Droguri, bâte şi cuţite în curtea şcolii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Droguri, bâte şi cuţite în curtea şcolii

* tot mai mulţi elevi vin la şcoală înarmaţi cu cuţite sau bâte * 10% dintre liceeni au declarat că au băut la şcoală, chiar de mai multe ori

Droguri la poarta şcolii, elevi care fumează "iarbă", liceeni care se bat între ei sau cad victime unor atacuri înarmate, copii care îşi încep viaţa sexuală de la vârsta la care ar fi trebuit încă să se joace, adolescenţi care încearcă să se sinucidă, toate acestea nu sunt doar subiecte ale unor ştiri de senzaţie, ci realitatea cotidiană, aşa cum este văzută şi trăită de elevii din Brăila.

Aproximativ 3% dintre liceenii brăileni au declarat că au consumat droguri şi mai mult de 63% dintre ei şi-au început viaţa sexuală, unii chiar la vârste mai mici de 11 ani, potrivit unui studiu efectuat de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Sondajul, care a fost realizat pe un eşantion de 120 de elevi din clasele IX - XII şi 80 de elevi din clasele V-VIII scoate în evidenţă, printre altele, violenţa din şcoli, copiii declarând că au fost ameninţaţi sau chiar răniţi de cineva înarmat cu o bâtă sau un cuţit. În cadrul acestei cercetări, elevii au primit un chestionar structurat pe câteva zeci de întrebări, prin intermediul cărora şi-au exprimat, sub protecţia anonimatului, punctul de vedere referitor la alimentaţie, consum de tutun, alcool, droguri, comportament sexual, dar şi alte comportamente cu risc la tineri. Îngrijorător este faptul că, potrivit studiului, vârsta la care elevii sunt vulnerabili în a încerca un drog ilicit este de 15 ani.

"Răspunsurile consemnate arată că a crescut numărul de elevi fumători, debutul fumatului şi al consumului de alcool se face la vârste mai mici, la fel ca şi debutul vieţii sexuale. A crescut numărul elevilor cu depresii şi tendinţe suicidare (circa 13% dintre cei chestionaţi), al celor care umblă cu arme la ei (cuţite, bâte), inclusiv la şcoală precum şi numărul consumatorilor de droguri, 2,5% dintre ei recunoscând că sunt consumatori", a precizat dr. Lavinia Craioveanu, directorul interimar al DSP Brăila.

Cercetarea arată că peste 57% dintre elevii de gimnaziu şi 84% dintre liceeni au consumat o băutură alcoolică, mai mult decât câteva înghiţituri. Pentru aproape 8% dintre copiii din şcolile generale şi peste 13% dintre adolescenţi, vârsta la care au consumat pentru prima dată o băutură alcoolică a fost 8 ani sau mai puţin. Alarmant este şi faptul că 10% dintre liceeni au declarat că au băut la şcoală, chiar de mai multe ori. Sondajul mai relevă faptul că peste 22% dintre copiii din clasele V-VIII şi peste 71% dintre elevii de liceu au încercat să fumeze, debutul acestui comportament cu risc făcându-se la vârsta de 8 ani şi chiar mai puţin, în cazul a mai mult de 2% dintre elevii de gimnaziu şi aproape 7% dintre adolescenţii repondenţi. Aproape 8% dintre liceeni au recunoscut că au condus maşina după ce au consumat alcool, chiar de mai multe ori în decursul ultimei luni.

Droguri vândute în şcoli

Reprezentanţii DSP Brăila au mai descoperit că aproape 3% dintre copiii din clasele V-VIII au consumat marijuana. În acelaşi procent şi liceenii au consumat marijuana, începând de la vârsta de 15 ani, dar au apelat şi la cocaină sau aurolac. Specialiştii arată că marijuana este o opţiune des întâlnită în rândul adolescenţilor şi poate cauza pierderi de memorie, tulburări cognitive (de învăţare) sau de atenţie. Mai mult de 4% dintre adolescenţi au consumat extasy, dar a existat şi un repondent care a declarat că a încercat heroina. Utilizarea, chiar şi rară a ecstasyului, poate duce la depresie, probleme cu somnul şi anxietate severă, simptome care pot dura mai mult de câteva săptămâni de la utilizarea iniţială. "În ultimii ani, în ţara noastră, media de vârsta a consumatorilor de droguri ilicite a scăzut de la 20-25 de ani la 15 ani, fiind înregistrate şi cazuri sub această vârstă. Din cauza acestui fapt, teama oricărui părinte este legată de posibilitatea ca propriul lui copil să fie tentat de consumul de droguri şi să devină dependent. Factorii favorizanţi se regăsesc în mediul familial impropriu, moştenirea genetică, structura de personalitate a consumatorului. Dificultăţile şcolare şi problemele sociale creează sentimente de neîncredere în propria persoană, tristeţe, însingurare şi uneori complexe de inferioritate. Aceasta vulnerabilizează adolescentul în faţa consumului de droguri, el fiind receptiv faţă de orice ar putea să-l desprindă, măcar puţin, din realitatea personală dureroasă. Cu cât vârsta la care se înregistrează debutul de droguri este mai mică, cu atât mai probabile devin comportamentele deviante cu care se asociază consumul: actele de violenţă, relaţiile sexuale premature, tâlhăria, accidentele rutiere, interes scăzut pentru şcoală sau abandon", a arătat psihologul Olga Condat, inspector la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila. La întrebarea "În ultimele 12 luni, ţi-a oferit, vândut sau dat cineva un drog ilegal la şcoală?", aproape 16% dintre cei chestionaţi au răspuns DA. "Disponibilitatea drogurilor este un factor declanşator al consumului. Asocierea caracterului ilicit al drogurilor cu faptul de a fi la îndemână, conduce la creşterea atractivităţii acestora. Adolescenţa este o perioadă vulnerabilă din perspectiva consumului de substanţe psihoactive. Se înţelege că lupta cu toxicomania trece prin prevenirea ei", a spus psihologul Olga Condrat.

Violenţa care şochează opinia publică

Violenţa în rândul elevilor şochează constant opinia publică, cu atât mai mult cu cât uneori agresorii ţin să-şi înregistreze faptele şi să le posteze pe net. Medicii au studiat comportamentul de risc în ceea ce priveşte agresivitatea şi autoagresivitatea, cercetarea arătând că aproape 6% dintre liceeni au fost ameninţaţi sau răniţi, în ultimele 12 luni, de o persoană înarmată cu o bâtă sau un cuţit şi mai mult de 15% dintre ei au recunoscut că s-au bătut la şcoală în decursul ultimului an, unii chiar de mai multe ori. La întrebarea "De câte ori nu ai mers la şcoală deoarece ai simţit că nu ai fi în siguranţă la şcoală sau pe drumul până acolo?" aproape 6% dintre liceeni au declarat că au lipsit o zi, 5% 2-3 zile şi aproape 2% că au lipsit chiar şi 5 zile, din motivul nesiguranţei. Studiul a mai relevat că şi elevii de gimnaziu umblă înarmaţi, 14% dintre purtând bâte sau cuţite. Potrivit aceleiaşi cercetări, peste 12% dintre copiii din clasele V-VIII şi 8% dintre liceeni s-au gândit serios să se sinucidă. Alarmant este faptul că aproape 8% dintre elevii de gimnaziu chiar au încercat să se sinucidă, la fel şi 2% dintre liceeni, încercările acestora soldându-se, în jumătate dintre cazuri, cu rănire, otrăvire sau supradoză de medicamente, ceea ce a necesitat tratament medical. Tot la capitolul violenţă studiul a mai arătat că aproape 6% dintre adolescenţi au fost forţaţi să întreţină raporturi sexuale, împotriva dorinţei lor.

Sex înainte de vârsta majoratului

În ceea ce priveşte comportamentul sexual al tinerilor, cercetarea a arătat că peste 6% dintre elevii de gimnaziu şi peste 63% dintre liceeni şi-au început viaţa sexuală. Pentru 1% dintre copiii din clasele V-VIII, vârsta la care au avut prima experienţă sexuală este de 13 ani, iar pentru 5% dintre ei, este de 14 ani. Liceenii au declarat că debutul vieţii sexuale a avut loc la vârste mai mici de 11 ani, în cazul a 4% dintre ei, însă cei mai mulţi, respectiv 20% dintre ei, au avut această experienţă la 15 ani. Dacă 21% dintre elevii claselor IX-XII au răspuns că au avut un partener, în schimb, peste 18% au declarat că au avut mai mult de 6 parteneri. Şi la clasele de gimnaziu, peste 1% dintre cei chestionaţi au declarat că au avut deja doi parteneri de la debutul vieţii sexuale. Aproape 3% dintre liceene au declarat că au rămas însărcinate, o dată, deşi procentul celor care nu folosesc nicio metodă contraceptivă când fac sex este mult mai mare. "Sunt minore care vin la maternitate pentru întrerupere de sarcină, pentru că elevele şi studentele nu plătesc taxă, dar cred că mai multe merg la cabinete. Se feresc să vină la noi, dar nu vrem să le îndepărtăm, ca să nu recurgă la avort provocat, care este mult mai grav. După 20 de ani de când se pot folosi anticoncepţionalele, steriletul, este inadmisibil că se mai întâmplă aşa ceva. Dar multe minore vin ca să nască, sunt în general din mediul rural. Cam 10% din totalul naşterilor sunt înregistrate la tinere cu vârsta sub 18 ani", a precizat dr. Alexandru Baltă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Brăila. Doar jumătate dintre liceeni au răspuns că au folosit prezervativul la ultimul raport sexual. Nu este de mirare că aproape 6% dintre respondenţi au recunoscut că au fost diagnosticaţi de medic cu o boală cu transmitere sexuală. Mai mult de 32% dintre elevii de gimnaziu şi 15% dintre liceeni au declarat că nu au învăţat la şcoală despre HIV-SIDA. În schimb, adolescenţii brăileni stau cu orele în faţa televizorului sau a calculatorului. Peste 21% dintre copiii din clasele V-VIII petrec în faţa televizorului mai mult de 5 ore, iar asta în zilele în care au cursuri la şcoală. Pe de altă parte, potrivit studiului DSP, elevii brăileni consideră împărţirea pe semestre necorespunzătoare, sunt obosiţi, apreciază că au prea multe ore pe zi, obiectele de studiu sunt prea dificile şi că au prea multe teme pentru acasă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro