Aurel Simionescu, 32 de zile in delegatii externe
Perioada analizata de catre IPP in ceea ce priveste iesirile peste granita in interes de serviciu ale senatorilor este prima jumatate de mandat adica decembrie 2004 - octombrie 2006. In tot acest rastimp cheltuielile cu deplasarile externe ale tuturor senatorilor s-au cifrat la peste 26 de miliarde de lei vechi insemnind transportul, cazarea plus diurna alesilor din Camera superioara a Parlamentului. Pentru echipa locala de senatori, adica Aurel Simionescu si Dan Sabau, deconturile au totalizat 421 milioane de lei vechi, cu mentiunea ca in contul primului s-a contorizat suma de 216,9 milioane de lei vechi, iar pentru al doilea inca 204,3 milioane de lei vechi. Grecia, Belgia, Ucraina, ba chiar destinatii exotice in Africa de Sud, toate au fost vizitate de cei doi parlamentari care s-au inscris in deplasari externe.
Ca numar de zile petrecute in strainatate, in mod cert, Simionescu se detaseaza, datele prezentate de IPP indicind un total de 32 de zile. In 2005, el a avut 4 delegatii in tari precum Grecia, Turcia, Ucraina si Albania. In Grecia, Simionescu a fost in delegatie timp de 3 zile in luna aprilie 2005, unde a participat la o conferinta parlamentara pe teme economice, cheltuiala totala fiind de 13,7 milioane de lei vechi. In mai 2005, el a mai punctat o delegatie de 4 zile in Turcia la Izmir decontul fiind de 21,9 milioane de lei, iar in iunie si noiembrie 2005 a mai fost cite 3 zile in Ucraina si Albania. Astfel, in total, in 2005 Simionescu a avut 4 deplasari in strainatate de 13 zile, iar Senatul a cheltuit circa 100 milioane de lei vechi. Anul 2006 a debutat pentru senatorul social-democrat cu o delegatie de 3 zile in Belgia, nota de plata fiind de 44 milioane de lei vechi, iar in aprilie 2006 parlamentarul a mai punctat inca o iesire de 4 zile, de aceasta data in Serbia Muntenegru ceea ce a a mai adaugat inca 26 de milioane de lei vechi la deconturile de pina atunci. Au urmat in iunie o deplasare de 5 zile in Armenia (24,5 milioane de lei vechi), in septembrie, tot 5 zile, in Federatia Rusa (19,7 milioane de lei vechi) si inca o data Belgia cu doar 2 zile si un decont de aproape 2 milioane de lei vechi. In total anul 2006 a insemnat 19 zile peste hotare pe bani publici si cheltuieli de 116,3 milioane de lei vechi. Una peste alta, cele 32 de zile in strainatate il plaseaza pe Aurel Simionescu printre primii 20 de senatori plimbareti, mai concret pe locul 18 din 47.
De doua ori in strainatate, dar bine!
Chiar daca nu a avut tot atit de multe deplasari externe, senatorul Dan Sabau a punctat mult mai bine la capitolul cheltuieli si destinatii. Concret, potrivit informatiilor detaliate prezentate de IPP Bucuresti, parlamentarul a fost 5 zile, in luna mai 2005, in Africa de Sud, unde a participat la un seminar pe teme medicale. Pentru aceasta iesire, vistieria Senatului a fost golita de 173,3 milioane de lei vechi, din care cea mai consistenta suma a constituit-o cea legata de transport - 155,9 milioane de lei vechi, la care s-a adaugat cazarea (9,6 milioane lei vechi) si diurna senatorului (7,2 milioane lei vechi). Dan Sabau a mai plecat o singura data in perioada monitorizata: timp de 3 zile in cursul lunii octombrie 2006 in Albania, de aceasta data intr-o vizita oficiala, decontul total fiind de 31 milioane de lei vechi. Cumulate, cele doua iesiri inseamna 8 zile/204,3 milioane lei vechi situatie care-l plaseaza pe Sabau pe locul 41 din 47. De mentionat este ca media cheltuielilor pe zilele petrecute in strainatate pe banii contribuabililor de senatorul Sabau este de 25,5 milioane lei vechi, in timp ce pentru Aurel Simionescu acelasi indicator este de 6,7 milioane lei vechi/zi.
Aceleasi date furnizate de catre IPP demonstreaza ca, in perioada de monitorizare (decembrie 2004 - octombrie 2006), cei doi senatori au costat contribuabilii aproape 4 miliarde de lei vechi, cu mentiunea ca suma nu include indemnizatia lunara incasata si diurna de deplasare in Bucuresti. Aceste venituri sint mult mai consistente decit cele obtinute de IPP si pot dubla veniturile contorizate pina acum. Astfel potrivit institutului de cercetare, Senatul a transmis mult mai putin date: cheltuielile cu activitatea parlamentarilor in circumscriptie, inclusiv suma forfetara pentru gestionarea birourilor parlamentare, activitatea in Bucuresti, facturile la telefonia mobila si acces la Internet. "In ceea ce priveste conexiunea la Internet de care dispun parlamentarii, foarte putini dintre acestia raspund la e-mailuri, ceea ce ne determina sa credem ca folosirea conexiunii de Internet se face mai mult pentru informare decit pentru comunicare cu alegatorii. In plus, desi au adrese de e-mail oficiale, pe domeniile celor doua Camere, unii parlamentari folosesc in realitate alte domenii pentru servicii de posta electronica", ne-a declarat Doru Frantescu din partea IPP Bucuresti.
Concret, in 2005 si 2006 Aurel Simionescu a decontat 14 milioane pentru activitatea sa in teritoriu, reprezentind cheltuieli de transport, plus 1,55 miliarde lei vechi pentru cazarea in Bucuresti, plus 30,7 milioane lei vechi pentru telefonul mobil de la Senat si inca aproape 15 milioane lei vechi reprezentind contravaloarea facturilor de utilizare Internet-ului. La toate acestea s-au mai adaugat alte 221 milioane lei vechi suma forfetara pentru biroul sau parlamentar din municipiu. In total este vorba despre 1,83 miliarde lei vechi.
De cealalta parte senatorul Dan Sabau a decontat 2,06 miliarde lei vechi, dupa cum urmeaza: 203 milioane lei vechi pentru activitatea in circumscriptie, 1,55 miliarde lei vechi cazarea in hotel la Bucuresti, 22,3 milioane lei vechi telefonul mobil de serviciu, 14,9 milioane lei vechi accesul la Internet plus inca 269,5 milioane lei vechi suma forfetara pentru biroul parlamentar din Braila.