Un personaj controversat
Eugen Badalan s-a nascut la data de 30 decembrie 1951, in satul Traian, judetul Braila. A absolvit cursurile Scolii Militare de Ofiteri Activi de Infanterie "Nicolae Balcescu" din Sibiu (1973) si apoi Academia de Inalte Studii Militare, sectia Arme Intrunite (1980).
Ulterior, si-a perfectionat pregatirea militara urmand diferite cursuri de pregatire postacademica si de perfectionare. De-a lungul carierei sale a indeplinit diferite functii de conducere in cadrul unor unitati militare din tara. La 25 octombrie 2000 a fost avansat la gradul de general de corp de armata (cu 3 stele) fiind numit totodata in functia de Sef al Statului Major al Fortelor Terestre, unde a activat in perioada noiembrie 2000 - octombrie 2004. La data de 25 octombrie 2004, Eugen Badalan a fost inaintat la gradul de general de armata (cu 4 stele) si a fost numit in functia de Sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane. A indeplinit aceasta functie pina la data de 13 septembrie 2006, cand a fost eliberat din functie la cerere si trecut in rezerva.
In perioada mandatului sau la Statul Major General, s-a inceput urmarirea sa penala de catre DNA, in dosarul privind legalitatea unui contract de schimb, derulat in perioada 2000-2004, intre Statul Major al Fortelor Terestre si "Tofan Group". Contractul se referea la trocul unor autovehicule uzate contra anvelope. In acest caz, generalii (r) Eugen Badalan si Mihai Popescu, alaturi de alte patru persoane, au fost acuzati de prejudicierea Statului Major al Fortelor Terestre cu peste 1,2 milioane de euro. La momentul respectiv procurorii au stabilit ca cei sase si-ar fi incalcat si depasit atributiile cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, incheiat intre SMFT si SC "Tofan Group" prin SC "Tofan Steel" SRL. Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, in valoare totala de 318.592 de dolari la cursul de schimb de la data semnarii contractului. Potrivit DNA, cei sase inculpati nu ar fi beneficiat de foloase materiale, dar pe perioada derularii contractului SC "Tofan Steel" SRL a sponsorizat unitati militare subordonate SMFT, cu peste 125 milioane lei noi. Procurorii au dispus sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor sase, pina la concurenta pagubei constatate. In acest dosar, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala fata de alti sapte invinuiti, fosti generali si colonei la SMFT. De asemenea, s-au inceput verificari si intr-un alt dosar, referitor la un contract de furnizare de uniforme "Rip Stop". El a fost acuzat ca in decembrie 2004, impreuna cu ministrul Apararii de atunci, Ioan Mircea Pascu, a semnat un raport prin prisma caruia s-a perfectat transformarea unui contract din anul 2004 - de livrare de costume militare confectionate din tesatura "Rip Stop" (incheiat cu firma Texplorer Gmbt) - intr-un contract multianual pe perioada 2005-2007. Referitor la procesul privind trocul autovehiculelor uzate contra anvelope, acesta a fost insa suspendat in cursul saptaminii trecute, dupa ce instanta suprema a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de avocatii celor acuzati. Acestia au explicat ca, atita vreme cit clientii lor erau trecuti in rezerva, instanta suprema nu mai era competenta sa judece aceasta cauza si ca atributia revenea unei instante inferioare, cum ar fi Judecatoria.
Generalul Badalan a fost, de asemenea, cel care s-a opus implicarii partidelor politice in deciziile Armatei intrind, in 2006, in conflict deschis cu premierul Tariceanu si cu ministrul Apararii de atunci, Teodor Atanasiu, care doreau retragerea trupelor romanesti din Irak. Badalan s-a opus si cind Atanasiu a propus numirea la conducerea Directiei Generale de Informatii a Apararii a unui civil, numit, evident, pe criterii politice.