Faţetele Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Faţetele Brăilei

Misiţii guvernamentali (termenul folosit atunci pentru agenţi de schimb n.n.), aleşi dintre personajele cu reputaţie impecabilă, intermediau eficient şi cât se poate de corect tranzacţiile de grâne, făcând din Bursa brăileană o instituţie recunoscută şi respectată la nivel internaţional.
O frază cheie se găseşte printre rândurile scrise de autorul francez: "Fiecare ştie ce vrea, face ce trebuie şi, cum nimenea nu caută să-şi înşele vecinul, totul se îndeplineşte în regulă şi fără complicaţii". Cinstea şi corectitudinea erau, aşadar, atributele acelei epoci de aur din istoria Brăilei, o epocă în care activitatea frenetică a portului aducea prosperitate şi civilizaţie.
Vedem şi simţim cu toţii că Brăila de acum a rămas doar o umbră palidă a oraşului de legendă de altădată. O văd şi cei veniţi în vizită din ţări străine! La începutul acestei veri, un vapor de croazieră a acostat în portul brăilean timp de câteva ore. Turiştii germani de la bordul vasului au avut timp pentru o scurtă plimbare prin centrul vechi al urbei. Întrebaţi despre impresia pe care le-a făcut-o oraşul au răspuns, fără excepţie, că le-a plăcut mult arhitectura clădirilor vechi, dar nu le-a plăcut deloc felul cum sunt întreţinute acestea sau felul cum arată străzile. "E un oraş fumos dar murdar şi prost administrat!", au spus nemţii.
De ce se întâmplă aşa? Răspunsul cel mai la îndemână e prăbuşirea economică şi sărăcia şi lipsa de resurse provocate de aceasta. Portul brăilean nu mai e de mult ceea ce era odată, la fel cum nu mai sunt nici industria şi nici agricultura.
Adevărata calamitate care a lovit Brăila şi care provoacă, de fapt, situaţia actuală stă, însă, în pierderea acelei corectitudini ce caracteriza pe vremuri mediul de afaceri, politic şi administrativ. Cinstea de odinioară a fost înlocuită cu şmecheria, educaţia cu bădărănia. În loc de elite, la vârful ierarhiei avem infractori care infestează cu golănia lor felul de a fi al maselor.
Dacă francezul Andre Bellessort ne-ar vizita acum oraşul, probabil că ar scrie exact pe dos, adică ceva de genul "Fiecare ştie ce vrea dar face ce nu trebuie şi, cum toată lumea caută să îşi înşele vecinul, totul se îndeplineşte în neregulă şi cu complicaţii". Asta e Brăila zilelor noastre!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro