Contactata de reporterii "Obiectiv", conducerea firmei "Sierra Quadrant", care s-a ocupat de procedura de lichidare a fostului combinat, a explicat ca a eliberat adeverinte catre fostii salariati ai combinatului dar ca nu o mai poate face intrucit societatea "Dunacor" a fost radiata. "Practic, procedurile de lichidare au fost incheiate, a fost emisa hotarirea judecatoreasca aferenta, iar unitatea a fost radiata. SC “Dunacor” nu mai exista. O perioada de citiva ani, inainte de radiere, noi am eliberat gratuit astfel de adeverinte insa, dupa finalizarea procedurilor de lichidare, nu am mai putut face acest lucru pentru ca nu mai avem voie. Legislatia nu ne permite, odata radiata societatea. Arhiva fostei SC “Dunacor” este depozitata intr-un spatiu special amenajat si se asteapta sa se aplice prevederile unui act normativ emis anul trecut prin care Arhivele Nationale sint obligate sa preia documentele pe parte de personal. Iar mai departe Arhivele ar trebui sa ermita documentele de care fostii angajati ai combinatului au nevoie", ne-a declarat Ovidiu Neacsu, director in cadrul SC "Sierra Quadrant.
Rectificarea bugetara din toamna ar putea aduce rezolvarea problemei adeverintelor de la societatile dizolvate
Surse autorizate din cadrul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale au explicat ca se intirzie cu aplicarea actului normativ privind obligatia preluarii unei parti din arhivele societatilor lichidate sau in curs de lichidare intrucit institutia nu dispune nici de spatii si nici de personalul necesar derularii unei astfel de activitati. De altfel conducerea Directiei Judetene a Arhivelor Nationale a punctat ca s-au facut demersuri la nivel central pentru a putea prelua volumul arhivistic de interes al firmelor care s-au dizolvat in sensul
suplimentarii numarului de posturi in cadrul institutiei.
De altfel si prefectul judetului Nicolae Mitroi a ridicat problema legata de obtinerea de catre contribuabilii braileni a unor documente in baza carora exista posibilitatea sa li se majoreze prin recalculare pensiile. "Au venit mai multe persoane sa reclame ca arhivele unor societati care s-au inchis au ajuns pe mina unor entitati care fie nu au calitatea necesara, fie nu vor sa emita acte in baza carora pensionarii sa obtina recalculari de drepturi avantajoase lor", a spus prefectul Mitroi, cu adresa directa la competentele Casei Judetene de Pensii (CJP) si a Arhivelor Nationale. Conducerea CJP Braila a explicat ca o parte din aceste arhive le detine, dar ca nu are acoperirea legala sa emita documentele solicitate de pensionari. "Noi am facut o adresa in acest sens catre Arhivele Nationale si poate ar trebui sa revenim cu o noua scrisoare ca sa nu ne uite si, probabil, la rectificarea bugetara din toamna se rezolva problema cu posturile la Arhiva", si-a manifestat increderea prefectul judetului Nicolae Mitroi.