Industria HORECA trece la impozitul forfetar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Din ianuarie 2017

Industria HORECA trece la impozitul forfetar

• agenţii economici vizaţi de noul impozit cer emiterea rapidă a normelor de aplicare şi se tem că noua obligaţie fiscală va duce la faliment multe firme din industria HORECA (hoteluri, restaurante, catering), deoarece vor fi impozitate inclusiv firmele care nu reuşesc să obţină profit • în judeţul nostru, cel mai mic impozit se va plăti în Staţiunea Lacu Sărat, unde coeficienţii stabiliţi prin lege sunt mult mai mici în comparaţie cu municipiul

 

Ianuarie 2017 înseamnă pentru industria HORECA (hoteluri, restaurante, catering) trecerea la un nou tip de impozit. Este vorba despre reglementarea din Legea 170/2016, conform căreia operatorii economici din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică vor achita un impozit specific, indiferent de mărimea cifrei de afaceri şi de nivelul profitului înregistrat, care va fi calculat în funcţie de suprafaţa afacerii, localitatea în care se desfăşoară, caracterul sezonier şi alte variabile.

Concret, vor fi obligaţi la plata impozitului specific acei contribuabili care, la finalul anului în curs, vor avea înscrisă în actul constitutiv, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 - ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”; 5520 - ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”; 5530 - ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’; 5590 - ,,Alte servicii de cazare”; 5610 - ,,Restaurante’’; 5621 - ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”; 5629 - ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”; 5630 - ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Altfel spus, toate companiile care au cel puţin unul dintre aceste coduri CAEN amintite, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri, ponderea veniturilor obţinute, mărimea profitului, caracterul sezonier al afacerii, sau numărul de angajaţi vor plăti, de anul viitor, impozitul specific, cu o singură condiţie: să nu se afle în stare de lichidare.

Firmele care au mai multe unităţi, gen complex hotelier cu bar şi restaurant, vor putea determina impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecarei unităţi calculat conform formulei corespunzătoare codului CAEN.

Declararea şi plata impozitului specific se vor efectua semestrial, astfel, suma de plată va reprezenta o jumătate din impozitul specific anual.

 

Impozit de 4.260 euro anual pentru un restaurant în centrul Brăilei

Dar haideţi să vedem şi cum se calculează acest nou tip de impozit.

Formula de calcul a impozitului forfetar este trecută în anexele la Legea 170/2016, iar în cazul restaurantelor, de exemplu, pleacă de la un impozit standard de 1.400 de lei, la care se aplică o serie de coeficienţi, în functie de rangul localităţii, sezonalitate, zona şi, cel mai important, suprafaţa restaurantului. Pentru municipiul Brăila, coeficientul în funcţie de rangul localităţii este de la 7 la 13, în funcţie de zona în care se află restaurantul: cu cât este mai la centru, cu atât este mai mare impozitul. Dacă discutăm de suprafaţa restaurantului, coeficientul pleacă de la 2 (pentru suprafeţe de maxim 30 mp) şi ajunge la 105 pentru suprafeţele ce depăşesc 801 mp. Un alt coeficient care intră la calcul este cel privind sezonalitatea, iar dacă vorbim strict de Brăila valoarea este de 0,35, iar pentru Staţiunea Lacu Sărat, considerată staţiune turistică de interes local, coeficientul este de 0,1.

Să luăm şi un exemplu concret. Să zicem că discutăm despre un restaurant cu o suprafaţă utilă de 150 mp, situat în centrul municipiului. În acest caz, impozitul specific ar fi de circa 4.260 euro anual (un efort lunar de 355 euro). Dacă restaurantul etalon ar fi în zona periferică a municipiului, impozitul scade la 3.600 euro/anual, iar dacă ar fi poziţionat în Staţiunea Lacu Sărat valoarea devine şi mai mică, undeva la aproape 1.000 euro/an.

Mergem mai departe cu exemplul să vedem cum stau lucrurile pentru un bar cu o suprafaţă utilă de 100 mp situat, să zicem, în zona centrală a municipiului. Aici impozitul va fi de circa 1.700 euro/an, iar dacă e situat la periferie scade la circa 1.000 euro/an. Dacă, în schimb, este în Staţiunea Lacu Sărat, impozitul este şi mai mic de circa 300 euro/an.

Pentru hoteluri situate în municipii, de exemplu, calculul impozitului pleacă de la 150 lei/loc de cazare/an până la 598 lei/loc de cazare/an în funcţie de numărul de stele al unităţii, iar la pensiuni de la 120 lei/loc de cazare/an până la 481 lei/loc de cazare/an, evident în funcţie de numărul de „margarete”. În staţiunile de interes local, aşa cum este şi cazul Staţiunii Lacu Sărat, hotelurile datorează impozit de la 45 până la 178 lei/loc de cazare/an, în funcţie de câte stele are unitatea, iar la pensiuni între 36 şi 143 lei/loc de cazare/an.

 

Ştefan Fusea: „Legea nu ţine seama de realităţile din mediul de afaceri!”

Legea are însă o seamă de lacune, după cum ne-a semnalat Ştefan Fusea, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Brăila şi, în paralel, administrator al unor afaceri în domeniul HORECA. Un prim exemplu ar fi situaţia în care, să zicem, un restaurant sau bar are şi o terasă estivală. Ce să facă patronul: să declare terasa şi, astfel, să plătească pentru ea impozit inclusiv în sezonul rece, când, practic, este închisă, ori să tacă şi să spere că nu va fi luat la întrebări de inspectorii fiscali? De asemenea, cum ar trebui să procedeze patronul în cazul în care restaurantul ajunge să fie utilizat la capacitatea sa integrală doar de câteva ori pe an, iar în rest este mai mult gol?

„O altă problemă se leagă de faptul că nu există încă norme de aplicare, acestea urmând să fie elaborate undeva în luna martie a anului viitor. E o problemă aici din punctul meu de vedere deoarece legea se aplică din ianuarie, iar normele apar abia în martie. N-ar fi fost mai bine să amâne aplicarea legii până la elaborarea normelor de aplicare? Dacă nu, să le dea mai repede aceste norme. Apoi, acest impozit forfetar nu ţine seama de realităţile din mediul de afaceri. Cum să ceri unui hotel de pe Litoral, de exemplu, impozit inclusiv pe timp de iarnă, când este închis? Ori să ceri impozit unei firme indiferent dacă este pe profit ori pe pierdere? Oricum, vom cere lămurii prin intermediul Camerei de Comerţ”, ne-a declarat sursa citată.

La rândul său, Sorin Boşneag, managerul structurii locale a „Unita Turism” SA, proprietară mai multor spaţii de cazare şi alimentaţie publică în judeţul Brăila, a punctat că ar trebui totuşi ca legiuitorul să lămurească problema taxei pe scaun. „După cum se cunoaşte, unităţile de alimentaţie publică plătesc o taxă pe scaun, care se constituie venit la bugetul local. Prin implementarea Legii 170/2016 privind acel impozit specific în industria HORECA legiuitorul nu ne lămureşte dacă o vom mai plăti sau. Dacă nu vom mai plăti, va fi totuşi o problemă pentru bugetul municipalităţii care se va vedea văduvit de o sursă de venit. Vom vedea ce lămuriri va aduce legiuitorul”, a încheiat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro