EXTERN: Moscova nu-l mai vrea pe Igor Smirnov lider al regiunii transnistrene, potrivit presei ruse | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Moscova nu-l mai vrea pe Igor Smirnov lider al regiunii transnistrene, potrivit presei ruse

Moscova nu-l mai vrea pe Igor Smirnov lider al regiunii transnistrene, considerând că stă în calea soluţionării problemei transnistrene, iar la discuţiile recente care au avut loc la Kremlin i s-a sugerat să nu mai candideze pentru un al cincilea mandat, ci să facă o "rotaţie a cadrelor".

Igor Smirnov a avut săptămâna aceasta la Kremlin o întrevedere cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, şi cu şeful Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev.

Agenţia Interfax, citând surse diplomatice, scrie că cele două părţi au discutat despre alegerile prezidenţiale din Transnistria de la sfârşitul acestui an. Chiar dacă legislaţia din autoproclamata republică nistreană îi permite lui Igor Smirnov să candideze pentru al cincilea mandat la conducerea regiunii, Moscova se opune.

"Este necesară o rotaţie a cadrelor. Iar Smirnov trebuie să fie conştient de acest lucru. El trebuie să se gândească mai mult cum să îndrepte situaţia creată de factorul subiectiv şi mai puţin la propriul interes", au declarat sursele Interfax, relatează Publika TV.

Pe de altă parte, sursele au confirmat că Moscova este dispusă să se implice serios în procesul de reunificare a Republicii Moldova.

Kremlinul nici măcar nu a încercat să ascundă caracterul neplăcut al negocierilor cu Smirnov, argumentând că acesta din urmă a fost invitat "pentru discuţii", scrie ziarul rus Kommersant, citat de UNIMEDIA.

Potrivit publicației ruse, discuțiile, într-adevăr, nu au fost uşoare. Moscova i-a sugerat lui Smirnov, care vrea să candideze pentru a cincea oară la postul de președinte al RMN, să facă o "rotație a cadrelor", ceea ce înseamnă că Moscova este împotriva realegerii sale pentru cel de-al cincilea mandat. Astfel, Rusia și-a spus cuvântul, scrie Kommersant.

Publicaţia remarcă faptul că la conferința de presă susţinută ulterior la Moscova, Igor Smirnov a fost destul de nesigur în ceea ce priveşte planurile sale de a fi reales. La întrebarea dacă va candida pentru un al cincilea mandat, a răspuns vag "că încă nu a decis", adăugând că "în RMN (Transnistria - n.r.) are loc o reformă a Constituției și a legislației electorale".

Reforma menţionată constă, în primul rând, în introducerea funcției de prim-ministru şi limitarea duratei alegerii preşedintelui la două mandate.

Aceste reforme sunt importante, deoarece Kremlinul dorește soluţionarea politică a problemei transnistrene şi unirea celor două maluri ale Nistrului, oferind Transnistriei un statut special în cadrul unui stat unificat Moldova, afirmă Kommersant.

O sursă din interiorul MAE al Federației Ruse a recunoscut că Igor Smirnov, care în timpul președinției nu a putut găsi limbaj comun cu niciun preşedinte moldovean, "împiedică serios soluționarea problemei transnistrene". Iată de ce "această problemă ar fi fost mai uşor rezolvată fără Smirnov", arată Kommersant.

"Nu se știe dacă Smirnov va ține cont de recomandările Kremlinului. În orice caz, Moscova stabilește contacte cu politicieni alternativi, mai tineri decât actualul președinte al RMN", scrie editorialistul de la Kommersant.

Rămâne de văzut dacă Igor Smirnov va ţine sau nu cont de recomandările Kremlinului, comentează Publika TV. Deocamdată, Igor Smirnov are doi contracandidaţi la alegerile din regiunea separatistă, care vor avea loc în decembrie 2011. Unul dintre ei este preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Anatol Kaminski, iar celălalt - politicianul Evgheni Şevciuk.

Miniştrii de externe ai Moldovei şi Federaţiei Ruse au avut o întrevedere la Moscova, la sfârşitul lunii martie, iar presa a scris că întâlnirea pare să fi marcat o evoluţie în soluţionarea conflictului transnistrean. Lavrov a declarat că Moscova pledează pentru un statut special al regiunii în cadrul Republicii Moldova, pentru reformatarea misiunii de menținere a păcii din zona de securitate și pentru evacuarea munițiilor de război din regiune. La rândul său, liderul separatist, Igor Smirnov, a declarat că va pleda în continuare pentru independenţa Transnistriei, reaminteşte UNIMEDIA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro