Disponibilizări la CET! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Disponibilizări la CET!

 

Operatorul local de termoficare aflat în subordinea municipalităţii vrea să aplice un plan de restructurare pe parte de personal care, în linii mari, prevede concedierea a unu din patru angajaţi. În acest sens a fost realizată documentaţia cerută de Condul Muncii şi a fost apoi înaintată instituţiilor competente. Concret, intenţia de concediere comunicată de SC "CET" SA Brăila prevede că, din totalul de 404 salariaţi câţi are la acest moment, ar urma să fie daţi afară 99 de salariaţi, dintre care 14 din sfera personalului indirect-productiv, iar restul angajaţi din sectoarele producere şi distribuţie a energiei termice. Motivaţia este aceea că societatea se confruntă cu probleme grave pe parte economico-financiară, generate printre altele şi de consumul tot mai scăzut de energie termică, pe fondul debranşărilor abonaţilor de la reţeaua publică de încălzire centralizată. De punctat că în notificarea iniţială privind intenţia de disponibilizare se menţiona că din luna martie se trece efectiv la punerea în aplicare a planului de restructurare. Ulterior, compania a revenit spunând că amână procedura pentru un termen care va fi comunicat după ce administraţia şi sindicatele vor încheia negocierile privind stabilirea planului de restructurare în forma finală. "Ce vă pot spune la acest moment este că suntem dispuşi să ajutăm societatea să depăşească aceste momente dificile, dar nu în condiţiile impuse de administraţie", ne-a declarat Gheorghiţă Pîrlog, liderul Sindicatului Liber CET, punctând că există anumite prevederi în planul de reoganizare cu care organizaţia nu este de acord.

23cet1Doar 159 de salariaţi la CET în 2015

De subliniat că la începutul anului a fost prezentat consilierilor locali municipali un plan de redresare a SC "CET", care prevede printre altele şi reducerea cheltuielilor pe parte de personal. Iar asta prin reducerea drastică a numărului de salariaţi până în decembrie 2015, termenul final de implementare a planului de redresare a sistemului. Concret, de la aproape 400 de angajaţi în 2011, se va ajunge, etapizat, la 304 persoane în 2012, 208 în 2014 şi numai 159 de salariaţi în 2015.
Acelaşi plan de redresare despre care am amintit anterior a propus mini-parlamentului local şi realizarea unor investiţii în centrale noi, tot în sistem de cogenerare. Nota de plată pentru aceste investiţii se ridică la aproape 29,1 milioane de euro. De unde aceşti bani? O soluţie identificată în planul respectiv ar fi realizarea investiţiei integral din fonduri private, prin concesionarea în întreg a serviciului de termoficare către un alt operator decât SC CET. Iar a doua este realizarea investiţiei în parteneriat public-privat, adică municipalitatea să vină cu terenul şi infrastructura, iar partenerul privat cu banii pentru investiţii.
La acest moment mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire aproximativ 10.000 de apartamente, plus 136 de agenţi economici, 38 unităţi de învăţământ şi 18 instituţii publice. Iar numărul abonaţilor, mai cu seamă cei casnici, este în continuă scădere. Asta mai ales după ce în decembrie anul trecut, furnizorul de gaz metan al CET a oprit livrarea de combustibil din cauza acumulării unor datorii mult prea mari la plata facturilor de gaz. Timp de aproape două săptămâni, chiar înainte de Sărbătorile de Iarnă, brăilenii abonaţi la CET au stat fără căldură şi apă caldă în case.

Simionescu, despre plecarea de la CET a directorului Pătraşcu

Într-o conferinţă de presă, la finele acestei săptămâni, edilul-şef al Brăilei, Aurel Simionescu, a comentat demisia fostului director general al SC "CET", Ionel Pătraşcu. Pe scurt, acesta din urmă a cerut încetarea mandatului la conducerea unităţii şi a plecat la Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila. "Motivele personale pe care le-a invocat în demisie ţin de fapt de relaţia tensionată pe care o avea în unitate mai cu seamă cu sindicatele. Dar în egală măsură a existat o presiune şi din partea Primăriei, care, în mod normal, nu a privit cu ochi buni criza din decembrie anul trecut, când populaţia a rămas fără căldură şi apă caldă", a explicat primarul. Simionescu a adăugat că la CET va fi stabilit un nou director general, care nu va mai putea fi şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei, aşa cum stabilesc noile reguli ce interzic cumulul de astfel de funcţii în cazul companiilor unde statul este acţionar unic sau majoritar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro