EXTERN: Japonia reevaluează severitatea crizei nucleare, punând-o la acelaşi nivel cu cea de la Cernobîl | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Japonia reevaluează severitatea crizei nucleare, punând-o la acelaşi nivel cu cea de la Cernobîl

Autorităţile japoneze au reevaluat gradul de severitate al crizei nucleare din ţară, punând-o la acelaşi nivel ca dezastrul de la Cernobîl, din 1986, au anunţat autorităţile.

Decizia de a creşte gradul de severitate de la cinci la şapte a avut la bază nivelul radiaţiilor măsurat la centrala nucleară Fukushima I, a anunţat un oficial din Comisia japoneză pentru siguranţă nucleară la postul de televiziune NHK, citat de BBC News. El a precizat că este vorba de o evaluare preliminară şi va trebui confirmată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Nivelul şapte înseamnă un "accident major" cu "consecinţe mai ample" decât nivelul precedent, potrivit autorităţilor.

"Am crescut gradul de severitate la şapte pentru că impactul scurgerii de radiaţii a fost răspândit de la aer, la legume, apa de băut şi ocean", a explicat Minoru Dogoda, de la Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială (NISA).

Un reprezentant al TEPCO, societatea care operează centrala, a precizat că scurgerea de radiaţii nu s-a oprit complet şi ar putea, în cele din urmă, să depăşească nivelul de la Cernobîl.

Însă un purtător de cuvânt al NISA a dat asigurări că scurgerile sunt încă mici faţă de cele de la centrala din Ucraina. "În ceea ce priveşte volumul de materiale radioactive scurs, estimările noastre arată că reprezintă circa 10% din cât s-a scurs la Cernobîl", a spus el.

Decizia de a creşte gradul de severitate a fost luată după ce radiaţii de peste 10.000 de terabequereli pe oră ar fi fost eliberate de centrală timp de mai multe ore.

Nu este clar când a fost atins acest nivel. Însă radiaţiile au scăzut după aceea la mai puţin de un terabequerel pe oră.

Japonia a decis luni şi să extindă zona de evacuare din jurul centralei nucleare, pentru a include încă cinci comunităţi, în urma datelor strânse despre nivelul de radiaţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro