarte interesante pentru modul in care percep ei pastrarea traditiei mi s-au parut cele doua case traditionale pe care le-am vizitat, ele fiind restaurate din bugetul local, dar si din fonduri europene. Interesant mi s-a parut si faptul ca in multe case perdelele de la geamuri erau tesute in razboi, ceea ce este o idee interesanta si pentru atelierul nostru", a povestit directorul Maria Puscaciu.
Desi in Kozani nu exista un teatru profesionist, fiinteaza totusi unul de amatori si altul privat. "A fost o experienta interesanta care ne-a demonstrat ca nu se poate face cultura fara o legatura strinsa cu administratia. M-am intilnit si cu o Asociatie culturala, iar interesul lor pentru noi este foarte mare. Un alt cistig al acestei misiuni, in afara schimbului propriu-zis de experienta, a fost faptul ca ne-am cunoscut mai bine intre noi, reprezentantii institutiilor de cultura, si oamenii de afaceri din Braila" considera directorul Teatrului "Maria Filotti", Veronica Dobrin.

"Am observat si grija speciala pentru legea care impune restaurarile"

Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" a organizat la prefectura Kozani o expozitie intitulata "Carte greaca la Braila", cu documente ce au provenit din donatia Lucian Enescu. "De un mare interes s-a bucurat albumul “Renasterea Greciei”, realizat de Pericles M. Pestemalgioglu in 1895. Biblioteca municipala din Kozani are aproximativ 60.000 de volume, din care 15.000 de carte veche si manuscrise, cel mai vechi datind din 1020. Directorul Kostas Dins de la “Institute of Books and Reading” s-a aratat interesat de schimburi culturale cu Biblioteca “Panait Istrati”, atit in domeniul valorificarii patrimoniului cultural, cit si in domeniul informatizarii", a explicat directorul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati", Rodica Draghici.
Foarte multumit de vizita a fost si directorul Muzeului Brailei, prof. dr. Ionel Candea, pentru ca a avut posibilitatea de a vedea un muzeu privat la Kozani. Acolo exponatele au fost donate de localnici municipalitatii pentru anumite domenii: istorie, arheologie, etnografie, arta, stiintele naturii, iar municipalitatea a gasit un imobil adecvat, pe care l-a restaurat si l-a dat folosintei publice. "Am discutat cu oameni interesati de istoria relatiilor dintre Romania si Grecia, am vizitat o serie de case vechi de la 1752, foarte spectaculos restaurate, si am schimbat impresii cu restauratori ai bisericii, "Sf. Parascheva" din 1682, care este cu totul speciala pentru ca nu are turla. Seamana foarte mult cu biserica din centrul orasului nostru. Ea a fost construita asa la Siatista pentru ca stapinirea otomana interzicea construirea de cupole la bisericile crestine sa nu concureze cu minaretele geamiilor. Am observat si grija speciala pentru legea care impune restaurarile, pentru siturile arheologice, am vazut si cum se pregateste mutarea unui muzeu in Ptolemaida, linga Kozani. Cred ca ar trebui sa adoptam si noi spiritul de munca care grecii il au, respectul legii patrimoniului, legislatie care exista si la noi. Ramine sa ne hotarim sa o respectam si o aplicam", a spus prof. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro