Iohannis continuă astăzi consultările cu partidele pe tema legilor privind securitatea naţională | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Iohannis continuă astăzi consultările cu partidele pe tema legilor privind securitatea naţională

Preşedintele Klaus Iohannis continuă miercuri consultările cu partidele pe cele trei legi privind securitatea naţională, la Palatul Cotroceni fiind invitaţi reprezentanţii UNPR, ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, miercuri, consultările cu liderii UNPR pe cele trei legi privind securitatea naţională, la Palatul Cotroceni urmând să ajungă şi reprezentanţii ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale.

Din delegaţia UNPR fac parte liderul partidului, Valeriu Steriu, vicepreşedinţii Gheorghe Emacu şi Eugen Nicolicea, liderul deputaţilor Ion Răducan şi secretarul general adjunct, senatorul Ion Toma.

Reprezentanţii UNPR sunt primii chemaţi miercuri, începând cu ora 10.00, la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pe marginea celor trei legi privind securitatea naţională la care lucrează Guvernul şi care ar urma să fie trimise Parlamentului spre dezbatere.

Preşedintele va avea întâlniri pe aceeaşi temă, începând cu ora 11.00, şi cu cei de la ALDE, iar de la ora 12.00 cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Marţi, după consultările cu şeful statului, Liviu Dragnea a declarat că PSD vrea să participe la elaborarea celor trei legi privind securitatea naţională la care lucrează Guvernul.

"Au fost abordate câteva subiecte. Primul punct de discuţie s-a referit la un pachet de legi, respectiv legea antitrerorism, legea privind cartelele pre-pay şi legea privind securitatea cibernetică. Domnul preşedinte ne-a transmis că primul ministru l-a informat că aceste trei proiecte de legi sunt în în lucru la guvern, urmând să le transmită la Parlament, unde să intre în dezbatere. Noi i-am spus preşedintelui, îi spunem şi premierului că vrem să fim proactivi, în aşa fel încât doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi, pentru a câştiga timp, poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante", a declarat Liviu Dragnea.

El a precizat că Georgian Pop şi Sorin Grindeanu ar putea să participe la discuţiile cu guvernul, pe tema celor trei legi. Dragnea a mai spus că al doilea subiect s-a referit la legile importante, precum legea securităţii naţionale, statutul personalului militar şi legile privind SIE şi SRI. "Aici s-a propus să se constituie un grup de lucru, o idee pe care noi o susţinem. Din partea tuturor partidelor, din partea structurilor şi instituţiilor de specialitate. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze - nu se poate discuta despre aceste legi importante acum, în această perioadă", a adăugat Dragnea.

Pe de altă parte, după discuţiile cu Klaus Iohannis, liberalii au anunţat că nu sunt de acord cu propunerea liderului PSD ca fiecare partid să participe la redactarea celor trei legi. "Nu am discutat acest lucru şi nici nu cred că ar fi bine să participăm. Deci la nivel de Parlament se constituie o comisie lucrativă, cu câte doi oameni trimişi de partidele politice. Păi ei ce mai fac, ce mai analizează dacă sunt în grupul de redactare (de la Guvern-nr.). Nu prea înţeleg lucrul acesta ", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga.

La rândul ei, Alina Gorghiu a afirmat că este nevoie de modificarea legislaţiei în materie de securitate naţională, arătând că şeful statului le-a transmis că Guvernul va trimite în Parlament pachetul celor trei legi 'undeva la sfârşitul lunii mai'.

'Concluzia cea mai importată la care am ajuns este că e nevoie de actualizarea legislaţiei, că această actualizare nu poate fi făcută la iniţiativa unui singur grup parlamentar - am mai avut un eşec . Delegaţia PNL a agreat să participăm, alături de reprezentanţii celorlalte partide, în comisia care va genera noua legislaţie', a adăugat Gorghiu.

Totodată, liberalii au susţinut nevoia unui control parlamentar mult mai puternic asupra serviciilor din România, chiar constituirea unei singure comisii parlamentare pentru controlul activităţii SRI şi SIE, faţă de două, cum există acum în Parlament.

Marţi după-amiază la Guvern au avut loc consultări cu privire la viitoarele reglementări privind securitatea naţională, la Palatul Victoria fiind prezenţi reprezentaţi ai Preşedinţiei, DIICOT, MApN, STS, dar şi ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro