Iohannis, nevoit să promulge pensiile speciale pentru parlamentari | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Iohannis, nevoit să promulge pensiile speciale pentru parlamentari

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul privind promulgarea legii privind indemnizaţiile speciale pentru limita de vârstă a parlamentar. Actul normativ prevede că aleşii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.
Preşedintele nu mai putea respinge proiectul de lege, deoarece o făcuse deja o dată. Singura cale de atac ar fi fost doar contestarea acesteia la Curtea Constituţională, însă şeful statului anunţase că nu va recurge la acest instrument constituţional, sperând că parlamentarii nu o vor vota şi a doua oară.
Marţi, 15 decembrie, senatorii şi deputaţii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, astfel încât aceştia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar.
Parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei, cuantumul fiind de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.
Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Statutul senatorilor şi deputaţilor

Pe de altă parte, preşedintele Iohannis a promulgat şi Legea prin care parlamentarii nu vor mai beneficia de maşini, ci de o sumă alocată acoperirii cheltuielilor de transport în teritoriu. Pe 15 decembrie, plenul reunit al Parlamentului a aprobat modificarea adusă Statutului deputaţilor şi al senatorilor, potrivit căreia parlamentarii beneficiază de o sumă forfetară alocată acoperirii cheltuielilor pe transport în teritoriu, respingând astfel cererea de reexaminare solicitată de preşedintele Klaus Iohannis.Parlamentarii au adoptat, în forma iniţială transmisă spre promulgare, legea care prevede abrogarea alineatului 2 al articolului 45, potrivit căruia deputaţii şi senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului, şi modifică alineatul 3 al articolului 45 din Statut. Legea iniţiată de deputatul Tudor Ciuhodaru a fost adoptată în forma transmisă spre promulgare. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut în octombrie reexaminarea legii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro