EXTERN: Baconschi consideră interesantă propunerea Germaniei privind aderarea în etape la Schengen | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Baconschi consideră interesantă propunerea Germaniei privind aderarea în etape la Schengen

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a apreciat, miercuri, la Paris, drept "interesantă" propunerea Germaniei privind aderarea în etape a României la spaţiul Schengen şi a adăugat că aşteaptă o reacţie din partea Frabţei în acest sens.

"Ni se pare pare interesantă - şi le-am spus şi interlocutorilor francezi - propunerea germană cu privire la o aderare în etape, cu o primă etapă de ridicare a controlului la frontierele aeriene şi aşteptăm - inclusiv în perspectiva apropiatei vizite la Bucureşti a ministrului francez de interne, Claude Guenant, - o reacţie în această privinţă", a declarat ministrul Teodor Baconschi, într-o discuţie cu presa, la Paris.

Ministrul de externe a mai afirmat că România consideră că merită să intre acum în spaţiul Schengen, deoarece a investit şi standardele au fost atinse, ceea ce a fost recunoscut în urma evaluărilor făcute de experţii europeni. "A vem şi un curent larg majoritar şi favorabil printre statele membre. Comisia este, de asemenea, şi ea favorabilă, Parlamentul European pregăteşte un aviz deopotrivă favorabil acestei idei, însă în măsura în care mai există state sceptice şi care ar dori ca România şi Bulgaria să aducă şi nişte argumente suplimentare, ele nu pot fi discutate decât în 27", a arătat ministrul Teodor Baconschi.

El a adăugat că aşa funcţionează Europa, iar atunci când există o problemă se găseşte un compromis rezonabil, astfel încât să poată fi schiţată o perspectivă temporală clară privind aderarea la Schengen.

Ministrul român de externe a afirmat, de asemenea, că după întâlnirile de la Paris cu oficialii francezi, România şi Franţa şi-au propus să abordeze subiectul Schengen la Bruxelles în format COREPER, cu toate cele 27 de state membre UE. "E xistă câteva state sceptice cu privire la capacitatea României de a implementa aquis-ul Schengen, aşa cum există o majoritate de state membre care pledează pentru aplicarea şi în cazul acestei extinderi a aceloraşi norme şi reguli", a arătat şeful diplomaţiei române.

Baconschi a spus că România este dispusă să furnizeze informaţii despre ceea ce a făcut tehnic în vederea aderării la Schengen şi, de asemenea, cum a implementat tehnologia de ultimă oră în care Bucureştiul a investit mulţi bani.

"În acelaşi timp, am readus în atenţie operaţiunea de mare anvergură prin care putem spune că sistemul nostru în poliţia de frontieră şi în vamă a fost în mare măsură curăţat. Toate acestea, legate şi de evoluţiile în materie de reformă a justiţiei şi bunul raport de etapă pe care l-am obţinut din partea Comisiei sunt argumente că scepticismul francez poate fi depăşit. Putem construi o soluţie de compromis deocamdată în jurul propunerii germane care avansează scenariul unei aderări în etape la Schengen", a conchis ministrul Teodor Baconschi.

Germania a propus în februarie la reuniunea miniştrilor europeni de interne ca aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să aibă loc în două etape. Propunerea Germaniei vizează ca într-o primă fază aeroporturile internaţionale din cele două ţări să fie primite în Schengen, iar cea de-a doua faza să cuprindă frontierele terestre.

Şi Ungaria, care deţine preşedinţia UE, a propus în martie o aderare în etape a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen - deschiderea frontierei să aibă loc mai întâi la aeroporturi, urmând ca frontierele terestre să fie deocamdată menţinute.

Ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, care a vorbit în şedinţa Comisiei de specialitate a Parlamentului ungar despre subiectele abordate în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din perioada 24-25 februarie, a afirmat că au existat situaţii similare, iar astfel s-ar asigura aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen.

Oficialul ungar şi-a exprimat speranţa că frontierele Schengen vor putea fi deschise deja pe aeroporturile din România şi Bulgaria în luna iunie şi că se va stabili - încă din perioada preşedinţiei ungare a UE - un fel de foaie de parcurs privind aderarea totală a celor două ţări la Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la 24 februarie că "teoretic" există posibilitatea aderării parţiale la Schengen, prin deschiderea frontierelor aeriene, dar că nu vede vreun "avantaj deosebit" în această abordare. "Există teoretic această posibilitate - deschiderea frontierelor aeriene întâi - dar nu cred că asta ne interesează acum prioritar. Sigur, ar fi mai uşor pentru cei care pleacă de pe aeroporturile româneşti să urce în avion, n-ar mai trebui să prezinte paşaportul la trecere prin scanner, prin introducerea în baza de date. Pe de altă parte, oricum se face controlul antitero şi pe culoarul Schengen", a spus Băsescu. "Nu văd un avantaj deosebit. Cel mai important lucru ar fi să nu mai avem controale la frontieră", a subliniat în continuare preşedintele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro