Dunărea la Brăila: debit mic, restricții zero | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dunărea la Brăila: debit mic, restricții zero

• ieri, pe sectorul brăilean, fluviul a avut un debit de 2.630 mc/s, iar pentru astăzi prognoza indica o scădere de până la 2.582 mc/s • de mâine, însă, tendința este de creștere ușoară, până pe data de 1 septembrie • restricțiile la alimentarea cu apă pentru consum uman și pentru irigații, se impun de la 2.467 mc/s, deci încă stăm bine pe sectorul fluvial • pe râurile interioare situația este, însă, critică • deja, Buzăul a ajuns la treapta a III-a de restricții

 

Dunărea a scăzut foarte mult, debitul fluviului situându-se în acest moment mult sub valoarea multianuală a lunii august, de 4.300 metri cubi pe secundă. Astfel, la Brăila, debitul a fost ieri de 2.630 mc/s, iar prognoza indica pentru astăzi o valoare și mai mică, de 2.582 mc/s. Vestea bună ar fi că, în zilele următoare, urmează o tendință de creștere, pentru data de 1 septembrie așteptându-se un debit, pe sectorul brăilean, de 2.790 mc/s. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după 1 septembrie, dacă debitul își va menține tendința crescătoare sau va începe să scadă din nou...
Cert este că, la debitul actual, încă nu sunt probleme cu alimentarea cu apă, nici pentru consumul uman, nici pentru irigații. Pe sectorul brăilean, restricțiile încep de la valoarea de 2.467 mc/s, ceea ce deocamdată, cel puțin până la 1 septembrie, nu este cazul, după cum ne-a informat conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila.

”Începând din data de 9 iulie, când debitul scăzuse până la 3.487 mc/s, la Brăila s-a intrat în vaza de atenționare/avertizare din Planul de restricții și folosire a apelor în perioadele deficitare, respectiv au fost notificați utilizatorii de apă să ia măsuri cu privire la eliminarea risipei și limitarea pierderilor de apă. După faza de atenționare/avertizare, urmează treptele I, II, III de restricții privind utilizarea resursei de apă. Treapta I de restricții pe fluviul Dunărea începe de la unde debit de 2.467 mc/s. Conform prognozei actuale, nu este cazul să fie impuse restricții, cel puțin până în data de 1 septembrie”, ne-a informat Laura Satnoianu, directorul SGA Brăila.

Din păcate, situația stă și mai prost pe râurile interioare din județul Brăila. Pe râul Buzău, de exemplu, s-a ajuns deja la treapta a III-a de restricții pentru principalii utilizatori de apă din acest râu, respectiv amenajările pentru irigații și fermele piscicole.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro