EXTERN: Guvernul italian a adoptat măsuri de austeritate foarte dure, premierul renunţă la salariu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Guvernul italian a adoptat măsuri de austeritate foarte dure, premierul renunţă la salariu

Guvernul italian a adoptat duminică un pachet de măsuri de austeritate extrem de riguroase, pentru a încerca să pună Roma la adăpost de criza datoriilor suverane, au anunţat surse guvernamentale.

Şeful guvernului italian, Mario Monti, a prmis să "pună sub control strict deficitul şi datoria", dar, prezentând noile măsuri de ajustare bugetară, a dat asigurări că vrea să transmită un "mesaj de mare speranţă".

"Nu trebuie să fim percepuţi în Europa ca un focar" al crizei, a declarat premierul într-o conferinţă de presă, subliniind că vrea o "Italie mândră, de care nu se va mai râde, cum s-a întâmplat în trecut".

Guvernul a primit din partea Parlamentului mandatul de a ajuta "Italia să iasă dintr-o criză foarte gravă", să "salveze Italia şi să dezvolte Italia", a spus Monti, amintind de învestirea sa în funcţie, în urmă cu trei săptămâni.

Premierul, citat de portalul belgian 7sur7, a subliniat că planul adoptat duminică seara "include unele aspecte pentru a strânge cureaua şi altele pentru a implementa mecanisme pentru creşterea economică a Italiei", anunţând măsuri în favoarea femeilor şi tinerilor, precum şi planuri pentru o mai bună coeziune teritorială şi pentru dezvoltarea sudului ţării, zonă defavorizată.

"Am dat o importanţă deosebită egalităţii, a trebuit să împărţim sacrificiile, dar am avut grijă să le repartizăm în mod echitabil", a explicat el.

Cerând sacrificii "tuturor cetăţenilor", Monti a anunţat că este de "datoria sa să renunţe salariul de preşedinte al Consiliului şi de ministru al economiei şi finanţelor".

Măsurile de austeritate adoptate se ridică la circa 20 de miliarde de euro până în 2014, în timp ce cheltuieli de peste 10 miliarde de euro sunt prevăzute pentru relansarea creşterii economice, în special în domeniul industriei şi al pieţei muncii.

Printre planuri se numără o taxă pe bunurile de lux, creşterea vârstei de pensionare pentru mulţi angajaţi şi intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale.

Aceste noi măsuri urmează să permită Italiei să ajungă la echilibru bugetar în 2013, deoarece planurile în valoare de 60 de miliarde de euro adoptate în iulie şi septembrie nu sunt suficiente pentru a atinge acest obiectiv, iar Roma riscă să intre în recesiune.

Secretarul general al principalului sindicat italian, Cgil, a avertizat că acţiunile prevăzute sunt "insuportabile din punct de vedere social" şi reprezintă "o lovitură foarte dură pentru pensionari".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro