Dunărea scade alarmant | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dunărea scade alarmant

* miercuri, la Brăila, s-a înregistrat un nivel de 155 de cm și un debit de 3.890 mc/s, în scădere cu 70 de centimetri față de ziua precedentă * tendința de scădere va continua și în perioada următoare și se pune deja problema alimentării cu apă și în ceea ce privește funcționarea la parametrii normali a sistemelor de irigații, după cum avertizează reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila

 

 

 

Nivelul Dunării se apropie de cota de atenție! Este în scădere pe sectorul brăilean și asta se prognozează și în perioada următoare. În ultima zi din iulie, la mira Brăila a fost consemnată o cotă de 155 de centimetri și un debit de 3.890 mc/s (n.r.- metri cubi pe secundă), în scădere cu 70 cm față de ziua precedentă, potrivit reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila. Însă și în zilele următoare prognoza este de scădere, astfel că în data de 6 august se va ajunge la 3.410 mc/s și un nivel 113 cm, după cum a mai precizat SGA Brăila.

Cum aportul afluenților Dunării este redus, iar râurile care se varsă în Dunăre, pe teritoriul județului Brăila, au, de asemenea, niveluri scăzute se prefigurează deja probleme la alimentarea cu apă în Brăila și în ceea ce privește funcționarea normală a sistemelor de irigații, după cum avertizează specialiștii SGA Brăila. Din data de 05.08.2024, la un debit prognozat de 3.480 mc/s, se instituie faza de atenție/avertizare din Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare 2021-2025. Aceasta constă în notificarea folosințelor de apă în vederea eliminării risipei și limitarea pierderilor de apă (prin verificarea instalațiilor și echipamentelor de captare, înmagazinare și transport) și asigurarea calității corespunzătoare a apelor evacuate. Când se atinge la Brăila debitul de 2.467 mc/s se trece la treapta I de restricții, în care folosințele vor fi notificate să ia măsuri de reducere a debitelor, conform Planului de restricții însușit”, a declarat pentru cotidianul ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, Laura Satnoianu. Conform sursei citate, atât râul Buzău, cât și râul Călmățui se aflau, miercuri, în treapta a III-a de restricții.

Conform SGA Brăila, miercuri, pe 31 iulie, debitul Dunării la intrarea în țară a fost de 3.600 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie de 5.350 mc/s. ”Prognoza este de scădere, astfel că în data de 06.08.2024 va ajunge la 2.900 mc/s, sub media multianuală a lunii august, de 4.300 mc/s ”, a mai informat directorul de la Gospodărirea Apelor.

Pentru luna august, debitul maxim al Dunării a fost estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.800 mc/s, comparativ cu media lunii de 4.300 mc/s.

 

 

 

 

 

 


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro