Indemnizație compensatorie pentru cele peste 13.000 persoane cu handicap din județul Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Indemnizație compensatorie pentru cele peste 13.000 persoane cu handicap din județul Brăila

• aceasta se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2023, și are valori cuprinse între 64 și 368 lei pentru adulții cu dizabilități, respectiv între 64 și 316 lei pentru copiii cu dizabilități • în județul Brăila, la sfârșitul anului trecut,  peste 5.600 de adulți și copii beneficiau de indemnizație de handicap grav, iar alți circa 7.500 de indemnizație de handicap accentuat

 

Persoanele cu dizabilități vor primi a treisprezecea indemnizație! Vorbim despre o indemnizație compensatorie, ce se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2023. Măsura a fost luată de Guvern la finele anului trecut, fiind pentru al doilea an când persoanele cu handicap beneficiază de această indemnizație compensatorie.

Astfel, potrivit OUG 168/2022, adulții cu certificat de încadrare în grad de handicap vor primi o indemnizație compensatorie în următoarele cuantumuri:

368 lei pentru persoana cu handicap grav; 279 lei pentru persoana cu handicap accentuat; 64 lei pentru persoana cu handicap mediu. De asemenea, copiii cu handicap vor beneficia și ei de această indemnizație, sumele prevăzute fiind:

316 lei pentru copilul cu handicap grav; 184 lei pentru copilul cu handicap accentuat; 64 lei pentru copilul cu handicap mediu.

Indemnizația compensatorie se plătește fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii.

Plata indemnizației compensatorii va fi suportată de bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

Indemnizația compensatorie nu se recuperează, nu se urmărește silit și nici nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor privind venitul minim garantat, alocației pentru susținerea familiei și nici în ceea ce privește măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie sau unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă.

La nivelul județelui Brăila, conform datelor disponibile pe site-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în decembrie 2022, peste 5.600 de persoane beneficiau de indemnizație de handicap grav, iar alte circa 7.500 de indemnizație de handicap accentuat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro