O delegaţie de experţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Populară Chineză a vizitat, joi, 30 iunie, judeţul Brăila, cu un scop bine definit. Mai exact, chinezii au vrut să vadă la faţa locului cum se prezintă staţia de deshidratat şi balotat lucernă pusă în funcţiune anul trecut de "Agricost" SA, firma care adminstrează peste 55.000 hectare de teren arabil din Insula Mare a Brăilei. Unitatea respectivă poate produce mii de tone de fân de calitate, foarte solicitat la export şi, din câte se vede, a intrat în atenţia crescătorilor de animale din China.
Delegaţia chineză a vizitat mai întâi, joi dimineaţă, sediul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, pentru a se pune la punct cu strategia autorităţilor locale privind asigurarea şi garantarea siguranţei alimentelor şi a furajelor. Oaspeţii străini au avut posibilitatea să vadă laboratorul sanitar veterinar din cadrul DSVSA, unde au aflat date despre capacitatea analitică, dotările şi expertiza personalului ce deserveşte acest laborator.
A urmat o vizită la sediul "Agricost", unde li s-au prezentat date generale despre această firmă şi despre activitatea agricolă desfăşurată în Insula Mare a Brăila. Apoi, delegaţia chineză a trecut Dunărea cu bacul, pentru a vedea de aproape atât solele cultivate cu lucernă, cât şi staţia unde lucerna este procesată pentru a fi transformată în fân. După ce au văzut tot fluxul tehnologic, chinezii s-ar fi declarat plăcut surprinşi de unitatea brăileană, una dintre cele mai mari şi mai bine dotate astfel de facilităţi existente în România. Din Brăila, delegaţia din China a plecat spre alte trei judeţe - Călăraşi, Olt, Teleorman -, unde urmează să poarte, de asemenea, discuţii cu autorităţile sanitar veterinare şi să viziteze alte câteva unităţi de procesare a fânului. După încheierea vizitei, chinezii vor decide de unde vor cumpăra fân.
