"Am considerat că Academia Română, care are menirea de a păstra şi cultiva literatura română, este instituţia care trebuie să aibă grijă de manuscrisele Cioran cumpărate de mine. Este un gest simbol, într-un moment în care avem nevoie de simboluri", a spus Brăiloiu, prezent la sediul Academiei.
Omul de afaceri - care deţine compania KDF Energy, activă pe piaţa certificatelor de emisii de dioxid de carbon - a precizat că a mai fost contactat, pentru a dona manuscrisele, de Ministerul Culturii şi de Biblioteca Centrală Universitară, însă a ales ca beneficiar Academia Română.
"Nu l-am cunoscut pe Cioran, însă am citit opera sa în studenţie", a mai spus Brăiloiu, care a precizat că manuscrisele cumpărate de el au aparţinut familiei filosofului.
Cu acelaşi prilej, şeful Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, Eugen Simion, a spus că gestul lui Brăiloiu este unul excepţional şi că instituţia nu şi-ar fi permis să cumpere manuscrisele. "Vom fotocopia şi vom publica atât aceste manuscrise, cât şi pe cele donate de Aurel şi Eleonora Cioran (fratele lui Cioran şi soţia acestuia - n.r.) Bibliotecii Astra din Sibiu, respectiv 500 de scrisori şi 600 de cărţi care i-au aparţinut tot marelui filosof", a mai spus Simion.
Printre documentele cumpărate de omul de afaceri se numără manuscrisele "Lacrimi şi sfinţi", "Schimbarea la faţă a României" şi "Banalitate şi transfigurare", scrisori, diplome şi acte de identitate ale lui Cioran, pentru care Brăiloiu a plătit 508.000 de euro, din care 408.000 pentru fondul Cioran, iar restul, taxe şi comisioane ale casei care a organizat licitaţia.
