Grupul de firme "Irmex" a renuntat la o afacere de 56.000 euro | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Grupul de firme "Irmex" a renuntat la o afacere de 56.000 euro

Grupul de firme "Irmex" s-a retras dintr-un proiect cu finantare europeana renuntind astfel la un grant de circa 56.000 euro din partea Uniunii Europene acordat in cadrul Programului Phare 2004 "Dezvoltarea resurselor umane - Promovarea capitalului uman". La doar citeva zile de la lansarea oficiala a proiectului pe care il derula cu partenerul - "Ceprohart", beneficiarul a notificat Ministerul Muncii, cu care semnase contractul de finantare, cu privire la dorinta de reziliere a intelegerii initiale. Cazul este unic in istoria acordarii granturilor catre firme din Romania prin programul european Phare si i-a lasat practic fara grai pe oficialii ministeriali, gestul companiei brailene luind prin surprindere si partenerul de proiect, institutul de cercetare "Ceprohart". Motivul invocat de beneficiar este de ordin juridic, generat de recenta modificare a Legii societatilor comerciale context in care, pentru o parte dintre membrii esalonului I al echipei de management, se crea o situatie de incompatibilitate nepermisa de acest act normativ.
Colaborarea dintre cei doi parteneri consta in implementarea, pe o perioada de un an de zile, a unui proiect de 70.000 de euro, din care 56.000 euro reprezenta finantarea nerambursabila a comunitatii europene. "Irmex" ar fi urmat sa beneficieze de consultanta din partea "Ceprohart" in domeniul elaborarii unei strategii de dezvoltare a resurselor umane, precum si de actiuni de instruire a personalului propriu in mai multe sectoare de activitate din cadrul companiei. De mentionat este ca nici un cent din acest grant nu a fost cheltuit deocamdata.

Modificarea Legii societatilor comerciale - "calciiul lui Ahile" al colaborarii "Irmex" - "Ceprohart"

Asa cum a explicat conducerea "Irmex" SA, motivul solicitarii rezilierii contractului de finantare a fost acela ca, in conformitate cu modificarile aduse Legii societatilor comerciale, reprezentantii "Irmex" in echipa de management, ar fi intrat in incompatibilitate, acestia fiind si administratori ai firmei. "Managerii de proiect, in calitate de administratori ai SC "Irmex" SA Braila, nu pot incheia cu societatea un contract de munca, in baza Legii nr. 441 din 27 noiembrie 2006 care modifica si completeaza Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale (...)", a sustinut conducerea "Irmex" SA Braila. In acest context, de exemplu, Radu Balasoiu general managerul "Irmex", avea de ales intre aceasta pozitie si cea de manager de proiect. De mentionat este ca adresa prin care "Irmex", a solicitat rezilierea contractului de finantare a fost emisa luni, 19 martie, in contextul in care vineri, 16 martie, avusese loc conferinta de presa prin care se lansa oficial proiectul. Intrebat de ce nu s-a putut gasi o solutie pentru aceasta problema inainte de lansarea proiectului, Radu Balasoiu a subliniat ca, anterior luarii deciziei de a solicita rezilierea contractului de finantare, a avut corespondenta cu Ministerul Muncii in care a semnalat situatia de fapt si a cerut solutii pentru a fi evitate cazurile de incompatibilitate generate in noul context legislativ. "Intr-un final, dupa o analiza atenta din partea noastra, s-a ajuns la concluzia ca raspunsurile primite duceau la o intirziere in implementarea proiectului, intirziere care ar fi perturbat activitatea curenta a societatii", a explicat sursa citata. In plus, Balasoiu a mai adaugat ca firma nu a renuntat la ideea dezvoltarii propriilor resurse umane, dar a subliniat ca pentru asta va apela la fonduri proprii.
Prin acest proiect, 120 de salariati ai grupului "Irmex", atit personal cu atributii de conducere, cit si personal de executie, urmau sa beneficieze de instruire si consultanta destinate resurselor umane. De asemenea, o parte dintre angajatii inclusi in proiect ar fi trebuit sa participe la cursuri care vizau dezvoltarea si utilizarea unor noi tehnologii si practici de productie (tehnologii ecologice de vopsire, sisteme de masurare pentru standul de redresat caroserii auto), domeniul vinzari, operare PC si limba engleza.

"Ceprohart" cere fostului partener sa-i acopere pierderile generate in urma esecului colaborarii

Cu privire la situatia creata, conducerea "Ceprohart" SA a explicat ca a aflat cu surprindere de decizia partenerului de proiect si a precizat ca, la acest moment, poarta discutii cu "Irmex" in vederea recuperarii macar in parte a pierderilor generate de rezilierea contractului de finantare. "Institutul de cercetare, Consultanta si Proiectare a oferit, pina in prezent, prin acest proiect servicii specifice pentru scrierea cererii de finantare, incheierea contractului cu finantatorul, si pentru realizarea activitatilor ce tin de operationalizarea si promovarea proiectului. Toate acestea s-au realizat cu o serie de cheltuieli, ca sa nu mai spun ca echipa noastra de proiect pe acest parteneriat nu mai are de lucru acum, iar pina cind membrii acesteia vor intra pe alte proiecte, trebuie sa le asiguram veniturile ca sa nu pierdem acesti oameni valorosi", ne-a declarat directorul general al "Ceprohart", Dan Buteica. De asemenea sursa citata a explicat ca solicitarea de reziliere a survenit inainte ca suma propriu-zisa sa fie virata. Mai mult, Buteica a subliniat ca urmare a acestei decizii, Grupul de firme "Irmex" va intra pe o lista neagra a comunitatii europene si nu va mai putea accesa in urmatorii 5 ani fonduri puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
La acest moment, institutul de cercetare are in derulare alte doua proiecte pe partea de dezvoltare resurse umane, tot cu finantare din programul Phare 2004, avind ca parteneri societatile "Setcar" si SC "CET" SA Braila si a finalizat recent un proiect asemanator cu "Celhart Donaris" si "Braiconf"

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro