Irigații cu tupeu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Irigații cu tupeu

• în condițiile secetei cumplite, pe câmpurile Brăilei se duc adevărate bătălii pentru apa de irigații, iar cei cu mai mult tupeu profită, blocând canalele sau cursurile de apă, pentru a putea trage mai mult decât alții • firma fiului unui fost primar PSD din Ulmu a fost amendată cu zeci de mii de lei de Garda de Mediu, iar Poliția i-a deschis dosar penal, pentru că a blocat albia râului Călmățui • în comuna învecinată, Cireșu, s-a deturnat apa de pe un canal de aducțiune către un lac piscicol despre care se spune că ar fi administrat de familia primarului în funcție • și în alte zone din județ au fost semnalate astfel de situații

 

Canicula care pârjolește câmpurile cu temperaturi ce pot ajunge la peste 50 de grade la nivelul solului face ca apa pentru irigații să fie o resursă foarte prețioasă, iar în unele locuri din județ s-a ajuns ca unii fermieri mai tupeiști sau cu ”spate” politic să își tragă partea leului, blocând cursuri de apă sau canale de irigații pentru a-și putea uda mai bine culturile, în detrimentul altor agricultori. De exemplu, în zona Ulmu, o firmă administrată de Dănuț Iconaru, fiul fostului primar PSD din comună, a fost amendată de Garda de Mediu, iar Poliția i-a întocmit dosar penal, pentru că ar fi blocat ilegal albia râului Călmățui pentru a-și putea uda mai bine porumbul cultivat în apropiere. Pe raza comunei învecinate, Cireșu, cineva, nu se știe cine, a spart un stăvilar, direcționând astfel apa dintr-un canal de aducțiune într-un canal de desecare. Întâmplător sau nu, prin acel canal de desecare apa se scurge într-un lac piscicol administrat - zic gurile rele - de familia primarului PNL din Cireșu, Radu Popa, care astfel ar fi principalul beneficiar al acelei scurgeri neautorizate. Pe traseu, însă, și alți fermieri au profitat, trăgând apa cu motopompe către culturile lor.

În zona Ulmu, Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), Administrația Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și Poliția Făurei au intrat pe fir după ce s-au primit reclamații că o firmă administrată de fiul fostului primar Marian Iconaru ar fi făcut un mic baraj din pământ și ar fi săpat o groapă în albia râului Călmățui pentru a putea iriga cu niște motopompe o cultură de porumb. În condițiile în care râul are un debit foarte mic în această perioadă, acel baraj improvizat a făcut ca în aval să se scurgă foarte puțină apă, încât nu numai că nu se mai punea problema ca alți fermieri să mai poată iriga, dar nici măcar crescătorii de vite nu-și mai puteau adăpa animalele. Cineva a sesizat Garda de Mediu, iar în data de 10 iulie, comisarii de mediu însoțiți de reprezentanți ai SGA, s-au deplasat la fața locului și au dat două amenzi, a câte 30.000 lei. ”În urma sesizării inregistrate la GNM CJ Brăila privind executarea de lucrări de barare a cursului râului Călmățui, o echipă comună de comisari ai GNM CJ Brăila și reprezentanți ai SGA Brăila au constatat că cele sesizate se confirmă. Pe malul râului există două locații unde sunt amplasate instalații de captare și pompare a apei în vederea irigării culturilor de porumb exploatate de către o societate cu profil agricol, pentru care aceasta nu a obținut în prealabil Aviz de gospodărire a apelor. În urma verificărilor, s-a constatat că societatea în cauză nu deține nici autorizație de mediu, astfel că, pentru lipsa actelor de reglementare au fost aplicate două sancțiuni în valoare totală de 60.000 lei, conform OUG 195/2005 privind Protecția Mediului și Legii Apelor nr. 107/1996”, a transmis Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Brăila pe pagina de Facebook a instituției.

În urma controlului din data de 10 iulie, operatorul economic în cauză a fost somat să desființeze amenajarea ilegală de pe cursul râului Călmățui. Reprezentanții Gărzii de Mediu și SGA au revenit la fața locului vineri, 12 iulie, pentru a constata dacă s-au respectat măsurile impuse, însă atât barajul cât și motopompele erau în același loc, astfel că firma în cauză, reprezentată de Dănuț Iconaru, a mai primit o sancțiune, în valoare de 50.000 lei. Totodată, a fost sesizată și Poliția, iar în cauză a fost întocmit dosar penal. Chiar și după intervenția Poliției, în data de 14 iulie motopompele se aflau încă pe poziție, însă nu mai erau puse în funcțiune.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind montarea de instalații ilegale pe râul Călmățui pentru captarea apei, Compartimentul Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

La data de 12 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Făurei au fost sesizați de către Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Brăila cu privire la faptul că în două locații din extravilanul localității Ulmu ar fi amplasate două pompe de irigat ce pompează apă în mod ilegal din râul Călmățui.

La fața locului s-au deplasat polițiștii împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Administrației Naționale Apele Române-Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița și ai Administrației Naționale pentru Arii Naturale Peotejare - Serviciul Teritorial Brăila care au constatat că în zona indicată erau montate două motopompe pentru captarea apei din râul Calmațui și pomparea către un teren arabil ce ar aparține unei societăți agricole.

În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de Legea 107/1996 privind utilizarea resurselor de apă în diferite scopuri fără autorizație de gospodărire a apelor și OUG 57/2007 privind interzicerea activităților din perimetrul ariilor protejate de interes comunitar sau deteriorarea habitatelor, precum și perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate arii, având în vedere obiectivele de protecție și conservare a speciilor și habitatelor.

De asemenea, la data de 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Făurei au fost sesizați cu privire la faptul că în râul Călmățui ar fi fost introduse pompe din cauza cărora cetățenii nu au apă pentru animale.

La fața locului s-au deplasat polițiștii care au constatat că în două locații situate în extravilanul localității Ulmu, în proximitatea râului Călmățui erau montate două motopompe pentru captarea apei, ce ar aparține unei societăți agricole, fiind găsite în stare de nefuncționare.

În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de Legea 107/1996 privind utilizarea resurselor de apă în diferite scopuri fără autorizație de gospodărire a apelor”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean, prin intermediul unui comunicat de presă.

 

Breșă în canalul de aducțiune, în zona Cireșu

În ceea ce privește situația de la Cireșu, Vasile Turcitu, directorul sucursalei Brăila a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) ne-a informat că pe canalul de aducțiune (CA) al Terasei Ialomița - Călmățui există un deversor al cărui rol este de a elimina preaplinul de apă în perioadele cu precipitații abundente, respectiv de a ajuta la golirea canalului în perioada toamnei, după închiderea sezonului de irigații. Pe vremuri, acel deversor era prevăzut cu o vană care putea fi închisă sau deschisă în funcție de necesitate, apa fiind direcționată astfel pe un canal de desecare. Între timp, vana a fost furată, iar pentru ca apa din canalul de aducțiune să nu mai scape în canalul de desecare și în timpul campaniei agricole, când sezonul de irigații este în plină desfășurare, ANIF a închis gura de scurgere, în urmă cu circa 5 ani, prin sudarea unei table. Numai că cineva care avea interesul ca apa să ajungă în canalul de desecare, iar prin canalul respectiv în lacul piscicol de la Vultureni, a tăiat acea tablă, permițând astfel scurgerea necontrolată a apei. Problema este că din această cauză scade debitul apei pe canalul de aducțiune, iar fermierii din aval, dinspre localitatea Ulmu, nu mai pot iriga în condiții optime. ”În mod normal, apa nu are ce să caute pe acel canal de desecare în timpul verii, când pe canalul de aducțiune trebuie menținut un debit constant. În urma sesizărilor primite, s-au făcut verificări la fața locului și s-a constatat că tabla cu care era închisă acea scurgere a fost spartă, iar apa curgea necontrolat pe canalul de desecare, afectând debitul către Ulmu. Pentru a împiedica acea scurgere, s-a făcut un dop de pământ cu ajutorul unui buldoexcavator. Nu putem noi să ne pronunțăm cine a tăiat acea tablă sudată în locul fostei vane. Din acel canal de desecare apa se scurge în lacul piscicol, dar pe parcurs erau montate și motopompe care irigau terenuri agricole de pe traseul canalului, ale unor fermieri din zonă”, ne-a spus directorul Turcitu, evitând astfel să nominalizeze pe cineva anume pentru acea deturnare a apei. Gurile rele spun însă că lacul piscicol în care se scurge acel canal de desecare ar fi administrat de familia primarului Popa din Cireșu.

Cert este că  situații de genul celor de la Ulmu sau Cireșu nu sunt singulare, și în alte zone din județ semnalându-se cazuri de fermieri care, în disperarea de a-și salva culturile de seceta cumplită fac orice ca să își asigure un debit mai mare al apei, chiar dacă asta înseamnă ca pe terenurile altor fermieri, aflați pe același traseu, să ajungă apă mai puțină, chiar insuficientă. Ghinionul a făcut ca în această vară toridă și secetoasă, să se defecteze o pompă de mare capacitate din componența celei mai mari stații din județ, cea de la Spiru Haret. Din această cauză, ANIF Brăila nu poate asigura un debit normal, de 40 metri cubi pe secundă, pe principalele canale de aducțiune, ci doar 31 mc/s, ceea ce face ca bătălia dintre fermieri, pentru fiecare strop de apă, să fie și mai acerbă. Inclusiv instalațiile moderne care, teoretic, ar trebui să asigure un consum mai scăzut de apă, folosite inadecvat duc la pierderi uriașe în sistem. Potrivit directorului Turcitu, unii fermieri care dispun de instalații de udare prin picurare le țin permanent în funcțiune, astfel că, în loc de udarea punctuală a plantelor, se ajunge de fapt la o adevărată inundare a terenului, cu consum imens de apă...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro