Dorina Avram, invatatoare la Liceul de Arta a precizat ca dascalii se confrunta des cu conflicte elev - elev, iscate deseori din cauza folosirii unui limbaj nepotrivit ori din joaca, ce culmineaza cu imbrinceli si loviri. La anchetarea situatiilor, se constata usor ca elevii au cunostinte civice, insa acestea sint cu buna stiinta incalcate.
Dezbaterea si-a propus sa stabileasca cauzele conflictelor pentru a fi, pe cit posibil, inlaturate si pentru a se largi spectrul de strategii prin care sa se solutioneze.
In urma unei documentari, invatatoarea Simona Tanase a prezentat citeva dintre sursele conflictelor: diferentele si incompatibilitatile dintre persoane, nevoile/interesele umane, comunicarea, stima de sine, valorile individului, comportamentele neadecvate, agresivitatea, etc. De asemenea, invatatoarele Octavia Dumbrava si Gherghina Caragata au identificat printre cauzele generatoare de conflicte, tensiunea psihica a copilului, educatia din familie, modele preluate de la televizor, statul indelungat in fata calculatorului sau a televizorului, invidia, "grupuletele", cazurile copiilor cu parinti plecati peste hotare. Capacitatile de management al conflictului pot fi invatate prin practica, acestea se pot imbunatati prin comunicare, negociere, facilitare si medierea conflictelor, au adaugat invatatoarele.
Ulterior, s-au realizat scenarii ale conflictelor, fiecare invatator exprimindu-si parerea si s-au completat chestionare. De altfel, au fost ridicate problemele: Ce e de facut cind: educatia de acasa lasa mult de dorit, parintii au conflicte intre ei, familiile sint distruse sau cind saracia este in toi? Cind limbajul de acasa nu e tocmai "ortodox" sau cind copiii sint loviti sau trimisi la cersit? Ce e de facut cind mama copilului vine la scoala si il apostrofeaza pe cel care, chipurile, i-a ofensat copilul?
"Problemele sint complexe, iar munca invatatorilor este asidua. Consideram ca impartasirea experientei, colaborarea intre cadrele didactice si colaborarea cu specialisti, dar si cu comunitatea pot croi un drum bun si sigur pentru a progresa", a opinat invatatoarea Dorina Avram.