Grad foarte bun de colectare a obligaţiilor fiscale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Grad foarte bun de colectare a obligaţiilor fiscale

Finanţiştii brăileni au reuşit un grad foarte bun de colectare a veniturilor către bugetul de stat. Datele statistice aferente primului semestru al anului arată că, dintr-un program de 363,73 milioane de lei stabilit de către ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), instituţia brăileană a realizat o colectare efectivă de 384,6 milioane de lei, adică 105,73% faţă de program.
Dacă intrăm în defalcarea tipului de bugete, se poate observa că rate peste 100% au fost realizate la asigurările sociale de stat, asigurări de sănătate dar şi la şomaj, în timp ce la bugetul de stat gradul a fost de 98,71%. În detaliu, din target-ul stabilit de ANAF - 164,98 milioane de lei, realizarea efectivă a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila a fost de 162,85 milioane lei. După cum arată situaţia statistică, procentul acesta mic a fost generat de colectarea sub ţintă la capitolul TVA, pentru că la impozitul pe profit, dar şi la impozit pe venit, cota de îndeplinire a target-ului a fost de 137%, respectiv 124%. "Singurul buget la care sarcina de plan s-a realizat sub nivelul programat este bugetul de stat, iar în cadrul acestuia o influenţă majoră a avut-o taxa pe valoarea adăugată - nerealizare de aproape 16 milioane de lei. În cazul TVA, au influenţat în mod negativ programul de venituri sumele rambursate operatorilor economici ca urmare a deconturilor de TVA cu sume negative solicitate la rambursare. Cu titlu informativ, în primele 6 luni a fost rambursată agenţilor economici suma de 36,54 milioane lei, însemnând nu mai puţin de 471 de deconturi. Trebuie, totuşi, precizat că din această sumă de 36 milioane lei, aproape 18 milioane lei au fost restituiri efective, în timp ce diferenţa de 18,6 milioane lei au fost compensări cu alte obligaţii fiscale", ne-a declarat directorul executiv al DGFP Brăila, Ilie Decă.
Interesant de precizat este că pentru perioada analizată, procentul de respectare voluntară a termenelor de plată a obligaţiilor fiscale de către contribuabili a fost de 77% şi numai 10,39% reprezintă încasări prin acţiuni de executare silită.
De altfel, la capitolul executări silite, Decă a punctat faptul că au fost comunicate contribuabililor nu mai puţin de 16.681 de somaţii pentru obligaţii fiscale, în cuantum de 152,8 milioane lei.

Finanţele au aprobat eşalonări pentru 60 de contribuabili

În altă ordine de idei, potrivit informaţiilor prezentate de DGFP Brăila, instituţia a primit 73 de solicitări din partea agenţilor economici, privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale în sumă totală de aproape 38 milioane de lei. "Nouă dintre acestea au fost respinse pentru obligaţii fiscale de 7,85 milioane lei, în timp ce 60 cu obligaţii fiscale în cuantum de 30 milioane de lei au fost aprobate. Au mai rămas în curs de soluţionare doar patru astfel de cereri", a mai spus Ilie Decă, subliniind că eşalonările la plată acceptate de DGFP Brăila sunt pe o perioadă de maxim 60 de luni şi că sunt acoperite cu garanţii materiale, titularii asumându-şi obligaţia de a achita obligaţiile curente din lună.
Mai trebuie adăugat că, la finele perioadei analizate, numărul societăţilor comerciale pentru care instanţa a aprobat deschiderea procedurii insolvenţei era de 476, din care, în primul semestru, nou-intrate în listă au fost 194 de unităţi. Pentru toate cele aproape 480 de cazuri, DGFP s-a înscris la masa credală cu sume totalizând 243,89 milioane lei. De la data deschiderii procedurii insolvenţei până la sfârşitul lunii iunie 2012 se recuperase suma de 19,54 milioane de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro