Inapoi in viitor cu programul lapte corn | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Inapoi in viitor cu programul lapte corn

Unii dintre elevii din municipiul Braila au mincat, zilele trecute, unt care inca nu s-a produs. Nu este o afirmatie aberanta, ci o concluzie la care au ajuns inspectorii Primariei municipiului, care au descoperit, in urma unor controale facute pe linia Programului lapte -corn, aceasta situatie de-a dreptul inedita: copiilor le-a fost distribuit si au consumat unt care va fi produs luna viitoare, sau chiar in martie. Cum s-a intimplat asta?
Primarul municipiului, Constantin Cibu, a raspuns reclamatiilor recente, venite din partea unor politicieni, dar si a unor parinti nemultumiti de calitatea produselor oferite elevilor in cadrul programului Lapte-corn si a dispus un control sever la toate institutiile de invatamint din oras. Inspectori ai Primariei au inceput verificarile si, numai in citeva zile, au intrat in 18 unitati de invatamint, scoli generale, gradinite, dar si licee, unde au vazut produsele primite de copii, dar au purtat si discutii cu directorii si persoanele care se ocupa de programul Lapte-corn, in aceste institutii. Potrivit informatiilor obtinute de la surse din interiorul primariei, prima constatare a fost aceea ca, in perioada in care s-au facut verificarile, respectiv, 17-22 ianuarie, a fost distribuit copiilor, pe post de produse lactate, unt in pachete de 15 grame, cu 80% grasime si, pe partea de produse de panificatie, cornuri simple, de 80 grame/buc si biscuiti, 44 grame/pachet. Astfel, s-a constatat, printre altele, ca "in cazul in care se distribuie biscuiti, pachetul are doar 44 grame si nu 80 de grame/ unitate, asa cum se specifica in OUG nr. 96/2002" .
Cel mai interesant este insa modul cum se joaca firma care livreaza produsele cu termenele de garantie. Astfel, se arata in raportul intocmit dupa primul control, "in declaratia de conformitate nr. 6802/17.01.2008 se mentioneaza urmatoarele: unt - 15g/pachet- 80% grasime- fabricat in luna ianuarie 2008, are un termen de valabilitate de 35 de zile. Produsele insotite de aceasta declaratie au inscriptionat ca data de expirare 05.03.2008 sau 12.03.2008. In declaratia de conformitate 6855/21.01.2008 se mentioneaza urmatoarele: unt - 15g/pachet - 80% grasime - fabricat in luna ianuarie 2008 are un termen de valabilitate de 10 zile. Produsele insotite de aceasta declaratie au inscriptionata ca data de expirare 05.03.2008 sau 12.03.2008. Exista o neconcordanta crasa intre data fabricatiei si data expirarii produsului, pe de o parte, si declaratia de conformitate si certificatul de sanatate publica veterinara pentru produsele de origine animala, pe de alta parte. Daca produsul este procesat si ambalat de catre RISK COM SRL Braila, de ce certificatul de sanatate publica veterinara pentru produsele de origine animala si declaratia de conformitate sint emise de catre SC LACTAPROD SRL?". Pe de alta parte, in discutiile purtate cu reprezentantii unitatilor controlate, s-a cerut inlocuirea untului cu brinza topita, iaurt sau lapte si s-a solicitat imbunatatirea calitatii cornurilor, din punct de vedere al gustului si aromei.
Precizam ca, potrivit caietului de sarcini al licitatiei, serviciile solicitate sint "aprovizionarea cu produse lactate (lapte UHT, lapte pasteurizat, lapte batut, iaurt simplu integral) in ambalaje de 200 grame/unitate si cu produse de panificatie (cornuri, batoane, biscuiti) in greutate de 80 grame/unitate". Deocamdata, inspectorii Primariei au luat probe din alimentele oferite elevilor, in diverse scoli si le-au trimis la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, precum si la Directia de Sanatate Publica, urmind a se stabili calitatea acestora. La finalul controlului, toate neregulile depistate, impreuna cu documentatia aferenta, vor fi trimise institutiilor abilitate sa ia masuri, dat fiind ca municipalitatea nu poate aplica amenzi, pe partea de calitate a produselor lactate si de panificatie.

"Ar insemna ca alimentele pe care le-au mincat zilele acestea copiii nu sint adevarate, ele vor fi produse abia in saptaminile viitoare"

Contactat telefonic, seful OJPC Braila, Florin Ionascu, ne-a declarat ca si el a primit deja o serie de sesizari de la parinti nemultumiti de calitatea produselor ce le sint oferite spre consum copiilor lor, in cadrul programului Lapte-corn si s-a autosesizat. El a precizat insa ca nu poate face controalele, deocamdata, decit la scoli, pentru ca nu are date cu privire la furnizorii de astfel de produse: "Eu am primit mai multe sesizari telefonice din partea unor parinti, pe tema Programului Lapte-corn, iar in data de 15 ianuarie am facut o solicitare oficiala Prefecturii, solicitind sprijin in obtinerea datelor necesare, pentru a putea face controale. Am primit un raspuns prin care am fost informat ca, de fapt, Consiliul Judetean gestioneaza acest program si am fost informat ca solicitarea mea a fost redirectionata catre aceasta institutie. Pe data de 22 ianuarie, am primit o adresa oficiala din partea Prefecturii, prin care ni se cerea noua , OJPC, sa supraveghem permanent modul de derulare a acestui program, lucru care, oricum, ni s-a cerut si de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Am trimis o adresa direct catre CJ, pentru a obtine toate datele legate de program, la nivelul judetului si am discutat personal cu domnul presedinte Gheorghe Bunea Stancu, care mi-a promis ca miine, cel tirziu poimiine, vom primi toate informatiile necesare. Noi ne-am sesizat din oficiu, cind am primit reclamatiile despre care va vorbeam si am facut verificari la scoli, privind modul in care se face ambalarea si etichetarea, transportul si depozitarea produselor, cum se respecta graficul de distributie. Pe aceste directii, nu am gasit nimic in neregula. Ca sa facem insa controlul pina la capat, trebuie sa stiu si care sint furnizorii, subcontractorii, ca sa merg direct la firme". Ionascu ne-a informat ca nu a primit pina ieri nici un fel de informare concreta de la Primarie, cu privire la problemele legate de diferente de termene de valabilitate: "Nu am astfel de informatii, dar daca ceea ce spuneti este adevarat, ar insemna ca alimentele pe care le-au mincat zilele acestea copiii nu sint adevarate, ele vor fi produse abia in saptaminile viitoare. Vom face verificari si pe aceasta linie, imediat ce primim toate datele".
Seful OJPC ne-a mai spus ca pentru nereguli legate de etichetare si ambalare se pot aplica amenzi de pina la 30 milioane lei vechi, pentru probleme legate de depozitare si transport se pot adauga amenzi suplimentare de circa 20 de milioane lei vechi, iar pentru nereguli legate de termenul de garantie, se pot da sanctiuni in valoare de 30 milioane lei vechi".
In ceea ce priveste strict calitatea produselor alimentare oferite copiilor, Ionascu a explicat ca este de competenta DSVSA sa o verifice si sa aplice eventuale sanctiuni.
La rindul sau, vicepresedintele CJ, Niculina Moisescu, ne-a declarat ca legislatia in vigoare nu interzice in mod expres distribuirea de unt in scoli, in conditiile in care se respecta conditia ca acesta sa reprezinte doar 33% din totalul produselor lactate oferite copiilor. De asemenea, Moisescu a precizat ca gramajul pachetelor de biscuiti se incadreaza si el in legislatia in vigoare, dat fiind ca trebuie respectata echivalenta calorica a unui corn de 80 de grame, nu echivalenta de gramaj.
Si, totusi, potrivit sefului OJPC, simplul fapt ca elevii din municipiu au primit unt in loc de lapte contravine prevederilor legale. "Conform legislatiei in vigoare, inlocuirea produselor de baza lapte si corn, cu cele alternative, brinza topita, unt, biscuiti etc. se poate face doar in cazul scolilor care sint aprovizionate bisaptaminal sau saptaminal, adica celor din localitati situate la peste 50 km distanta de municipiu. In scolile din municipiu obligatoriu, elevii trebuie sa primeasca lapte si corn", a subliniat Ionascu.
Am incercat in cursul zilei de ieri sa-l contactam telefonic si pe reprezentantul firmei RISK, Stefan Radulescu, cistigatorul licitatiei "Lapte-Corn" insa acesta nu a putut fi gasit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro