• inspectorii ITM Brăila au depistat 46 de persoane care fie prestau muncă fără a avea încheiate contracte în formă scrisă, fie aveau contracte încheiate ulterior începerii activității, în beneficiul a doi angajatori • angajatorii, care au ca obiect de activitate „Fabricarea de articole confecționate din textile”, sunt din București și au puncte de lucru deschise la Brăila
Muncă „la negru” descoperită de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, după ce au descins inopinat la două fabrici de confecții, una din municipiu, cealaltă din județ. Amenzile aplicate sunt de ordinul sutelor de mii de lei.
„La începutul lunii aprilie 2025, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila au depistat 46 de persoane care prestau muncă calificată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității, în beneficiul a doi angajatori cu domeniul de activitate „Fabricarea de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp)”. Pentru toate deficiențele constatate, atât în domeniul relațiilor de muncă cât și al securității și sănătății în muncă, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 450.000 lei, din care 400.000 lei pentru munca nedeclarată”, a declarat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.
Totodată, inspectorii de muncă au dispus luarea unor măsuri obligatorii de remediere, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila.
Ambii angajatori, SC Kona Service Textile SRL și SC Denim Proiect SRL, sunt înregistrate în București și au puncte de lucru deschise la Brăila. La prima societate amendată, inspectorii ITM au descoperit 12 persoane care nu aveau deloc încheiate contracte de muncă, în timp ce, la a doua societate, erau 34 de confecționere care aveau încheiate contracte ulterior începerii activității, ceea ce contravine normelor legale în vigoare.
„Scopul tuturor acţiunilor de control este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislaţiei muncii în privinţa muncii nedeclarate şi subdeclarate. Inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila vor continua acțiunile de control și sancționarea riguroasă a cazurilor de muncă nedeclarată depistate, pentru a descuraja această practică nocivă, cu consecințe sociale și economice foarte grave”, a mai precizat inspectorul șef al ITM Brăila.