Mergi la conţinutul principal

Fermierii pot depune deja cereri la AFIR pentru achiziția de tractoare!

• Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a dat startul unui nou program pentru fermieri • sprijinul se acordă prin PNDR și este destinat pentru achiziția de utilaje agricole • cererile se depun deja online, pe site-ul instituției, până cel târziu la data de 24 septembrie a.c. • la nivel național, pentru acest program este disponibilă o alocare financiară de peste 310 milioane de euro

 

Fermierii pot depune cereri pentru achiziția de tractoare prin fonduri europene. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat, recent, sesiunea de depunere a cererilor pentru achiziția de utilaje agricole cu bani europeni. Este vorba despre achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1. ”Investiții în exploatații agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

La nivel național, sprijinul financiar stabilit pentru această sesiune este de 310.515.188 de euro, împărțit pe trei componente, respectiv: 198.000.000 de euro pentru toate culturile, dar cu excepția culturii de sfeclă de zahăr și investițiile realizate de formele asociative, 61.000.000 de euro pentru sfecla de zahăr și 51.515.188 milioane de euro pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr.

Astfel, în cadrul acestei sesiuni, potrivit AFIR, se pot depune, prin pachetul 4.1.1, proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate. ”Intensitatea sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90%, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect. Valoarea finanțării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro și poate crește, în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar, până la 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători)”, a declarat, într-un comunicat de presă, George Chiriță, directorul general al AFIR.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare a început pe 25 iunie a.c., iar data limită până la care se primesc este de 24 septembrie 2024, ora 16.00.

Persoanele interesate trebuie să știe că informațiile necesare întocmirii documentației de depunere pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în Ghidul solicitantului și în anexele aferente, disponibile pe site-ul www.afir.ro : Detalii și Anexe sM 4.1 - NOUL Portal AFIR - informații PS PAC, depunere Online.

 

Ministerul Agriculturii a promis, în primăvară, un sprijin asemănător

Amintim că în primăvara acestui an, reprezentanții din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se lăudau cu lansarea unui program asemănător de finanțare, intitulat ”Un tractor pe fermă”. Acesta era destinat pentru exploatațiile agricole cu suprafețe până în 400 de hectare și doar fermierilor, persoane juridice, care nu au mai accesat înainte fonduri europene în sectorul agricol. ”Eu chiar îmi făcusem speranțe. Chiar mă gândeam să aplic și eu, că m-aș fi încadrat cred și sincer, aveam și nevoie de un tractor în fermă. Ne-ar fi prins bine, dar văd că a fost doar o promisiune electorală, nimic serios. Au zis că la sfârșitul lui aprilie se depun cererile de finanțare. Au mai zis ceva? Am sunat la ei, nimeni nu știa nimic atunci. Aștia-s politicienii! N-au o vorbă. Nu mai depun nimic. O să fac un credit și asta e”, ne-a spus dezamăgit Nicu Maftei, un fermier din județul Brăila. Conform MADR, programul ”Un tractor pe fermă” urma să fie lansat la finele lunii aprilie a.c., doar că nimeni nu a mai spus nimic între timp.

În acest județ, potrivit datelor puse la dispoziție de reprezentanții APIA Brăila, 396 de persoane juridice dețin suprafețe agricole, din care 281 de fermieri au în exploatare sub 400 hectare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro