Facturarea in kilowatt/ora nu va influenta pretul final al gazelor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Facturarea in kilowatt/ora nu va influenta pretul final al gazelor

De la 1 septembrie, furnizorul de gaz metan va trece la un nou sistem de tarifare a consumului de combustibil gazos: de la unitati volumice (metri cubi), la unitati de energie (kilowattaora). "Aceasta schimbare nu va avea efecte asupra facturii", a dat asigurari Gabriel Sirbu, oficial al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). "Intr-o prima faza, factura va fi aceeasi, indiferent ca platim in metri cubi sau in KWh. Ulterior, costul gazelor naturale va fi diferentiat pe zone, in functie de puterea calorifica a gazelor naturale consumate", a afirmat Sirbu. Oficialul a explicat ca potrivit noului sistem de tarifare, cantitatea de gaze consumata va fi inmultita cu puterea calorifica a acestora, afisata deja pe factura inca de la inceputul acestui an, si va fi gasit un pret echivalent al kilowatt-ului ora astfel incit sa nu se schimbe factura. "E prematur sa va dau acum mai multe informatii, inca mai lucram la acest model", a spus Sirbu. In general, echivalentul energetic al unui metru cub de gaze este de circa 10 KWh. Potrivit Legii gazelor, tarifarea in functie de continutul energetic permite o delimitare clara, in functie de zona geografica, a calitatii gazelor livrate consumatorilor.
De exemplu, daca acum e un pret unic la nivel national al gazelor pentru toti consumatorii casnici, odata cu trecerea la noul sistem de tarifare lucrurile se vor schimba: la acelasi volum, cei care au consumat gaze naturale mai "slabe" vor plati mai putin, in timp ce pentru un continut energetic mai mare pretul va fi mai mare.
Important de mentionat este ca in prezent, consumatorii platesc volumul de gaze naturale utilizat, si nu calitatea, aceasta pentru ca tarifarea se face in metri cubi, fara a se tine cont de puterea calorifica a gazelor naturale furnizate prin retea. Puterea calorifica este masurata cu ajutorul unor aparate speciale, la punctele de intrare a gazelor naturale in sistemul de distributie. Pe de alta parte insa, singurii care vor putea verifica efectiv daca gazele tarifate de catre furnizor chiar au puterea calorifica mentionata in factura sint doar marii consumatori industriali. Informatia a fost confirmata chiar de catre Bernard Arnaud, directorul general al "Distrigaz Sud", care a declarat, recent, ca abonatii casnici nu vor putea verifica daca acest parametru corespunde cu cel de pe factura. Acest mod de tarifare este obisnuit in vestul Europei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro