Infern în nordul Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Infern în nordul Brăilei

Peste o mie de gospodării cu geamuri sparte, culturi distruse pe mii de hectare, 11 localităţi rămase în întuneric şi 20.000 de persoane, rămase fără apă potabilă. Iată, pe scurt, rezultatul furtunii însoţite de grindină, care a lovit, marţi seară, timp de circa 15 minute, mai multe localităţi din judeţ. Practic, toată zona de nord a judeţului a fost "măturată" de furtuna care s-a iscat din senin, iar ploaia ce a însoţit-o s-a transformat rapid în grindină, sătenii povestind îngroziţi că bucăţile de gheaţă erau cât oul de găină. Oamenii au încercat să se adăpostească pe unde au putut, însă s-au trezit că grindina le-a spart geamurile caselor şi a lăsat urme în caroseria autoturismelor. Câţiva săteni mai ghinionişti, care se aflau pe câmp deschis s-au ales cu vânătăi şi capete sparte de pe urma bucăţilor de gheaţă care veneau în rafale. Din cauza vântului puternic, şapte stâlpi de medie tensiune şi câţiva de cablu telefonic s-au prăbuşit, mai mulţi copaci au fost rupţi aproape din rădăcină, iar mai multe localităţi au rămas în întuneric şi cu reţeaua telefonică blocată. Din cauza penei de curent, staţia de tratare a apei din comuna Movila Miresii s-a oprit, iar localnicii din patru comune au rămas şi fără apă. Autorităţile locale au încercat să facă o verificare a situaţiei în teren imediat după ce s-a oprit furtuna, însă evaluarea pagubelor a fost dificil de realizat, în beznă şi cu sistemul de comunicaţii practic inexistent.

Urgia a lovit din plin Movila Miresii, Gemenele şi Scorţaru Nou

Cele mai afectate comune au fost Movila Miresii, Gemenele şi Scorţaru Nou, precum şi localitatea Urleasca de pe raza comunei Traianu. Aşa cum au explicat primarii comunelor respective, pagubele produse de furtună se ridică la câteva milioane de lei, însă problema majoră este aceea că foarte puţini dintre localnicii afectaţi îşi asiguraseră bunurile şi proprietăţile. De exemplu, la Movila Miresii, dar şi la Ţepeş Vodă, localitate de pe raza acestei comune, peste 1.000 de gospodării au fost avariate de grindină, ceea ce înseamnă mii de metri pătraţi de geamuri care trebuie înlocuite ori sute de metri pătraţi de acoperiş pentru care se impun urgent reparaţii. Însă cele mai mari pagube s-au înregistrat la culturile din zonă, care au fost făcute una cu pământul, fiind distruse sută la sută. "A venit o ploaie cu o piatră cât oul de găină, a făcut jaf, grădina este făcută praf, n-a mai rămas nimic din ea! Ne-a spart geamurile la casă, a spart geamurile la dispensar, la şcoală, curent nu avem, telefoanele nu merg!" ne-a declarat , marţi noapte, o săteancă din comuna Movila Miresii. "Sunt foarte multe case afectate, chiar şi acoperişuri găurite, copaci rupţi. E prima dată când se întâmplă aşa ceva la noi în comună, oamenii de 70 de ani spun că nu au mai văzut în viaţa lor aşa ceva", ne-a spus un sătean. "Până în seara asta, aici era porumb: era, că acum nu mai este nimic. Înainte de furtună, porumbul îmi ajungea până la brâu, acum e până la glezne. Nu mai scot nimic de pe urma lui şi am împrumut la bancă, pe care trebuie să-l plătesc...", ne-a spus Florin Pârlea, un proprietar de teren. "Cultura de floarea-soarelui, care avea un metru înălţime, este distrusă sută la sută. Pierderile sunt de sută la sută, în jur de 15 milioane pe hectar, nu mai scot nimic din cultura asta", ne-a declarat şi Costinel Jercăianu, un alt proprietar de teren agricol.

Parlamentarii PSD Ion Rotaru şi Mihai Tudose s-au aflat marţi seara la Movila Miresii, unde, împreună cu primarul Dumitru Panţuru au discutat cu reprezentanţii "Electrica" să trimită echipele pe teren chiar din timpul nopţii, pentru a se pune cât mai repede sub tensiune reţeaua din comunele rămase în beznă. "Pe teritoriul acestei comune se află uzina de tratare a apei care deserveşte comunele din jur, deci lipsa de curent în Movila, înseamnă lipsă de apă pe patru comune de jur împrejur. Sunt afectate de această problemă în jur de 20.000 de persoane, deci chiar este o urgenţă remedierea defecţiunilor", ne-a declarat Mihai Tudose.

04grindina1"Localnicii doar ce plantaseră în câmp răsadurile de leguminoase"

"Primul bilanţ realizat marţi seara a fost depăşit cu mult de constatările de astăzi (miercuri - n.r.) din teren. Într-un sfert de oră cât a durat, a fost potop, pentru că a căzut mai multă gheaţă decât ploaie. Grindina a ciuruit atât în localităţi, dar şi în câmp. De exemplu, numai în Ţepeş Vodă sunt circa 200 de gospodării cu geamuri sparte şi acoperişuri avariate, plus biserica, şcoala şi gardul grădiniţei, peste care a căzut un copac doborât de vântul puternic. Apoi, alte 850 de gospodării din Movila Miresii cu geamurile ţăndări şi 30 cu acoperişurile sparte. Ca obiective de interes local, au fost afectate clădirea şcolii, dispensarul şi grădiniţa. Noi am adus în comună o firmă care să pună geamuri, ne-am ocupat noi, primăria, de şcoală şi dispensar şi oamenii care au avut geamurile sparte au plătit din buzunar, noroc că am avut parte de o reducere la preţ", a explicat Dumitru Panţuru. În ceea ce priveşte dezastrul produs de furtună pe terenurile agricole, culturile de pe circa 150 de hectare de pe raza localităţii Ţepeş Vodă au fost distruse aproape în întregime. În plus, alte 1.500 hectare de pe raza localităţii Movila Miresii au avut aceeaşi soartă. "Au fost afectate în special grădinile de legume, serele şi culturile de legume din câmp. Localnicii doar ce plantaseră în câmp răsadurile de leguminoase, care au fost distruse de furtună. Oamenii au credite la bănci pentru finanţarea înfiinţării acestor culturi şi nici nu le au asigurate, deci vă daţi seama ce dezastru a însemnat pentru ei furtuna de ieri seară. Probabil că până la anul, când o vor lua de la capăt, vor ajunge tot la noi, la Primărie, la ajutorul social", a completat edilul din Movila Miresii.

Alături de pagubele materiale greu de estimat au fost şi victime în rândul localnicilor. Trei persoane s-au ales cu capetele sparte de bucăţile mari de gheaţă. "Chiar am vorbit cu un sătean pe care grindina l-a surprins pe câmp: parcă era bătut, pentru că era plin de vânătăi. Omul îşi scosese cămaşa şi haina ca să-şi protejeze copilul pentru că erau la prăşit", a mai spus edilul punctând că toate aceste cazuri au intrat în atenţia cadrelor medicale din comună.

"Oamenii s-au panicat pentru că aşa urgie nu-şi aduce nimeni aminte să mai fi întâlnit"

Şi la Gemenele a venit urgia: circa 300 de locuinţe cu geamuri sparte, stâlpi de curent doborâţi la pământ şi 700 de hectare de culturi de cereale, porumb şi floarea-soarelui stricate aproape în totalitate de gheaţă. "Oamenii s-au panicat pentru că aşa urgie nu-şi aduce nimeni aminte să mai fi întâlnit. Noi am ieşit imediat pe străzi, în încercarea de a linişti oamenii evident panicaţi de furtuna care s-a abătut. Bucăţile de gheaţă au fost şi de dimensiunea unui ou de găină, iar la 3 ore după furtună încă mai era gheaţă pe pământ. Nu a plouat mult, doar circa 11 litri/mp, dar a picat grindină în cantităţi foarte mari", a povestit primarul comunei Gemenele, Petrică Calu.

La rândul său, primarul comunei Măxineni a declarat că în zona sa de competenţă bilanţul după furtună nu a fost la fel de grav ca în cazul vecinilor săi. "Dumnezeu a ţinut cu noi, şi furtuna nu ne-a afectat prea tare. Sunt gospodării cu geamuri sparte, iar pe câmp doar circa 300 de hectare de culturi au fost afectate în proporţie de aproape 60% - 70%. Dar am scăpat uşor în comparaţie cu alte comune, unde furtuna a avut intensitate maximă", a spus Mihai Ruse.

04grindina311 localităţi fără curent electric

Potrivit datelor centralizate la nivelul Prefecturii judeţului, în urma fenomenelor meteorologice de marţi seară au fost afectate mai multe instalaţii de alimentare cu energie electrică a localităţilor din judeţ: 7 linii electrice de medie tensiune, 116 posturi de transformare din care 73 pentru irigaţii, iar 43 la localităţi şi alte obiective. Drept urmare, au avut întreruptă furnizarea energiei electrice 11 localităţi: Odăieni, Băraganu - parţial, Gulianca, Ariciu, Salcia Tudor, Cuza Vodă, Mihail Kogălniceanu, Olăneasca, Gemenele, Găvani şi Ţepeş Vodă. "Pentru remedierea defecţiunilor la instalaţiile de alimentare cu energie electrică, SDFEE Brăila a acţionat pe teren cu 12 formaţii de intervenţie şi vom realimenta rapid 9 dintre cele 11 localităţi afectate. Pentru Gemenele şi Găvani, lucrările de refacere a reţelei afectate sunt de o complexitate mai ridicată şi vom asigura furnizarea energiei din surse auxiliare în sensul că vor fi montate grupuri electrogene până la finalizarea lucrărilor de refacere a instalaţiilor", a explicat, ieri, conducerea sucursalei locale a "Electrica" - Distribuţie.

De asemenea, în urma informării transmise de dispeceratul Societăţii Drumuri Naţionale Brăila, pe perioada manifestărilor meteorologice din cauza căderii unor copaci, pe DN 2B în dreptul localităţii Oprişeneşti circulaţia a fost întreruptă marţi seară între orele 18.30 - 19.15, iar pe DN 23, în dreptul localităţii Corbu Nou s-a circulat pe un sigur fir între orele 19.00 - 20.30.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro