Generalul Coldea, pus în încurcătură de două femei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Generalul Coldea, pus în încurcătură de două femei

Directorul interimar al SRI, generalul Florian Coldea, s-a prezentat ieri în faţa Comisiei parlamentare de control a Serviciului, alături de unii dintre adjuncţi, pentru a răspunde la intrebări şi a oferi explicaţii legate la acuzaţiile care i-au fost aduse de Elena Udrea. Mai există, de asemenea, afirmaţiile fostei şefe DIICOT, Alina Bica, aflată acum în arest preventiv, potrivit căreia Coldea i-ar fi cerut să intervină în dosarul Carom.
Coldea a ieşit din sala de şedinţe după mai bine de patru ore de audieri. Abordând un limbaj precaut, el s-a ferit să intre în detalii. De fapt, s-a mulţumit să respingă învinuirile care erau formulate la adresa sa.
Oricum, întrevederea dintre şeful Serviciului Român de Informaţii şi aleşii poporului a intervenit după autosesizarea Comisiei de resort. "De la oricine a făcut acuzaţii în ultima săptămână, nimeni nu ne-a trimis nimic oficial la Comisie ca să verificăm eventual cu date (...) adică de la doamna Elena Udrea. Deci, repet, suntem în situaţia de autosesizare", a clarificat lucrurile Georgian Pop, şeful respectivei structuri parlamentare.

Ce susţine Elena Udrea

În primul rând, că există un conflict direct între ea şi generalul Coldea, agravat de ultimele ei dezvăluiri. "Societatea civilă ar trebui să se întrebe dacă este normal" ca "un om", Florian Coldea, "care ştie exact bubele fiecăruia din cap din Parlamentul României" să influenţeze activitatea justiţiei, declara, recent, Elena Udrea, într-un interviu acordat presei.
"Mă întreb cum de societatea civilă nu vrea să verifice dacă o putere ocultă, un om, nu vorbesc despre Serviciul Român de Informaţii aşa cum încearcă unii să spună pentru a decredibiliza acuzaţiile mele, vorbesc despre un om care deţine secretele tuturor şi care conduce temporar acest serviciu în acest moment. Cred că societatea civilă ar trebui să se întrebe dacă este normal ca o putere ocultă să influenţeze activitatea instituţiilor democratice ale statului român, dacă un om care ştie exact bubele fiecăruia din cap din Parlamentul României, ale politicienilor, este normal să influenţeze activitatea justiţiei", a spus Udrea.
Mai mult, ea a relatat că, în contextul în care era în campanie şi se vehicula numele fostului ei soţ în dosarul Microsoft, Dorin Cocoş a rugat-o să îi intermedieze o întâlnire cu şeful de atunci al SRI, George Maior şi cu adjunctul acestuia, Florian Coldea, spunându-i totodată că nu doreşte să "îi apeleze direct" în situaţia dată. Întrebată "cum adică să îi apeleze direct", Elena Udrea a declarat că nu ştie.
Întrebată apoi dacă fostul soţ avea "apel direct la Maior şi la Coldea", Elena Udrea a declarat: "Imediat o să revin şi o să vă spun. Că nu doreşte să îi apeleze direct pentru că, mă rog, aşa era situaţia, însă am întrebat de ce ar face asta, de ce să vorbească şi a spus că ar dori să lămurească acuzaţiile din dosar, în condiţiile în care mi-a spus că a făcut nişte lucruri, la solicitarea domnului Coldea. Eu vă declar exact ce mi-a spus".
"Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV", a precizat ea, menţionând că aceast lucru s-a întâmplat "mai la inceputul televiziunii, când s-a rupt RTV-ul de Realitatea şi când dl Ghiţă încă nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat".

Ce afirmă Alina Bica

Alina Bica a declarat la ICCJ că Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut să reanalizeze situaţia lui Ovidiu Tender, în dosarul Carom, dată fiind poziţia în Africa a acestuia din urmă şi contractele pe care urma să le deruleze, arată instanţa în motivarea deciziei de arestare.
Judecătorul ICCJ de drepturi şi libertăţi Horia Şelaru, care a dispus arestarea preventivă într-un al doilea dosar în cazul Alinei Bica, redă, în motivarea deciziei, declaraţia fostei şefe a DIICOT, dată la momentul judecării propunerii de arestare.
Astfel Bica a arătat în faţa instanţei că Florian Coldea i-ar fi cerut să "reanalizeze" situaţia lui Tender, în dosarul Rafo-Carom, instrumentat de ea.
"Am fost chemată de domnul Coldea Florian, prim adjunctul Serviciului Român de Informaţii, care mi-a adus la cunoştinţă o informare în care mi se preciza că, din raţiuni de securitate naţională, având în vedere poziţia domnului Tender în Africa şi faptul că prin S.C. PROSPECŢIUNI S.A. urmează să se deruleze anumite contracte, ar fi oportun să mă gândesc dacă este posibil să reanalizez situaţia acestui inculpat. I-am explicat domnului Coldea că lucrurile în dosar sunt foarte bine făcute şi că o soluţie de achitare este exclusă, iar dumnealui m-a întrebat ce părere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei»", se mai arată în documentul citat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro