Gravide în pericol | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gravide în pericol

O sută de paciente internate, o medie de 8 naşteri pe zi şi un stoc insuficient de oxitocină. Acestea sunt datele statistice care ascund în spatele lor situaţia dramatică cu care se confruntă maternitatea brăileană, ca de altfel majoritatea spitalelor din ţară: criza de oxitocină, un medicament deosebit de important pentru supravieţuirea multor gravide. Acest ser, folosit atât pentru dirijarea şi facilitarea travaliului la unele paciente, cât şi pentru a opri hemoragiile apărute la proaspetele mămici, după naştere, lipseşte de pe piaţă. S-a ajuns la criza de oxitocină în toata ţara deoarece singurul producător din România al acestui medicament se pare că are probleme financiare şi este în plin proces de preluare de către un alt agent economic. Până la reglementarea situaţiei, nu mai există posibilitatea aprovizionarii farmaciilor cu circuit deschis şi a maternităţilor cu acest medicament. "Mai avem un mic stoc de oxitocină, pe care îl raţionalizăm la maxim. Chiar şi aşa, cu mare economie, serul pe care îl avem ne va ajunge scurt timp, mai puţin de o lună. Vom avea probleme dacă acest hormon nu va mai fi produs. Am făcut demersuri să primim serul, dar totul depinde de producător şi de Ministerul Sănătăţii, de la care nu am primit încă semnale că a găsit o soluţie în acest caz. Noi avem nevoie într-o lună de aproximativ 2.000 de fiole de oxitocină", a precizat purtătorul de cuvânt al Maternităţii, dr. Alexandru Baltă.

"Avem nevoie de oxitocină ca de aer"



Femeile însărcinate riscă să-şi piardă copiii pe masa de naşteri sau propria viaţă, pentru că în lipsă de oxitocină, medicament vital folosit de medici pentru a controla travaliul gravidei, pot apărea complicaţii. Aceasta deoarece fiolele de oxitocină nu pot fi înlocuite în schemele terapeutice cu o substanţă similară, aşa cum se întâmplă în cazul altor produse farmaceutice. Din această cauză, medicii se tem că unele gravide vor avea probleme mari la naştere în lipsa acestui produs. "Oxitocina este o substanţă ce nu poate fi înlocuită cu nicio alta care să aibă acelaşi efect asupra travaliului. Medicamentul este ca aerul pentru noi, nu poţi să-i dai pacientei altceva", a subliniat dr. Baltă. Criza de oxitocină a impus la maternitatea brăileană folosirea medicamentului doar în cazuri în care este absolut necesar. "Situaţiile în care este neapărat nevoie de oxitocină sunt următoarele: atunci când femeia care trebuie să nască are dureri rare sau nu are dureri, dar a ajuns la termen şi nu se declanşează naşterea, la operaţia cezariană, caz în care este indicaţie majoră, deoarece sub anestezie uterul se relaxează şi femeia ar sângera foarte mult, motiv pentru care are nevoie de perfuzii cu oxiton şi glucoză, şi chiuretajul, în leuzie sau în cazul avortului", a precizat dr. Alexandru Baltă.

Întoarcerea la medicina de pe vremea bunicii

Potrivit specialiştilor, oxitocina, care costă un leu fiola, este un medicament care permite sau determină dirijarea contracţiilor uterine în cursul naşterii şi contracţia uterului după naştere. Medicamentul, folosit pe scară largă, a revoluţionat modul de a da naştere unui bebeluş, ducând la reducerea complicaţiilor, cum ar fi hemoragiile. Cadrele sanitare spun că lipsa acestui medicament ieftin, dar vital, care nu are înlocuitor, înseamnă o întoarcere la medicina secolului al XIX-lea. Astfel, soluţia de "rezervă" pentru cazurile complicate este... punga cu gheaţă pusă pe burta pacientei, aşa cum se proceda în trecut, fiind pregătite deja stocuri în frigidere. Niciodată maternitatea brăileană nu s-a confruntat cu o asemenea criză, medicamentul fiind disponibil în permanenţă, chiar şi în perioada de dinainte de 1989. "Niciodată nu s-a întâmplat să rămânem fără oxitocină, au mai fost doar puţine situaţii în care au apărut unele întârzieri în aprovizionare, dar pentru foarte scurt timp. Nu se poate fără acest medicament, trebuie să-l avem, nu vreau să mă gândesc că vom rămâne fără el, trebuie să se găsească o soluţie", a spus dr. Baltă. Ieri, la sala de naşteri a Maternităţii brăilene, exista o rezervă de 40 fiole de oxitocin, necesară pentru rezolvarea cazurilor din ziua respectivă. Ştiind despre criza din spital, gravidele care urmau să nască normal se rugau să nu apară complicaţii în timpul travaliului. "Mai am acasă un băieţel, urmează să nasc, tot un băieţel, abia aştept să trec cu bine peste acest moment. Sper să nu am un travaliu lung", ne-a spus o viitoare mămică.

Cine este răspunzător?

În Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brăila a început să se simtă lipsa de oxitocină încă de acum trei luni, însă medicii s-au descurcat. "Criza de oxitocină este de câteva luni, dar ne-am impus să facem economie. Reuşim foarte greu să procurăm acest medicament, care aproape că a dispărut de pe piaţă. Furnizorii noştri obişnuiţi ne-au spus de mult că nu mai au în stoc oxitocină. O perioadă, am cumparat din farmaciile din oraş, însă acum nu mai găsim nici acolo. Am reuşit să facem rost de rezerve de la farmacii, dar şi acestea s-au epuizat", a precizat dr. Baltă.
Chiar şi pacientele au fost nevoite să cumpere medicamentul vital. N-a fost un efort financiar prea mare pentru gravide, pentru că o fiolă de oxitocină costa doar un leu, iar la o naştere este nevoie de câteva fiole. O vreme a mers aşa, însă de câteva zile medicamentul nu se mai găseşte nicăieri. "Acolo unde a fost absolut necesar, n-am făcut rabat, am administrat medicamentul ca să nu se întâmple o complicaţie sau să nu fie periclitată viaţa vreunei paciente. Cât vom avea oxitocina, vom proceda în acelaşi fel ca până acum. Când nu o vom mai avea, nu ştiu cine răspunde pentru viaţa pacientelor", a declarat dr. Alexandru Baltă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro