La alegerile din 2005, Nazarbaiev a obţinut 91,2% din voturi, aminteşte BBC News.
Aproape 90% dintrei cei nouă milioane de alegători din ţară s-au prezentat la urne, o creştere faţă de scrutinul precedent, când rata de participare a fost de 76,8%, a anunţat Comisia Electorală.
Alegătorii tineri, care au votat duminică pentru prima dată, au primit diferite produse electrocasnice.
În baza schimbărilor constituţionale făcute în 2007, Nazarbaiev are dreptul să candideze de câte ori vrea. Alegerile prezidenţiale anticipate au fost convocate de şeful statului în urmă cu mai puţin de două luni.
Principalele partide de opoziţie s-au plâns că nu au suficient timp pentru a se pregăti pentru alegerile prezidenţiale. De asemenea, criticii au calificat scrutinul drept incorect şi au cerut boicotarea sa.
Însă criticii cred că opoziţia şi-a dovedit slăbiciunea prin faptul că nu a prezentat niciun candidat capabil să îl provoace pe Nazarbaiev.
Pe lângă, Nazarbaiev, în vârstă de 70 de ani, în cursă s-au mai înscris trei candidaţi: ecologistul Mels Ieleusizov, Gani Kasîmov, din Partidul Patrioţilor din Kazahstan şi Jambîl Ahmetbekov, din Partidul Comunist al Poporului din Kazahstan.
Campania pentru aceste alegeri a fost destul de discretă; cea mai organizată şi vizibilă fiind cea a partidului proprezidenţial Nur Otan.
Niciun scrutin din Kazahstan nu a fost descris vreodată drept liber şi corect de observatori independenţi. "Nu am avut alegeri libere în 20 de ani", a spus fostul membru al Senatului şi actual activist pentru drepturile omului Zaureş Battalova.