Elev eminent înghiţit de apele Dunării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Elev eminent înghiţit de apele Dunării

Dunărea şi-a luat pentru a doua oară tributul în această vară. Un băiat de numai 18 ani, care se pregătea să dea examenul de bacalaureat şi apoi admiterea la facultate, a fost înghiţit de apele Dunării. Ieri, în jurul prânzului, David Piroşcă, elev la Liceul "Panait Cerna" s-a dus pe malul fluviului, cu un coleg de clasă, pentru a face o baie. Tinerii au mers în apropiere de Nava "Mureş", iar David s-a dezbrăcat de haine şi a intrat în apă, fiind singurul care ştia să înoate. Colegul lui a rămas pe mal şi, la un moment dat, l-a auzit strigând după ajutor, iniţial crezând că face o glumă. După ce şi-a dat seama că David este tras de curent şi nu mai poate să iasă, băiatul rămas pe mal a început să ceară ajutor. "Ştia să înoate, a intrat în apă să facă baie. Numai eu cu el am venit. Eu nu ştiu să înot, dacă mă aruncam după el, rămâneam şi eu acolo. Dacă ştiam să înot mă aruncam imediat. Îl trăgea curentul şi nu mai putea să mai înoate, l-a tras la fund şi a strigat după ajutor, am crezut prima dată că glumeşte. El s-a dus să înoate, dar când a vrut să se întoarcă l-a tras curentul şi nu a mai putut să iasă", a povestit Ştefăniţă, colegul băiatului înghiţit de apele Dunării. Auzind strigătele de ajutor, un tânăr de 20 de ani, care se afla pe Faleză, a sărit imediat în apă şi a încercat să îl prindă pe David, însă nu a reuşit din cauza curenţilor foarte puternici care l-au tras sub vas. "Aici apa este foarte adâncă, sunt curenţi, sunt pietre pe fundul apei. S-o fi lovit de vreo piatră ceva, eu am încercat să îl salvez, dar nu am putut să îl prind", a spus tânărul.
Vestea că David a intrat în apă să facă o baie şi nu a mai ieşit s-a împrăştiat repede printre cunoscuţi, astfel că, în scurt timp, familia şi prietenii au sosit la locul tragediei. Oamenii au sunat cu disperare la 112 şi au cerut ajutor, însă la o oră şi jumătate de la incident nu venise nimeni la faţa locului pentru a începe căutările. "După mai mult de o oră de când s-a anunţat un înecat, nu a venit nimeni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Eu am sunat, şi colegul de clasă a sunat, mi s-a spus că au trimis o barcă şi că ei nu au altceva de făcut. Nimeni nu face nimic, nu ştiu ce se întâmplă. Era la 112 o doamnă, ne-a făcut legătura cu un domn care era ofiţerul de serviciu. Acesta a zis «ce doamnă, noi avem scafandri în fiecare secundă pe malul Dunării pentru toţi tâmpiţii care se aruncă?». Dar după o oră şi ceva să nu vină nimeni, este posibil aşa ceva?! Nu zic că nu e vina lui că s-a aruncat, da' unde să sunăm, cui să cerem ajutorul?", ne-au spus îndurerate rudele băiatului de 18 ani. Într-un final, la faţa locului au ajuns o şalupă a Poliţiei de Frontieră şi o barcă de la ISU, iar lucrătorii au început căutările în speranţa că vor găsi trupul băiatului. La locul incidentului a venit într-un suflet şi mama lui David, care îşi sunase fiul să îl întrebe ceva de şcoală şi a aflat de la colegul lui tragica veste. Femeia era în stare de şoc şi nici să plângă nu putea, tot sperând că fiul ei nu a păţit nimic rău. "Colegul lui, Ştefăniţă, mi-a spus că el a intrat în apă să înoate şi l-a tras curentul, nu a mai putut ieşi. Era cel mai bun băiat din clasă, şi colegul lui, ei amândoi erau prieteni. Ştia să înoate, nu performant, nu a luat lecţii de înot, dar a învăţat de la alţi băieţi. Băiatul primise o bursă la două facultăţi din America, dar nu era totală, trebuia să vedem dacă putem găsi sponsori. Oricum, se pregătea să dea la Târgu Mureş, la medicină dentară. Nu îmi vine să cred! Doamne-Dumnezeule! Era un copil foarte bun. Am şase copii, trei băieţi şi trei fete, el era primul băiat. Nu îmi vine să cred, tot mai sper să îl găsească în viaţă", ne-a spus mama lui David, Nicoleta Piroşcă.

Trei ore au făcut diferenţa între viaţă şi moarte pentru David Piroşcă

Vestea dispariţiei tânărului David Piroşcă în apele înşelătoare ale Dunării a căzut ca un fulger în mijlocul profesorilor de la Liceul "Cerna". Consiliul profesoral chiar era pe sfârşite, când au aflat de la redactorii "Obiectiv" cumplita veste: elevul din clasa a XII-a, David Piroşcă, a fost luat de Dunăre. Nici nu le venea să creadă, mai ales că în urmă cu doar câteva ore plecase de la şcoală. Mai avea doar două zile şi termina liceul. Urma să susţină bacalaureatul şi chiar se tunsese, ieri, special pentru acest moment. Cel mai afectat de nenorocire a fost dirigintele copilului, profesorul de limba engleză Sorin Ionescu. După câteva minute în care a încercat să-şi recapete stăpânirea de sine, dirigintele a plecat val-vârtej, cu lacrimi în ochi, spre faleza unde era căutat David. Simţea că nu poate sta fără să facă ceva. Directorul şcolii, profesoara Doiniţa Bunea, ne-a spus că gestul dirigintelui era de aşteptat. "I-a fost mai mult decât diriginte, i-a fost prieten. Îi era mereu alături, chiar l-a ajutat să-şi întocmească dosarele pentru admiterea la anumite universităţi din Statele Unite. David fusese deja acceptat la două dintre ele şi acum căuta sponsori pentru a-şi plăti partea din taxă care mai rămăsese neacoperită de bursă".

O minune de băiat, pasionat de viaţă

David Piroşcă a fost un elev foarte bun, despre care profesorii au vorbit numai la superlativ, laudele lor fiind însoţite şi de argumente. El a terminat clasa a XII-a cu media 9,37 şi era interesat de toate disciplinele. Datorită situaţiei financiare dificile a familiei a primit în ultimii trei ani bursa "Bani de liceu". Profesoara de limba română, Petrica Plopeanu, ne-a povestit că era cel mai bun din clasă la limba şi literatura română, că nu putea să deschidă un subiect despre care el să nu ştie ceva şi că în fiecare an participa la olimpiadă. O altă profesoară, de limba engleză, Pompilia Maraloiu, ne-a mărturisit că, deşi nu-l avea elev la clasă, l-a cunoscut bine pentru că participa la toate acţiunile extracurriculare la care era solicitat. "A fost o minune de băiat. Cuminte, respectuos... la orice activitate îl solicitam, venea. Era foarte talentat la muzică şi la limba engleză. A participat la realizarea a numeroase spectacole, reviste, era foarte activ, iubea foarte mult viaţa. Avea şi o formaţie în care cânta şi, la începutul anului şcolar, mi-a povestit cu foarte multă plăcere despre activitatea lui în formaţie. În primăvară a participat şi el la spectacolul liceului de la Muzeul Brăilei", povesteşte profesoara Pompilia Maraloiu.
Profesorul său de sport, Marian Neta, a amintit şi faptul că David Piroşcă era şi un împătimit al baschetului, anul trecut fiind membru în echipa liceului. "A fost un copil deosebit, venea întotdeauna la ore cu plăcere şi iubea foarte mult baschetul. Era un optimist, un pasionat de viaţă".
Numai vorbe frumoase a avut despre el şi personalul din secretariatul liceului, care îi cunoştea familia şi ştia că astăzi, sora lui, Eliza Piroşcă, studentă acum în anul III la o universitate americană, urma să susţină un concert de canto şi vioară la Teatrul "Maria Filotti". Eliza a studiat de la patru ani pianul, iar de la şapte ani a început studiul viorii. În anii de liceu a înregistrat trei albume muzicale şi a câştigat premiul "Interpret Creştin al Anului 2008", Eliza fiind votată de ascultătorii postului de Radio "Vocea Evangheliei-Bucureşti". Sora lui David este membră a Orchestrei Simfonice şi a Coralei Universităţii. În urma concursului anual "Alabama Chapter of National Association of Teachers of Singing", s-a calificat a treia soprană a statului Alabama. Tot anul acesta a cântat ca solistă, împreună cu Orchestra Simfonică a Universităţii, interpretând Concertul de vioară de Dimitry Kabalevski.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro