Încă un război se întrevede. Aparent, departe de noi, în realitate (având în vedere poziția Turciei), mult mai aproape decât ne imaginăm și cu repercusiuni greu de descifrat acum. Deja bursele se clatină, bogații lumii pierd miliarde cu fiecare oră ce trece. "Lasă-i, au de unde", spun, probabil, mulți dintre voi, pierderile acestea nu le clatină imperiile, doar le subțiază puțin averile. Așa e! Însă pentru oamenii de rând, aceste pierderi pot să însemne foame și nesiguranță.
În lume, prețul petrolului scade vertiginos, atingând un minim neașteptat, conform analiștilor. Și avertizează: vine recesiunea! Riscul geopolitic din Orientul Mijlociu, situația Japoniei, poziția Chinei și șomajul din SUA, toate aparent fără nicio legătură cu noi, au declanșat însă haosul planetar. Iar războiul, încă unul, pare inevitabil.
De fapt, în mai multe locuri, de pe mai multe continente, fluturele a început să bată din aripi și să agite acest sistem extrem de complex al economiei globale. Primele piese de domino au căzut, iar căderea lor în cascadă va fi de necontrolat ceva timp de aici înainte.
Deocamdată, suntem lângă furtună, însă haosul ne atrage ușor-ușor. O primă undă de șoc a ajuns deja și la noi: luni, bursa românească a înregistrat cel mai mare declin de la izbucnirea războiului din Ucraina. Butterfly effect (efectul fluturelui) își face deja simțită prezența și influența.
Acum, când scriu, au trecut deja câteva zile de când fluturele își tot agită aripile. Clasa noastră politică are însă alte preocupări și obiective. Vin alegerile, iar jocurile de culise și luptele pentru putere le captează toată atenția. În afara de o declarație banală că sunt solidari cu poporul israelian, nimic. În timp ce pe noi ne îngrijorează primele semne ale furtunii economice, ei sunt preocupați de negocieri electorale, dat la gioale și campanii de imagine. În loc să gândească pe măsuri menite a proteja economia în fața unei posibile recesiuni, ei fac ping pong cu alianțele și candidații.
Dar cel mai probabil sunt eu rea sau oarbă. Sigur în spatele scenei ei își fac treaba. Doar le pasă, nu-i așa?!... Ce glumă bună! Ce fluture, ce burse, ce petrol, unde naiba să le mai îndese și pe acestea în agendă, când ei încă n-au bătut palma care cu cine se unește și ce nume vor fi tipărite pe buletinele de vot. Ne mințim singuri, dacă așteptăm de la ei altceva.
Asta dacă nu cumva, cu ”inteligența lui peste medie” (așa cum l-a lăudat Paul Stănescu), Ciolacu nu a întins deja sforile, astfel ca o posibilă criză economică să aștepte finalul campaniei lor electorale.