Inspecţia muncii i-a umplut de amenzi pe angajatorii brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Inspecţia muncii i-a umplut de amenzi pe angajatorii brăileni

Pe parcursul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a efectuat 351 de controale care s-au soldat cu aplicarea de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 464.600 lei (4,64 miliarde de lei vechi), dintre care 421.600 lei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 43.000 lei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost verificaţi angajatori din domenii de activitate precum comerţ, frizerii, restaurante, baruri, cultura cerealelor, panificaţie, lucrări instalaţii electrice, întreţinere şi reparaţii auto, construcţii, transporturi rutiere, confecţii textile, prestări servicii etc.
După cum ne-a informat Dumitru Văduva, inspector şef al ITM Brăila, în ceea ce priveşte indentificarea şi combaterea muncii nedeclarate au fost depistaţi 22 de angajatori care foloseau 38 de persoane fără forme legale de încadrare, cărora li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 320.000 lei. În domeniul construcţiilor au fost descoperiţi trei angajatori care foloseau la muncă, fără forme legale, nouă persoane. În activitatea de comerţ au fost depistaţi şase angajatori, cu opt salariaţi în afara legii, în panificaţie au fost găsiţi doi angajatori, cu cinci salariaţi, în ateliere auto doi angajatori, cu doi salariaţi etc. În momentul când au fost prinşi în neregulă de către inspectori, unii angajatori au susţinut că persoanele găsite la lucru fără forme legale se aflau în perioada de probă. Alţii au susţinut că, de fapt, persoanele în cauză se aflau întâmplător în zonă. Motivaţiile găsite de aceşti angajatori nu i-au scutit, însă, de încasarea unor amenzi contravenţionale, deoarece mărturiile salariaţilor certificau faptul că fuseseră chemaţi la muncă fără a li se întocmi formele legale de angajare.
Per total, în timpul verificărilor efectuate de ITM Brăila pe parcursul lunii martie, cele mai frecvent constatate neconformităţi, în ceea ce priveşte domeniul relaţiilor de muncă, au constat în neevidenţierea corectă a timpului de muncă efectuat de salariaţi, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, precum şi nerespectarea prevederilor legale prevăzute de HG 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-a constatat frecvent nerespectarea prevederilor legale privind semnalizarea riscurilor de accidentare la locurile de muncă, neefectuarea evaluării riscurilor de accidentare şi neîntocmirea planului de prevenire şi protecţie, nerespectarea prevederilor legale privind supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro