Draghincescu: "Ce a ramas dupa mine la SINCAR si ce a ramas dupa Simionescu la DUNACOR?" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Draghincescu: "Ce a ramas dupa mine la SINCAR si ce a ramas dupa Simionescu la DUNACOR?"

"Când am preluat SINCAR-ul, mi s-a spus ca exista o datorie de 800 milioane lei, dar în realitate ea era de 8 miliarde lei, plus 7 miliarde lei penalitati. Putine societati comerciale, si cred ca niciuna în Braila, care au fost privatizate prin orice metoda, si-au achitat toate datoriile catre stat, iar angajatii au fost în totalitate protejati sau multumiti din punct de vedere financiar", afirma Simona Draghincescu.
Candidatul independent la Primaria Braila Simona Draghincescu aminteste de întreaga epopee a SC SINCAR SA, unde a fost numita ca director în august 1998 si care este considerata prima privatizare de succes din Braila, având în vedere ca în urma acestei privatizari a ramas o platforma industriala unde functioneaza 20 de societati comerciale cu aproape 800 de angajati.
"În 1998 am fost numita director la SC SINCAR SA, în care FPS-ul era actionar cu 92%, iar restul de 8% era reprezentat de cuponari. Initial, mi s-a transmis ca am de manageriat o societate cu 800 milioane de lei vechi datorie. Teoretic, ar fi trebuit ca aceasta sa fie situatia reala, pentru ca informatia am primit-o de la Adunarea Generala a Actionarilor. La o saptamâna dupa ce am ajuns director, contabila sefa de la acea data mi-a spus ca datele nu sunt cele reale, adica societatea nu are datorii doar de 800 milioane lei, ci foarte mari si ca este necesar si obligatoriu un control de fond din partea tuturor institutiilor abilitate, Ministerul de Finante, Casa de Pensii, Consiliul Local Municipal si altele. În paralel, se desfasura inventarierea generala a patrimoniului, care era în valoare de 10.977.000.000 lei", a explicat Draghincescu.
Potrivit Simonei Draghincescu, dupa ce au fost solicitate verificari de la toate organele de control ale statului pentru evidentierea datoriilor, s-a trecut la conceperea unui program de revigorare a activitatii societatii, care a dat roade. "Am plecat de la 500 kg de preparate pe luna în iulie si am ajuns în luna noiembrie la 25 de tone. Începusem sa miscam societatea, mergea relativ bine, dar la momentul 1999 piata carnii a cazut si piata valutara a luat-o razna. La jumatatea lunii martie 1999 s-au finalizat si toate controlele si am constatat, cu stupoare, ca munca noastra a fost în zadar, deoarece nu aveam 800 milioane de lei vechi datorie, ci 8 miliarde de lei datorii si vreo 7 miliarde lei penalitati", a spus Draghincescu.

"ACUM, pe platforma lucreaza aproximativ 800 de oameni"

Draghincescu spune ca a înteles clar ca nu se mai poate face nimic pentru SINCAR, pentru ca legea era foarte clara: în cazul în care datoriile unei societati depaseau jumatate din capitalul social, în mod automat aceasta intra în faliment. "Eu stiam ce preturi sunt la faliment si în momentul acela am început sa ma gândesc cam ce ar trebui sa fac ca oamenii sa fie protejati din punct de vedere al protectiei sociale. Am intrat în reorganizare si am facut un plan inteligent, în sensul ca actionarul principal a hotarât sa se puna în conservare o parte importanta de active, cele producatoare de pierderi, si sa pastram singura activitate care aducea profit, respectiv prestarea de servicii catre terti si, implicit, închirierea spatiilor detinute. Nu a fost usor deloc! Dar am reusit ceea ce am gândit pentru acel loc", marturiseste Simona Draghincescu. Practic, am optat pentru privatizare prin vânzarea activelor, fara ca societatea sa intre în faliment, ca sa nu se aleaga praful de tot, cum s-a ales de DUNACOR-ul administrat de Aurel Simionescu. "Din vânzarea de active s-a obtinut un parc industrial în care functioneaza si acum 20 de societati comerciale, cu 800 de angajati. SINCAR-ul, în cele mai frumoase vremuri ale lui, avea pe acea platforma în jur de 700 de angajati. ACUM, pe platforma lucreaza aproximativ 800 de oameni", afirma candidatul independent la Primaria Brailei, amintind ca, în acest fel, a reusit ca toti angajatii SINCAR sa fie protejati din punct de vedere social.

O paralela între managerul Draghincescu si managerul Simionescu

Simona Draghincescu aminteste despre privatizarea SINCAR-ului pentru a combate zvonurile cu care sunt intoxicati angajatii CET, potrivit carora, în momentul în care ea va ajunge primar, prin proiectul pe care îl are, "Caldura pentru toti", care vizeaza montarea de centrale termice în fiecare apartament si desfiintarea CET-ului, acesti angajati si-ar pierde locurile de munca. Mai mult, candidatul independent la Primaria Braila pune o întrebare dura: "Ce a ramas dupa Draghincescu la SINCAR si ce a ramas dupa Simionescu la DUNACOR?".
"Va rog sa faceti singuri o paralela între ce a ramas în Braila dupa privatizarea gândita de mine si ce a ramas dupa domnul Simionescu, care a condus DUNACOR-ul. Va puteti duce sa vedeti cum arata DUNACOR-ul, unde a lucrat domnul Simionescu ca director si o sa vedeti cum arata o societate comerciala ce a fost gestionata de un om care ne conduce acum orasul. Din strada se poate vedea ca a ramas o incinta extraordinar de mare, parasita. Prin închiderea platformei chimice de la Chiscani, 30.000 de oameni au ramas someri într-un singur an din cauza datoriilor acumulate în perioada 1990-1997. Puteti face apoi o paralela între managerul Draghincescu si managerul Simionescu. Vad ca isprava de la DUNACOR este scoasa din CV-ul dumnealui. Înca 4 ani cu Simionescu si Braila va arata ca DUNACOR-ul, pustie si parasita, cu mai multe datorii decât poate produce", a spus Draghincescu.
"Pâna si DAPT-ul l-am preluat cu o datorie de 50 de miliarde lei, pe care am platit-o pâna în ultima luna pâna am plecat. Am platit mare parte din suma, dar nu toata, deoarece a fost imposibil efortul financiar. Recompensa? Mi s-au facut plângeri penale pentru orice, culminând cu faptul ca folosesc masina personala si telefonul personal în interes de serviciu", a completat Draghincescu.
Simona Draghincescu concluzioneaza astfel: "Acestea sunt datele reale despre un om care a condus cu simt de raspundere doua entitati economice foarte grele si a lasat în urma sa proiecte functionale, de care se bucura mii de braileni. Gradina Zoologica si Oraselul Copiilor, Piata Viziru si corectitudinea cu care cetatenii si comerciantii au fost tratati în cei 6 ani în care am manageriat aceasta activitate. Daca am gresit fata de cineva, îmi cer iertare si va marturisesc ca nu am facut-o intentionat!".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro