Hoții din politică încep să aibă vise urâte, cu cătușe la mâini și averile ilicite confiscate. Doar că nu se întâmplă la noi asta, ci în Republica Moldova, unde partidul președintei Maiei Sandu, la foarte scurt timp după ce a câștigat alegerile anticipate, a trecut prin Parlament o lege privind controlul averilor politicienilor. Pe scurt, legea prevede că inspectorii Agenției Naționale de Integritate din Moldova pot verifica și averile soților, părinților, socrilor și copiilor demnitarilor. Aceștia vor putea fi verificați nu doar în privința veniturilor declarate ci și a cheltuielilor realizate, ca să justifice cumva vilele care le apar ca prin farmec în curte, într-un timp foarte scurt. Totodată, dacă au dubii privind valoarea reală a unor bunuri declarate, inspectorii pot solicita o expertiză, ca să se poată stabili exact cât au costat mașinile, bijuteriile ori tablourile achiziționate de respectivul politician. Cu așa o lege, șmecherii din politica Moldovei nu mai au la îndemână tot felul de tertipuri pe care omologii lor din România le folosesc cu succes de ani de zile, fără să-i întrebe nimeni cum de ei sunt atât de săraci și cinstiți, în timp ce rudele de gradul I sau II se îmbogățesc peste noapte, cu palate și bolizi de lux pe care, de fapt, nu le folosesc rudele respective ci chiar ei, neprihăniții neamului.
Felul cum și-au început Maia Sandu și colegii săi mandatele obținute în alegerile din urmă cu doar câteva luni e mai mult decât promițător. E dătător de speranță că, în sfârșit, niște politicieni chiar vor să facă ceea ce au promis în campania electorală. Rămâne de văzut dacă acest început din Republica Moldova va fi doar clasica ”minune care ține trei zile”, de care suntem atât de sătui în România, sau chiar va fi ceva de durată, ce va duce la eliminarea hoților din conducerea țării și clădirea unei democrații cu adevărat funcționale.
La noi, mai e un pic și se face anul de la alegerile parlamentare și de la instalarea noii puteri penelisto-useristo-udemeristă și deja s-a ales praful de speranțele acelui electorat dornic de mult așteptata schimbare în bine. Repararea legilor Justiției hăcuite de PSDragnea, eliminarea pensiilor speciale, un aparat administrativ curățat de pilele politice - sunt doar câteva dintre promisiunile coaliției care a preluat guvernarea după alegerile din decembrie 2020. Ce s-a făcut concret din toate acestea? Nimic! Din contră, Justiția a rămas aceeași Văduvă Neagră a sistemului care protejează infractorii din politică sau de drept comun, pensiile speciale sunt la fel de intangibile, iar aparatul administrativ s-a încărcat și mai mult cu neamurile și amantele noilor aleși. Dacă ar fi fost cu adevărat voință politică, în aproape un an de zile multă curățenie s-ar fi putut face în sistem, pentru ca democrația și economia să poată fi restartate! Voința politică s-a împiedicat însă în cel mai grețos război pentru ciolan din ultimii 30 de ani, dus pe toate fronturile posibile, în PNL, între Orban și Cîțu, în USR - Plus, între Barna și Cioloș, și în Coaliție, între PNL și USR - Plus. Totul culminând cu o criză politică în toată regula care are toate șansele să se termine cu PNL guvernând împreună cu PSD, pe față, cu o coaliție formată în Parlament, sau pe dos, cu un guvern ”liberal” susținut din umbră de pesediști. USL renăscut sau, mai degrabă, FSN că oricum de acolo se trag cu toții.
Treaba e că, dacă lucrurile evoluează pe această traiectorie, e foarte posibil ca, în câțiva ani, Republica Moldova să se transforme, din actuala rudă săracă, într-o țară în care o să vrem să emigrăm ca să putem trăi decent.