EXTERN: Oamenii de afaceri olandezi cer Guvernului să se delimiteze de site-ul antiimigrație al PVV | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Oamenii de afaceri olandezi cer Guvernului să se delimiteze de site-ul antiimigrație al PVV

Organizația Dutch-Romanian Network - o platformă a oamenilor de afaceri olandezi care investesc în România - cere Guvernului olandez să se delimiteze de site-ul Partidului Libertății.

"Guvernul olandez ar trebui să se distanțeze ferm de de acest site și conținutul său, care este o formă de demonizare", se arată într-un comunicat al organizației. Aceasta își exprimă dezacordul față de "declarația premierului Mark Rutte care a afirmat că ține de fiecare partid să decidă ce face".

"Ambele partide din guvernul minoritar au semnat un acord cu PVV și acest acord include și o anumită responsabilitate comună", care nu permite premierului să se comporte ca și cum ar fi lipsit de obligații, se mai arată în comunicatul Dutch-Romanian Network.
"Lipsa unui dialog politic are un impact negativ asupra relațiilor economice bilaterale și, implicit, asupra economiei și afectează companiile și cetățenii (...) Comportamentul condamnabil provoacă pagube comunității olandeze de afaceri și pune piedice redresării economice", susțin oamenii de afaceri olandezi.

Platforma își exprimă și dezacordul față de legătura care se face între aderarea României și Bulgariei la Schengen și Mecanismul de Verificare și Cooperare, apreciind că acest lucru reprezintă "o încălcare a unui contract și afectează poziția Olandei pe plan internațional".

Site-ul controversat, lansat de partidul antiimigraţie PVV condus de Geert Wilders, le cere oamenilor să reclame problemele cauzate de cetăţenii din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte criminalitatea, alcoolismul, drogurile, depozitarea gunoiului şi prostituţia. "Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", proclamă website-ul.

Pagina web este ilustrată cu titluri din ziare precum "N-ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce?" sau "Est-europenii generează tot mai multă criminalitate".

Reacțiile față de lansarea site-ului nu au întârziat să apară.

Ambasada României la Haga, alături de alte nouă misiuni diplomatice din state membre UE acreditate în Olanda, au transmis recent o "Scrisoare deschisă adresată societăţii şi liderilor politici din Olanda", exprimându-şi preocuparea faţă de site-ul discriminator lansat de Partidul pentru Libertate.

"Noi, șefii misiunilor din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia în Regatul Țărilor de Jos dorim să ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu lansarea site-ului Meldpunt Midden on Oost Europeanen, unde se pot posta plângeri împotriva cetățenilor din țările Europei Centrale și de Est care trăiesc și muncesc în Olanda. Lansarea site-ului, chiar dacă este doar inițiativa unui partid, nu contribuie la un dialog de substanță, bazat pe fapte, referitor la situația cetățenilor europeni care lucrează în Olanda. Mai degrabă încurajează percepția negativă a unui anume grup din societatea olandeză față de cetățenii europeni - o percepție care nu se sprijină pe fapte. În plus, accentul pus pe un anumit grup de cetățeni care trăiesc în Olanda este în mod clar discrimatoriu", se arată în scrisoarea comună a celor 10 diplomați.

Din partea ambasadei României, scrisoarea a fost semnată de însărcinatul cu afaceri Andrei Hațeganu, întrucât România nu are momentan ambasador la post în Olanda.

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a reacţionat în chestiunea site-ului PVV, spunând că reprezintă un "apel deschis la intoleranţă".

Site-ul lansat de PVV "este complet împotriva principiilor europene", a arătat comisarul Reding într-un comunicat. "În Europa, noi sprijinim liberatatea. Susţinem ideea unui continent deschis, unde cetăţenii pot merge, munci şi studia unde doresc ei.(...) Ne rezolvăm problemele dovedind mai multă solidaritate, nu denunţându-ne concetăţenii", a declarat ea.

"Europa riscă să ajungă la saturaţie", a declarat Geert Wilders, în reacţie la comunicatul lui Reding. "Am înregistrat peste 32.000 de plângeri. Site-ul e un succes", a afirmat el.

După popularii europeni, liberalii europeni au condamnat și ei iniţiativa partidului olandez de extremă-dreapta PVV de lansare a acestui site.

Guy Verhofstadt, preşedintelui grupului ALDE din Parlamentul European, şi liderii delegaţiilor partidelor olandeze VVD şi D66 au dat publicităţii o declaraţie comună în acest sens.

Cu toate acestea, premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat să comenteze lansarea site-ului, spunând că nu are nicio legătură cu guvernul. Totuşi, presiunea politică, inclusiv internă, se intensifică asupra premierului, pentru a se distanţa de site.

PVV susţine cabinetul minoritar din Olanda pentru impunerea iniţiativelor economice, în schimbul unor legi mai dure privind imigraţia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro