Fructele şi legumele din import nu sunt pline cu chimicale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fructele şi legumele din import nu sunt pline cu chimicale

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila au prelevat probe, în ultima perioadă, de la legume şi fructe din import, comercializate în mai multe hipermarket-uri şi supermarket-uri din municipiu. După cum ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul DSVSA, analizele de laborator au arătat că aceste mărfuri importate din Italia, Grecia, Turcia şi Polonia nu prezintă concentraţii de pesticide, metale grele, nitriţi sau nitraţi peste limitele admise. Cu alte cuvinte, pot fi consumate în condiţii de siguranţă.
Controale întreprinse de inspectorii veterinari se înscriu în seria de acţiuni desfăşurate în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. În cadrul aceloraşi acţiuni, până în prezent au fost avizate temporar patru locuri special amenajate pentru sacrificarea mieilor. În municipiu, locaţia destinată acestei activităţi se găseşte în Oborul de vite, iar în judeţ se află în gospodăriile unor crescători din localităţile Măxineni, Pietroiu şi Siliştea. Conducerea DSVSA se aşteaptă să primească cereri de avizare şi din alte localităţi din judeţ. Conform reglementărilor în vigoare, pentru a primi aviz din partea autorităţilor, spaţiile pentru sacrificare trebuie să îndeplinească anumite norme, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă şi apă caldă, cazarea animalelor în locuri special amenajate, efectuarea tăierii separat de locul unde se face vânzarea, astfel încât să nu se producă disconfort cumpărătorilor. Mieii sacrificaţi în astfel de locuri special amenajate vor avea aplicată o marcă de sănătătate de formă rotundă şi se pot comercializa direct consumatorului final sau în spaţii special destinate, amenajate în pieţele agroalimentare. Mieii sacrificaţi în gospodăria propie nu trebuie marcaţi, însă aceştia şi produsele rezultate se pot utiliza doar în consumul familial.
În ceea ce priveşte ouăle, acestea trebuie transportate numai cu mijloace autorizate şi trebuie marcate cu un număr distinct ce reprezintă codul de identificare a exploataţiei de unde provin. Suplimentar, ouăle româneşti sunt marcate şi cu data durabilităţii minimale, care este de 28 de zile de la ouat. Sunt interzise de la comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită.
Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Laptele şi produsele lactate se pot comercializa de către crescătorii de animale în spaţii autorizate (pieţe) în condiţiile în care producătorii deţin: document de înregistrare sanitar veterinară şi pentru siguranţa animalelor pentru vânzare directă sau vânzare cu amănuntul; certificat de producător; fişa de sănătate a animalelor; carnet de sănătate cu viza medicului uman.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro